Tinta Si Isteri Mekanik: Bulan Kelahiran

29 May 2009

Bulan Kelahiran

Banyak blog yg odah singgah menceritakan ttg kajin oleh Dato'Dr Fadzillah Kamsah..favourite penceramah yang sangat odah kagumi..

Odah n hubby dedua bulan januari...so mari kita kaji..

JANUARI

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.

Odah: betul..tang suka mendidik tu, la nih ngajar tuisyen Prinsip Akaun

Hubby: well, tang bercita-cita tinggi tu, b4 this dia mmg ada impian but dia lebih byk tgk kekurangan diri dia (family dia sgt merendah diri n education-wise, hanya dia sahaja yg ada diploma - the highest level)..but after marriage plus dah bekerja sendiri, barulah dia bercita-cita tinggi..

* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.

Odah: *blushing* ada betul..part kritik tu tgh try nak simpan dlm hati je..n setakat ni ada 70% peningkatan

Hubby: yang ni dia sangat tak..

* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.

Odah: adala..

Hubby: sangat BETUL..dia sangat rajin berbanding isterinya ini..dulu masa dia kerja ngan **ris Te***k, sampai bengkel je terus menyapu, dah habis sapu, cek keliling kot2 ada tools yg bersepah..sblm balik, kemas tools n susun kat trolley..skrang ni, dah takyah sapu bengkel, rumah tu la kerap dia sapu..hari ahad, odah basuh baju n masak n lipat kain..dia vacuum@sapu, mop, cuci toilet..tang lipat baju if dah bertimbum baru dia tolong sebab 'mini' dia cerewet..

* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.

Odah: betul..sgt tak suka bersepah, tapi bila dah penat, buat tak napak je la..

Hubby: seperti di atas 'wink'

* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.

Odah: sometimes..bab sensitif, dulu yes, but now grow up already..buat hati kecil je bila simpan..takut gak hati ni habis..

Hubby: sensitif tu dulu sangat tak..kita merajuk dia buat dak aje..selepas ditarbiahkan oleh pencintanya, baru okeh sikit..

* Pandai mengambil hati orang lain.

Odah: ye ke? ada kot..

Hubby: ada kot..tapi jarang ar dia ni..cuma he's getting better lepas kawen ni


* Pendiam kecuali telah dirangsang.

Odah: YESZA

Hubby: mmg betul..dulu masa 1st dating, odah siap cakap dlm hati, no secong chance 4 him - reason: pendiam giler..tapi buat ishtikharah n mohon if dia jodohku, mudahkan lah Ya Allah..mmg mudah ar, 8 bulan dah siap kawen..kekadang masa kuar sama, odah je bercakap.tanya soalan baru dia jawab..sampai 1 date tu odah diam je..nak tgk dia bercakap tak..hm..nan ado..sikit je la..telefon pun sama, bazir bayar tapi cakap tak banyak..sekarang dah ok sikit ar

* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.

Odah: betul

Hubby: SGT BENAR..if tgh kerja takyah sibuk nepon..tak layan sgt..dia tak concentrate apa kita cakap..dok pikiaq kerja

* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.

Odah: 50-50

Hubby: mmg mudah

*to be continued*

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign