Tinta Si Isteri Mekanik: Trauma Hari Pertama...

10 February 2010

Trauma Hari Pertama...

Sangat tak boleh tidur bila terfikirkan kena naik public transport untuk ke seminar "Tax planning for Employers and HR Manager" kat Concorde Hotel.

Bukan tak biasa, cuma untuk hari bekerja @ peak hours memang jarang sangat. Kalau ada pun, sebab ni lah. Training.

Tapi kalau nak drive, lagi la teruk *pengsan*..Shah Alam to Jalan Sultan Ismail. Mau 1 jam baru sampai. Dengan tension mengadap jam, dengan malaysian 'pro' drivers. If it rains, camni la jadinya..



So untuk senang dan relax, naik LRT Kelana Jaya Line.  Panjang la nama baru nih. Kalau tak, dulu, nak beza, senang aje. LRT Putra and LRT Star.



I still remember masa mula-mula LRT was build near my parents house. Second last stop@Taman Bahagia.  But then, the track was only until Pasar Seni. And the free ride..fuhh attracted so many passengers..Free ride, sape tak nak try. And it was for a new ride in town.  Sure nak try kan?

And it was awesome!  Masa tu set-set time BMW sardin.








B - bas
M - mini
W - wilayah

hahaha saper pernah naik sure tau, memang padat sardin tau. so, with the new ride, travelling time was cut into half. No jam, no  rude drivers, no konar baring..and  ada air-cond babe..

the fare? i think it was RM 4.50 per way.  Mahal..tak ramai nak naik. Masa tu I dah start kerja @ ampang. To be in d office @ 830am, i have to catch the 7.00am bus. If not, i'll arrive after 9.00am.

So, overslept sometimes, so lewat bangun, miss d bus, so kena naik LRT. Mahal pun mahal la, asalkan arrived in KL around 7.45am and naik another bus to Ampang. But it made me proud naik LRT, cam orang kaya yg banyak duit. Tapi tak boleh la selalu, nanti miss soru..

Then they introduced peak hour rate. Only RM2.50 aje. Still naik if lambat. Sebab only 20 minutes to KL. Save time maa....

After that i kerja kat Shah Alam. Bought a reddy kancil. So jarang naik LRT. That time they have extended the rail till Gombak.  Gi KLCC naik LRT, went to my SIL's house @ Gombak naik LRT. Those days, LRT is part of my life even dah tak kerja area KL.

Now, i dah trauma nak naik LRT.  Sebab dah padat sendat macam BMW tu. Especially weekends. Memang dah macam eksperimen sains dah dalam tu.

My verdict for first day trauma? Naik LRT?








IT WASN'T THAT BAD..


p/s: all pictures are from Google.


Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign