Tinta Si Isteri Mekanik: Resepi : Mee Kari

09 December 2009

Resepi : Mee Kari



Bahan
1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam


Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.



Memang sedap. Bawa mee kari ni ke office. Celebration sikit. Habis...Mee kuning tu 5 peket kecik untuk 13 orang..Sedap rasanya. Odah tak makan mee kari ni, tapi untuk masak boleh, no problem. Resepi dari Sifu Chef Kak Hanieliza



Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign