Tinta Si Isteri Mekanik: Stevens-Johnson Syndrome

16 July 2010

Stevens-Johnson Syndrome

Terima kasih semua atas doa kalian. Memang terharu sungguh, di saat-saat dugaan mendatang, masih ada yang sudi memberikan kata-kata semangat dan doa.

Alhamdulillah, keadaan ayah semakin stabil. Cuma adakalanya, sedikit merosot dan mengundang gundah di hati. Hanya tawakkal kepada Allah sahaja dapat dipohon.

Ayah sakit apa?

Banyak yang bertanya sedemikian. Ramai yang ingat ayah sakit jantung, sebabnya dalam tahun 2000 dia kena mild stroke. Kemudian dalam 2006 (betul-betul masa wakil hubby nak merisik saya) dia muntah-muntah dan tekanan darah agak tinggi menyebabkan dia dimasukkan ke hospital. Tapi setelah 4 hari tekanan darah ayah tinggi, maka doktor menyarankan beliau menjalani 'angiogram' dan kemudiannya 'angioplasty'. Setelah itu, beliau meminta doktor untuk refer ke Institut Jantung Negara (IJN) untuk rawatan susulan.

Sekarang ni, beliau dikira sebagai pesakit luar di IJN dan mungkin dianggap sebagai pesakit yang kurang berisiko sebab beliau tiada masalah yang serius. Hanya perlu follow-up treatment sahaja setiap 3-4 bulan.

Ingat tak saya ke IJN dalam bulan Jun lalu? Saya ada sebut yang ayah akan ke IJN pada 17 Jun 2010 semula untuk temujanji dengan doktor. Ayah pergi dengan adik saya, sebab mak masuk hospital dan saya ada Audit SIRIM. Untuk kali ini, ayah ada dapat a few ubat baru termasuk ubat gout iaitu Allupuriol.

Dari Wikipedia Allopurinol is a drug used primarily to treat hyperuricemia (excess uric acid in blood plasma) and its complications, including chronic gout.[1]

Memang masa blood test ayah hari tu, uric acid dia agak tinggi, borderline dan doktor pun prescribed him Allupurinol.

Beliau mula makan hari Jumaat (18 Jun 2010) mengikut dos yang ditetapkan. Selepas 3 hari, beliau rasa badan macam tak sesuai dengan ubat ni, maka beliau KURANGKAN dosnya, tetapi TIDAK MENGHENTIKAN pengambilannya. This is where he made the life-threatening mistakes. He should have stopped taking the medicine and went to IJN for further action.

Mula demam pada Jumaat, 25 Jun 2010. Went to UMMC for blood test to eliminate dengue, H1N1 and others illnes related to high fever and body aches. But on Monday, the fever did not subside and he felt that the fever was getting higher. When I called home and asked him whether he wanted to go for further check-up, he said yes. So we went to his favorite doctor and the doctor cepat-cepat suruh ke hospital. When asked, it is not H1N1, but maybe dengue.

Went home for a while for him to rest a bit. After Zohr and light lunch, we went to Sime Darby Healthcare (SJMC). Waited for his turn to see the Medical Officer (MO). While the nurse was checking his blood pressure, she noticed his was low (80/40), but she ignores it and switched to manual blood pressure machine. She said 110/60 pulak.

Masa dia nak ambil wheelchair, tiba-tiba badan ayah macam mengeras, and his mouth macam senget sikit, macam kena stroke. Panic, i shouted for the nurse and she came with a stretcher and with help from a nurse and a male staff, they managed to angkat ayah to the bed and wheeled him to Emergency Room (ER).

Dalam ER tu, started with mesin BP, oksigen, heart machine. Memang rendah bacaan, BP was 80/40 with pulse rate 35-40. Called? or SMS my brother, and when they called, I was hysterical. Tangan dah menggigil-gigil, air mata memang mengalir non-stop. Semua jauh, Ijah@Cyberjaya, Abang@Parlimen, Umar@MidValley, memang akan ambil masa nak tiba.

I called hubby, menangis-nangis suruh dia datang SJMC cepat. If anything happened, I can't face it alone. Nasib baik dia familiar dengan SJMC sebab mak baru hospitalised a week ago. He came and I cumbled..hehehe..sowi sayang..

Masa tu, ayah macam blur aje. Bila tanya, dia kata okay, takde pape. Tapi kejap-kejap macam mamai. Kesian sangat tengok dia. Then, I kena halau dari ER tu, but still I can see him la..sebab saya duduk kat pintu ER tu. Pintu tu automatik, so bila dia nak tutup aje, I dekatkan badan so pintu tu akan terbuka.

2 hours in ER, they wheeled him to High Dependency Unit (HDU). A doctor analyzed his prescribed medicine's list and noted that he was overdose on blood pressure medication and maybe hypersensitive to Allupurinol.

So, sekarang ni beliau didiagnosis sebagai pesakit Steven Johnson Syndrome dan 

Toxic epidermal necrolysis. Combined with his age and health factor, his mortality or chances to survive is 50:50. 

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign