Tinta Si Isteri Mekanik: 3 Ramadhan 1431H

14 August 2010

3 Ramadhan 1431H

Semalam memang dugaan betul.  Terasa sakit perut kat office, so okaylah. Dah habis buat business, tetiba rasa lagi sakit perut tu. Entered the toilet again, tapi tak keluar apa-apa, as if dah kosong la kan perut tu. Tetiba, perut cramp giler. Tak boleh berdiri tegak, kena bongkok, if not sakit sangat.

Dahlah ada meeting kat DBKL dengan big boss lagi. Tapi dah tak tahan sangat, gi klinik. Abandon boss pi meeting sensorang. Kat klinik pulak doktor datang lewat. Selalu by 9, dah ada. Ni kena menunggu 1/2 jam lagi. Sampai berpeluh-peluh menahan sakit.

Doktor suspected either urinary tract infection or ovulation time. Sebab musabab: Puasa, so kurang minum air for UTI. Doktor mintak sampel urine, tapi mana ada nak bagi. Dah keluar masa kat office, dah kering la time macam ni. So she can't determine which causes the pain. She gave me medicine to kill the pain and sachets drinks to drink. And also a medical certificate.

Pergi balik office sebab nak settlekan SIKIT kerja. End up, I stayed until 5.00pm selesaikan kerja urgent. Nak submit Isnin before 12 noon, so by right I have to do it and settled it by yesterday.

Ha, serupa tak MC aje kan? Yang MC adalah masak sendiri. Balik rumah terus baring kat katil nak rehat. Terus tertidur and terjaga pukul 6.30pm. Tak larat sangat, called hubby mintak belikan food and kuih-muih.

So, azam nak memasak sendiri dah bocor sikit. But I didn't regret it, bukan sesaje beli. And beli pun di kedai yang biasa kami makan, so rasa and kualiti terjamin la.

Then terawikh pun tak buat. Malam tadi jam 1.30am, terasa sakit kat area geraham bongsu, only bukan kat gigi, dekat nerve dia and urat kat leher tu. Aduh, sakit giler. Tried tahan, tapi memang tau takkan tahan mana pun. Baca doa hilangkan sakit pun tak jalan, makan ajelah actifast tu. Baru lena tidur sampai nak terbabas sahur. Syukur hubby tersedar jam 4.50am.

Dahlah belum masak sayur, belum buat sambal kicap ngan goreng telur. Tak kalut, cuma risau tak sempat aje. But knowing imsa' is at 5.43am, so cool aje. Mintak tolong hubby buatkan sambal kicap, and I prepared the sawi goreng bersos tiram and telur goreng. Then Nescafe panas and air suam.

Alhamdulillah, sempat sahur, siap ada masa kecederaan lagi.

So, post-mortem 3 Ramadhan:-

a) Membaca al-quran.
- hanya juzuk 30 aje. Ada perubahan dari sebelum. Saya rasa susah sikit kalau bermula denga Al-Baqarah. Ayat surah tu panjang-panjang, jadi saya baca yang senang dulu, then baru ikut turutan. Semangat nih.

b) Berbuka puasa dengan masakan sendiri.
-Yang ni, dah bocor. Tapi with valid reason:Sakit.

c) Terawikh.
-pun bocor jugak. Bangun lewat.

Menu berbuka:
- Nasi putih
- Ayam rendang
- Buncis goreng
- Lepat pisang dan cara manis
- Teh O
- Air suam
- ubat

Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign