Tinta Si Isteri Mekanik: Kisah Jumaat terakhir Ramadhan lalu

01 October 2009

Kisah Jumaat terakhir Ramadhan lalu

Dah 12 Syawal baru hegeh-hegeh nak bercerita. Nak buat cemano, bz bangat..

Jumaat 28 Ramadhan tu kami betul-betul cipta rekod...

sebab..

kami lewat bangun, makanya tak sempat sahur nasi

ye la kan..hubby odah kan mekanik, kerja gunakan tenaga, sure nak energy baiiik punye time Ramadhan..padahal perbualan sebelum tidur adalah:
Odah : yang, dah set jam dah?
Hubby: DAH - dengan konfidennya..
sekali dia tersedar,

"YANG, DAH KUI 5.35 dah"

Kelam kabut la kami..masak air dlm boiler aje, then sesiap kasik kurma sambil mengunyah kurma jugak..pesan kat dia makan bebanyak, takut takde energy..dia tengah banyak kerja lak tu..

Siap aje air, terus minum..air masak 1 jug..

Memang macam kartun kami makan..

Alhamdulillah, sempat semuanya..dapatlah fadhilat sahur..

Hubby lak, sian dia sebab Odah dah masak sedap sesiap lauk favvy dia, ayam kicap blackpepper ngan sayur bayam..

cakap kat dia takpe, makan untuk buka nanti..

risau dia sebab buka tu kami kat rumah pj..

"nanti ayang panaskan balik, kita makan untuk buka, eh?" "okla.." - sedih aje



kui 9 odah ada tuisyen sebab student ni nak SPM, kelas sabtu tu awalkan ke Jumaat. Odah cuti awal sebab (a) tuisyen (b) tolong mak PJ sebab odah beraya kat rumah mertua..

bila dah tukar plan, tidur rumah PJ, dah confirm tuisyen pulak, so biar ajela walaupun bos bagi half day jumaat tu..

lepas kelas, nak pi bank kat SS15..masya-allah jam giler kat situ..cancel ar terus balik..

terus packing baju, basuh baju, gosok baju, nak mop n vacuum tak sempat dah..biar aje la, yang penting baju kotor dah bersih sumer sebelum balik kampung.

1 bag besar plus baju dah gosok siap gantung aje..actually bag tu tak lah penuh..sebab dia cabin trolley bag, cam gaya nak pindah aje la kami ni..

balik PJ jam 6 lebih..sekali sangkut kat LDP..

memang JAM MAUT hari jumaat tu.. 1 Malaysia sungguh rasa tu..toleh kiri, cina..tengok depan naik motor India..ingat melayu je nak raya..

Azan je, odah bukak plastik, hubby baca doa berbuka, pastu kami makan

.



.




.



.



.



.



cuma ni aje yg ada n express..lauk pauk ada, tapi nasi nan ado..

Gitulah kisahnya..

sahur tak bernasi, berbuka pun tanpa nasi..

tapi kejap aje sebab tiba PJ aje, terus ngap..dah lapar tahap gaban dah..depa dah sesiap buatkan air panas untuk kami..dah selesai depa dah kami baru nak start engine








Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign