Tinta Si Isteri Mekanik: March 2010

31 March 2010

Cinta Lepas Akad..

Macam Umie Aida dan suaminya..Tak pernah keluar berdua-duaan.

Tentang entry Blind Date saya tempoh hari, saya telah mencari apa maksud yang tepat untuk terma tersebut. Semua mentafsirkan Blind Date itu adalah ' a date with stranger '. Ada satu lagi definisi yang menarik bagi saya iaitu ' A romantic meeting between two people who have never met before '.

Zety kata dia pun blind date dengan husband dia, hanya pernah tengok gambar dan kemudian keluar berdua.

Nino pulak dengan kisah tragedi kawan dia.

Berbalik kepada maksud sebenar blind date itu, kita tak pernah berjumpa dengan si dia sebelum ini. So kira Zety termasuk dalam kategori ini la kan?

Tapi kisah saya pulak, memang dah selalu berjumpa, cuma gitu-gitu aje. Kalau bercakap pun, dialognya akan jadi sebegini, "Bos ada?" ataupun "Semua ok eh? Check angin tayar tak?".  Hanya itu aje. Kemudian dia memberanikan diri menelefon.  Kebetulan masa tu, saya dan ayah bertukar line telefon sebab ayah nak ke Dubai dan India, tetapi talian telefon dia tak sempat di'roaming'kan.  Jadinya, si dia telah tertelefon ayahandaku di Dubai.  Terus tak tertelefon saya yang di Malaysia ini. Cuak punya pasal.

Sampailah ketika apabila rakan sepejabat memberitahu yang si dia ni memang sukakan saya.  Saya gelak aje masa tu sebab, rakan saya ni suka melawak. Lagi pulak masa tu saya tengah hangat dengan cinta kekasih gelapku. Lagi malas nak layan. Tapi bila cinta saya mendapat tentangan ahli keluarga yang rapat dengan saya, terutama sekali bondaku, maka rakan sepejabat itu cuba untuk menjumpakan kami berdua.  Tapi yang bestnya, masing-masing tak tahu nak jumpa siapa.  Korek punya korek, masih berahsia. 

Takpelah, kebetulan saya memang nak ke PBAKL, jadi syarat saya, nak jumpa, jumpa kat PWTC. Syarat disampaikan kepada si dia melalui rakan saya.  Saya tak ingat saya pakai baju apa, tapi takla bergaya sakan, biasa-biasa aje sebab tak tahu siapa nak jumpa kan?

Setibanya di PBAKL, saya pun ke booth kegemaran saya, Alaf21 dan Karangkraf.  Berdebar-debar saya.  Tapi dek kerana seronok membeli buku, takde lah saya kisah sangat dengan blind date tu.

Tengah-tengah pilih buku/majalah, rakan saya datang dengan suami beliau dan cakap, "Odah, nilah dia yang makcu nak kenalkan". And i turned around because he was directly behind me. When I saw him, i said to myself "La dia ni ke?".

Saya kenal dia. Maka, it is so not Blind date because we know each other and he was secretly admiring me  from afar.


p/s: Dialog kat atas tu, yang bila berjumpa, cakap gitu-gitu, still valid okay. "Bos ada?" bila sampai bengkel dan tak nampak dia, jadi tanya pekerja dia.

p/p/s: Rakan sekerja saya adalah makcu saya, adik mak. Ya, kami sepejabat.

Bye,

Blind Date..

Siapa pernah bertemu janji buta? Maknanya kita berjumpa tanpa mengenali satu sama lain?


Bye,

30 March 2010

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010

Bermula dari 19 Mac 2010 sehingga 28 Mac 2010.

Sangat sedih kerana tidak dapat berkunjung ke sana. Ini kerana, kami telah membuat perjanjian untuk mengunjungi pesta tersebut setiap dua (2) tahun sekali. Ya, selang setahun baru boleh pergi.

Ini kerana saya yang mahukan begitu. Hah, saya pencinta buku. Saya ulat buku tak mahu ke pesta buku setiap tahun. Pelik kan?

Saya tak larat sebenarnya, dengan keadaan parking yang terhad, dengan ramai orang. Tapi tak terkilan sangat sebab tahun depan boleh pergi. Rasa saya, kalau pergi setiap tahun, sure serik tak mau gi lagi. Sekurang-kurangnya, rasa keterujaan itu masih ada kalau diselang-selikan.

Ada sekali tu kami pergi ke PWTC dengan menggunakan pengangkutan awam. Mula-mula naik bas RapidKL dengan tambang sehari RM 2.00 seorang, jadi RM 4.00 berdua. Perjalanan lebih kurang 1 jam sebab banyak berhenti. Takpe, tak kisah. Itu sebabnya kami keluar rumah jam 7.45am selepas bersarapan berat. Tiba di Pasar Seni Kuala Lumpur, naik pula LRT RapidKL aliran Gombak hingga ke Masjid Jamek. Tambang RM 1.40 kalau tak silap. Kemudian, naik pula LRT RapidKL aliran Ampang ke PWTC. RM 3.00 dua orang kot.

Sampai ke PWTC, terus menuju booth Karangkraf, Alaf21, dan sekitar itu aje. Tak larat nak tawaf semua. Bajet dah siap-siap tentukan. Kalau tak, akan terborong sebanyak-banyak novel dan majalah. Tak sampai 2 jam pun terus keluar dari situ.

Balik dari PWTC, naik LRT ke Masjid Jamek sekali lagi, dan terus menuju Jalan TAR. Nak ambil tempahan langsir rumah. Sambil berjalan, sambil tengok-tengok, sambil beli-belah sikit. Ambil langsir, terus balik rumah.

Memang berbaloi naik pengangkutan awam masa tu. Biasanya parking memang memakan banyak wang. Kadang-kala saya serahkan kereta pada valet, senang cerita, tapi parah bila membayarnya. Cuma tak tahan, bau - bauan asing di hidung dan pandangan mata PATI rakyat asing yang menaiki bas. Nasib baik dengan hubby, kalau keseorangan takut juga. Tapi kalau seorang, takdenya nak naik bas.


Ada kenangan menarik di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur beberapa tahun yang lepas.


Bye,

29 March 2010

Sambutan Earth Hour..

Di kedai makan, to be exact, Warung Bonda berhampiran rumah. Tepat jam 8.30pm, kami baru dihidangkan dengan makanan malam kami. Tersalah bajet masa, tu yang masih tercongok kat kedai makan tu.

Tetapi, bila tengok sekeliling, tak banyak rumah yang menyokong kempen ini. Yang bergelap pun, rasanya sebab tiada di rumah. Lampu masih terpasang terutamanya di ruangan hadapan iaitu ruang tamu dan ruang makan. Mungkin sedang menikmati juadah malam sama seperti kami.

Tak salah tak menyokong, tetapi jika ianya mendatangkan kebaikan, apa salahnya kan? Walaupun ada yang kata takde faedah jika hanya 1 jam sahaja 1 tahun, it is better dari 0 jam 1 tahun, kan? Terpulang pada pilihan individu, tiada paksaan.

Terfikir seketika, kalau saya empunya restoran itu, saya akan sokong kempen ni. Cara yang akan saya buat adalah:

a) Seminggu sebelum, buat Banner tentang Earth Hour akan disambut di restoran ini pada tarikh dan waktu yang tertera. Caption mesti cantik, contohnya, "Raikan Earth Hour Romantically" atau "Earth Hour, Romantic Hour".

b) Sediakan menu sesuai, contohnya Earth Hour Special. Restoran ala Thai ini sesuai dengan masakan panas. Jadi saya akan buat dua menu, satu untuk nasi putih dan lauk-pauk, satu lagi nasi goreng. Macam masa V Day, kan banyak hotel dan restoran buat sepcial dinner for couple kan? Kita muslim tak sambut, so why not seize this moment untuk celebrate ala-ala V day?

b) Pada hari Earth Hour tu, saya nak pasang lilin ala candle light dinner. Macam gambar ni.


atau macam ni


paling kurang pun begini,

Sure best kan? 

Owh, satu lagi saya akan bagi FREE sahaja. Ya, PERCUMA. 












Bye,

27 March 2010

Hentikanlah...

Sayu sangat hati ini bila membaca berita tentang pembuangan bayi LAGI. KAli ini di Kampung Melayu Subang petang semalam. Bayi ini cukup sifatnya, maknanya dikandung cukup umurnya tetapi apabila dibuang, mayat bayi ini telah dijumpai anjing dan kemudian, tangannya telah putus DIGIGIT anjing tersebut dan masih bertali pusat. Banyak kesan luka dipercayai akibat gigitan anjing tersebut.

Aduh..tergamaknya manusia yang mengandungkan bayi tersebut membuang bayi di tempat pembuangan sampah di Kampung Melayu Subang tersebut. Kalau ya pun kamu mengandung anak tanpa pernikahan, tak boleh ke letak bayi putih suci tu di kawasan yang membolehkannya hidup?

Contohnya, di masjid bila dah dekat masuk waktu, or kat kawasan yang ramai contohnya pasar malam ke. Letak elok-elok dalam beg mengkuang beralaskan kain, bagi susu kenyang-kenyang, tutup ngan kain lagi (jangan ketat sangat, at least ada oksigen masuk), bawak ke pasar malam, konon cam beg pasar kan, pastu masa beli or tengok-tengok jualan, letak beg tu bawah meja penjual. Then just jalan macam takde pape, like you simply forgot about the bag. At least bayi tu akan survive.

Janganlah tambah dosa lagi dik oiiii. Dahlah berzina, kemudian kamu jadi pembunuh pula.

PENZINA + PEMBUNUH = MANUSIA PALING ZALIM.

Kesian la pada kami and to all others that tussle and wrestle to get a child on our own. If the baby survive, sure akan ada parents yang adopt.  The babies deserve to live in this world.

Sumber rujukan: berita harian

Bye,

25 March 2010

Jutawan!!!


Saya Bakal JUTAWAN!.

 Bye,

24 March 2010

Friends, Please Pray for her

My friend just met an accident. A boy? or man hit her car and now the police officer says that it was her fault.

So, please pray that Allah will ease her burden and smooth everything for her.

Thanks.

Bye,

Takziah Hernee..

Saya terbaca entry dari Jannah tentang kehilangan bonda tercinta Hernee.

Takziah Hernee, akak doakan bonda Hernee ditempatkan di kalangan mereka yang dikasihi Allah.

Bye,

23 March 2010

Experience Gained

First time attending tender negotiation meeting. Eh, ada tak lain?

Even if I had attended other tender negotiation meeting, every meeting is different from the others. It is like a new experience for me.

What I gain during this interview is the communication skills, which I am a little bit kureng di situ. Maybe, lack of confidence? Actually I don't know what to expect in this negotiation. Yes, they will want to discuss about the fee, but will they ask to reduce it? Or maybe they want to talk about schedule payment? Or any other question?

Also, I am anxious about their designation actually. I am proud of what I do for living, but in some circumstances, I tend to shrink myself when I think I am not at par with them. Okay, i need to remedy this and put an end to this feeling.

Why am I feeling like that? Technical talks mostly in this or similar meeting.  Still learning but I feel that the more I learn, the more knowledge I don't know. But, at least I am learning something from it.

Hopefully, if it was meant to be our rezeki, we will succeed in this project. Insyaallah.


Bye,

22 March 2010

Mad Money The Movie (2008)

Watched this movie over and over again when A*stro reruns it for the tenth times. And not surprisingly, I have a copy of it to watch whenever I prefer it.


I really love the way Bridget (Diane Keaton) planned their so-called robbery. She was a genius and very observant plus she had the opportunity to access every floor and brave enough to stage the stealing. Never had the Federal Bank encounter such larceny that even the bank manager, Mr Glover (Stephen Root) did not believe anyone has stolen a single bill out of his bank as a matter of professional pride. "Everyone, every where, every time" is his favorite line.


Bridget is the mastermind: In the robbery and also in 'mad money', that is saving some of it for the rainy times.


This is the sinopsis, taken from here.


The film begins close to the end of the story, when the suspects get caught and are interrogated. Then it flashes back to three years earlier and the film proceeds forward from there interspersed with occasional bits from the interrogation.

Three years before getting caught, Bridget (Diane Keaton) lived a comfortable upper class life until her husband Don (Ted Danson) was fired from his position and sunk into debt. The paycheck for Selina, the cleaning lady, bounces again. Selina confronts Bridget and suggests she take a job as a janitor at the Federal Reserve Bank of Kansas City.

On her first day on the job, Bridget hatches a scheme to steal damaged dollar bills slated for destruction. For her team she chooses Nina (Queen Latifah), who works the dollar bill shredder, and Jackie (Katie Holmes), who takes bill carts from the Secret Service room to the shredding room. It takes some work to convince Nina to join, but Jackie joins them quickly.

The plan is that in the Secret Service room Bridget will switch a cart's official Master-brand lock with a near identical lock she purchased at Home Depot. Bridget will tell Jackie the cart number and give Nina the official lock. When Jackie gets the chosen cart, she dumps some bills from the cart into a trash can before taking the cart to Nina, who then uses Bridget's key to open it and restores the official lock, and then proceeds to shred the remaining bills. Meanwhile, Bridget, in the course of her janitorial duties, retrieves the dumped bills from the trash and splits them among Nina and Jackie in the women's restroom.

Their first robbery is a success though the take is not as big as they had hoped. However, they're emboldened to do it again and again. Once Don and Bridget pay off their debt, Don suggests they stop before they get caught. Bridget rejects this idea and convinces Nina and Jackie to keep going. They almost get caught but they fold in one of the cops.

A Federal Bank Examiner shows up at a party at Bridget's house, and the next day Bridget sees him at work. The Examiner confronts Glover (Stephen Root), who is unwilling to admit anyone has stolen a single bill out of his bank as a matter of professional pride. Tipped off, that night Bridget and her accomplices begin trying to get rid of all the loot stashed in their houses, but the cops move in before all the evidence is destroyed. Bridget escapes but the others get caught.

Bridget hires a tax attorney to defend them. The lawyer gets Bridget and all her accomplices off the hook for their crimes. However, the IRS demands they pay their taxes, which turn out to be equal in amount to the money that remains. They walk away free but penniless.

Eight months later, Bridget reveals to Nina and Jackie that she had stashed away a lot of the stolen money in the basement of a friend's bar





This is a way to remind us that we should always have mad money stacked somewhere.


Bye,

Mad Money


Definition:
 
money for contingency or extravagance: a small amount of money set aside for emergency use or for frivolous self-indulgence ( informal )



Bye,

19 March 2010

Diet

I was supposed to go on diet to assist weight reduction faster. Hehe nak cepat aje tang loose weight..

But I think my body knows it too well when i started mentioning the 'D' word.  They hated it sooo much, that every time I started dieting, my gastric will attack.  Dieting means no sugary food such as gassy drinks and kuihs and biscuit etc, cutting down nasi portion for DINNER only, no fastfood.

I started yesterday. Good job la for first day. Sugary things I ate was only a cupcake given by my colleague (btw, it was so yummeh) and a mini MARS that only have 81kcal (as written on the wrap). Other than that, still within the er...badget? for calorie count.

Last night, around 3.30am, i woke up feeling hungry. Dismiss the feeling as I was too sleepy to walk to the kitchen and ade something to eat or drink. Went to sleep directly after that. Woke up again at 5.30am, went to the kitchen and ate 1 teaspoon of honey mix with warm water. Calmed my perut for a while. Then after an hour, start berkeoncong again.

Haiya..

Nasib baik ada Permium Beautiful.



Bye,

18 March 2010

I am drowning

Hewlp....

Mata pedih

Dada sesak

Lemas dalam

Kepulan asap

Semburan Denggi

Lagi..





Bye,

17 March 2010

Beautiful @ Premium Beautiful

sambungan dari post ini


Jimat..betul saya tak tipu..


Jimat sebab




tak payah beli bee ar  aa  lagi.

Sebab Premium Beautiful ni selesa sangat. Bila cari baju dalam, mesti compare dengan Premium Beautiful.


Bye,

16 March 2010

Resepi : Ayam Hadyai

SEDAP.....

Baunya semasa dimasak.

Rasanya belum teruji sebab ini adalah item dalam lunchbox saya.

*Memang sedap. Bau dia masa masak, fuhhh wangi wa cakap lu..


Rasa dia pulak, macam-macam ada..pedas dan merah sebab letak cili kering. ketumbar buatkan rasa macam ayam goreng rempah, serai wangi.


Memang di recommend untuk dicubai. Sebab saya yang tak pandai masak pun jadik sedap menu ni.*


The recipe:

Sup Hadyai


Bahan-bahan

  • sebelah ayam - dipotong
  • 3 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4cm halia - semua ditumbuk/dikisar
  • 7cm lengkuas - dihiris dan diketuk
  • 5 batang serai - diketuk 
  • 2 sudu besar ketumbar - dikisar
  • 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih - dikisar
  • 2 biji bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 3 ketul kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri (celery)
Cara memasak

  1. Tumiskan bahan kisar serta bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga, serai dan lengkuas sampai wangi dan naik baunya.
  2. Agak-agak dah garing, masukkan ayam dan gaul sebatikan dengan rempah tumis tadi.
  3. Biarkan 5 minit - pastikan ayam dah masak.
  4. Masukkan celery dan 5 cawan air - biar hingga menggelegak.
  5. Tambahkan garam dan sedikit gula sebagai perasa.
  6. Taburkan daun bawang, daun sup dan daun sadri sebelum dihidang.

dari sini


Bye,

SAYA MENANG!

Yeay Yeay saya menang..

Thanks Fid.

Klik sini eh.



Bye,

14 March 2010

SPM Result.. XX years ago

I remembered when i received my result years ago..hehehe tak mau sebut tahun tu.. 

It wasn't what i expected.  Added salt to my injury, it was worst than my trial. Imagine that, my friends result were better than their trial exam, but mine?

I kept the imperfect news to my self. Those were the times handphones are scarcely used.  So my parents couldn't reach me and ask questions until I called them.  Went to school with my friends (I was studying at boarding school) and came home quietly and sulk in my room.  Well, my father's office were nearby, but again, because of the crappy result, sanggup naik bas turun bas dari duduk dalam aircond kereta yang best tu..


When my parents came home, they didn't ask me about the result.  No questions like " Berapa aggregat?" or "Macam mana? okay?". They just asked what time i reached home, and have I eaten and all.


Bila mereka dah rehat, and seeing me a bit calm than before, only they ask about the result.


I told them and miraculously, they did not even bat their eyes!!!


I ask my mom, "Mak tak kecewa ke result kita?"


And my mom answered, "Buat apa mak nak kecewa. Syukur adalah. Mak tau kalau mak kecewa, anak mak lagi kecewa".


Wow, it made me speechless. And I was in tears. Still am while writing this. 


i love you mak..




Bye,

12 March 2010

Saya tingin sangat nak ber PS kerana

Saya nak mengabadikan gambar saya sekeluarga sebab kami ini tiada gambar penuh sekeluarga kecuali masa majlis perkahwinan saya dan adik saya. Itu pun, semua dah penat dan hanya ada satu sahaja shotnya. Iye, SATU shot sahaja. Kesian kan?

Kalau saya terpilih, saya nak tengok keriangan di muka ayah, mak, abang, kak linda, fatihah, sayang saya, SAYA, umar, nana, ijah and muhammad. Gambar candid semua, tengah bergurau, tengah ketawa, merajuk, menangis (fatihah la), or apa-apa gambar candid.

Ayah dan mak pun dah tak berapa sihat, saya nak sangat PS ni menjadi kenangan yang sangat best untuk semua.

Moon, pilih la saya, Saudah ;)


http://miera301.blogspot.com/


Bye,

11 March 2010

Student saya lulus!

Alhamdulillah..Syukur  saya panjatkan kepada Pencipta saya yang memudahkan segala urusan saya dalam mengajar pelajar ini.

Dalam masa 3 bulan sahaja, dari pelajar yang tak minat Prinsip Akaun dan tak tahu apa-apa tentang Akaun, beliau berjaya mendapat lulus dalam mata pelajaran tersebut.

Haa, lulus aje? Gred D aje?

Memang, nampak tak semenggah sangat gred dia kan?
But from zero knowledge to something, she deserves some credit, right?

Phur See May, teacher is proud of you.




Bye,

10 March 2010

Penentang Virus Kejam

Untuk menikmati keselesaan melayari internet, saya telah membeli satu penentang virus yang sesuai.

Ianya adalah Kaspersky Internet Security 2010.


Adik saya kata, Bit Defender adalah lebih baik dari Kaspersky.

Entahlah, saya pun tak tahu. Cuma saya selesa dengan Kaspersky ini kerana pejabat saya menggunakannya.

Mana lebih baik sebenarnya? Macam mana nak buat pilihan?


Bye,

Ah..Senang sikit mata memandang...

Saya tukar layout lagi. Bosan asyik tengok warna pink aje.

Kali ni, HIJAU pulak.

Cantik tak?


Bye,

08 March 2010

Ada Good News, tapi tunggu malam nanti

The title says it all.

Ada proposal kena buat untuk hantar esok.


Bye,

06 March 2010

HALAL Logo di Selangor Di tarik balik

Isu logo HALAL lagi.  Sentiasa berhati-hati dan awas akan perkara ini. Ingatlah kawan-kawan, makanan yang kita makan akan menjadi darah daging kita.

Sumber: Harian Metro

myMetro

Jais tegah 6 syarikat

2010/03/06

Pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi, berkata enam syarikat berkenaan ialah 

a) Bahtera Lagenda Sdn Bhd, 
b) Islamic Food and Research Council, 
c) SAS-H Consultancy, 
d) Perak Religious Officer Association, 
e) Halal Food Council S.E.A dan 
f) Ifanca International.
Beliau berkata, Jais sebelum ini tidak pernah memberikan kebenaran dan mengiktiraf syarikat berkenaan yang mengeluarkan sijil logo halal kepada beberapa premis makanan di negeri itu terutamanya di kedai kopi dan medan selera.

Mohammed Khusrin berkata syarikat terbabit juga didapati tidak melakukan pemantauan selepas mengeluarkan sijil logo halal kepada pemohon seperti yang dilakukan Jais dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

“Berkuat kuasa hari ini hanya sijil logo halal yang dikeluarkan Jais dan Jakim sahaja yang diiktiraf untuk diguna pakai di semua premis makanan di Selangor,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Sehubungan itu, katanya syarikat terbabit diarahkan supaya tidak menerima sebarang permohonan sijil halal daripada mana-mana pihak berkuat kuasa serta-merta kerana sijil logo halal yang dikeluarkan diragui terutama membabitkan syarat pengeluaran dan tindakan penguatkuasaan yang dilakukan.

Beliau berkata, tempoh tiga bulan diberikan kepada syarikat berkenaan supaya menyelesaikan segala urusan membabitkan pemprosesan sijil logo halal yang sudah diterima sebelum ini.

“Kepada mereka yang belum memiliki sijil logo halal atau mahu memperbaharui diingatkan supaya hanya melakukannya melalui Jais dan Jakim,” katanya.




Bye,

05 March 2010

Tolong bantu saya..

Tolong...



Saya dah tak boleh kawal.....



Apa saya nak buat ni?



Tu la, sape suruh...


Habis nak buat macam mana, dah dia pergi, pesan ajela..









Tak boleh berhenti.


Tolong saya...


Bye,

04 March 2010

Ustazah lawan Gereja

Baca dan komen. Kalau tak nampak klik untuk komen tu pada muka utama, klik pada tajuk  dan 'Post a Comment' berada di hujung karangan.

1) Gereja beri RM 2,000,


2) Ustazah Terlampau.



Bye,

Soalan cepu emas perangkap wanita


KUALA LUMPUR: Soalan kuiz dikemukakan seorang kanak-kanak perempuan berhubung nama penuh ibunya berjaya menyelamatkannya daripada menjadi mangsa culik yang didalangi seorang wanita misteri. 
Difahamkan suspek wanita terbabit sebelum itu berpura-pura mendekati mangsa sebelum memberitahu dia kenalan ibunya dan diamanahkan mengambil mangsa pulang dari sekolah. Bagaimanapun, kegagalan wanita itu menjawab soalan kanak-kanak berusia sembilan tahun itu menyebabkan niat jahatnya terbongkar sebelum mangsa sempat melarikan diri. Ibu mangsa, Moh Swee Koon, 53, berkata kejadian berlaku apabila anak perempuannya, Pang Soo Sin, 9, sedang menunggu bas sekolah untuk pulang ke rumah, kira-kira jam 4.30 petang Isnin lalu. Menurutnya, anak perempuannya itu yang pintar dalam akademik menunggu bas dalam kawasan sekolah sebelum tiba-tiba dihampiri seorang wanita tidak dikenali. “Wanita berusia 30-an berkenaan menyapa anak saya sebelum memberitahu kononnya diarah oleh saya untuk mengambilnya pulang dari sekolah. “Wanita tidak dikenali itu yang memakai baju-T coklat dan seluar jeans biru memberitahu ingin membawa pulang anak perempuan saya ke rumah seperti diamanahkan saya,” katanya. Menurutnya, dia bernasib baik kerana anaknya itu tidak terus mengikut arahan wanita terbabit sebaliknya mula berasa curiga terhadap identiti wanita yang tidak pernah ditemuinya sebelum ini. “Justeru, anak saya cuba bertanya nama penuh saya kepadanya. Soalan itu menyebabkan penjenayah wanita terbabit tergamam dan tidak dapat memberikan jawapan,” katanya.
Menurutnya, anak saya kemudian cuba memperdaya suspek wanita terbabit dengan memberi alasan kononnya mahu menghubungi saya menggunakan telefon awam dalam kawasan sekolah.


“Pada masa sama, Pang sempat meminta suspek 50 sen dengan alasan mahu menghubungi saya. Difahamkan suspek memberikan anak saya 50 sen sebelum dia terus berdiri menunggu di luar sekolah terbabit. “Namun, anak saya sebaliknya mengambil kesempatan itu melarikan diri sebelum naik ke dalam bas sekolah yang tiba tidak berapa lama kemudian.


“Cubaan culik itu diceritakan kepada saya ketika dia pulang dari kelas tambahan pada malam kejadian. Berikutan itu saya membuat laporan cubaan culik itu kepada guru besar sekolah terbabit,” katanya.


Dia yang bekerja sebagai penjaga di pusat penjagaan orang tua turut membuat laporan di Balai Polis H S Lee, Dang Wangi di sini, sejurus selepas bertemu pihak sekolah.


Sementara itu, Ketua Biro Aduan MCA, Datuk Micheal Chong berkata, pihaknya bimbang dengan kejadian cubaan culik murid sekolah rendah terbabit berikutan ia berlaku dalam kawasan sekolah yang diberi kawalan keselamatan.

Menurutnya, insiden itu harus diberi perhatian serius oleh pihak pengurusan sekolah berikutan ia dibimbangi boleh mengulangi beberapa siri kes culik pelajar oleh individu tidak dikenali di kawasan sekolah.


“Berdasarkan maklumat dari beberapa ibu bapa murid, ada yang mendakwa pernah melihat seorang wanita misteri yang kerap merayau dengan menaiki Proton Wira.


“Kejadian seumpama ini seharusnya dijadikan pengajaran supaya pihak sekolah dan ibu bapa sentiasa berwaspada terhadap keselamatan anak-anak sama ada di tempat awam, sekolah atau rumah,” katanya.

Adoi, seramnya baca. Pandai pelajar tu tanya soalan sebegini. Yang ada anak-anak, kena kerap ingatkan tentang keselamatan diri sewaktu ibubapa tiada bersama.

Seriau..

Bye,

03 March 2010

Kad Kahwin Bijak...

Jawi perintis kad kahwin pintar

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) menjadi perintis kepada penggunaan kad kahwin pintar 1 Jam 1 Wilayah, yang mempunyai enam ciri keselamatan khusus.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata beliau berharap penggunaan kad itu dapat diperluaskan ke seluruh negara selepas ia dapat diselaraskan dengan semua jabatan berkenaan.

“Dari segi kelebihannya ia kecil dan memiliki saiz kad pengenalan, jadi ia mudah dibawa serta boleh disimpan dalam dompet. Kad ini penting bagi pasangan yang berkahwin terutamanya ketika menginap di hotel.




“Kad ini akan diproses kepada pasangan pengantin dalam masa satu jam, sekiranya dokumen yang mereka kepilkan lengkap dan kita juga menggalakkan pasangan berkahwin supaya memiliki kad ini untuk kemudahan ,” katanya selepas majlis pelancaran Pengeluaran Kad Nikah 1 Jam 1 Wilayah dan Pelancaran Logo Rasmi Jawi, di sini, semalam.

Beliau berkata, kad terbabit dikeluarkan oleh Jawi dengan harga RM28 bagi setiap pasangan. Kad nikah berkenaan memudahkan pihak penguat kuasa untuk membuat rujukan terhadap pasangan berkahwin.

Jamil berkata, kad itu yang mempunyai enam ciri keselamatan khusus menyukarkan pihak tertentu untuk memalsukannya terutamanya bagi pasangan bersekedudukan.

Antara ciri keselamatannya ialah dilengkapi nombor siri 13 angka dan mempunyai hologram di tengah kad berkenaan.

Beliau berkata, sehingga kini Jawi mengeluarkan sekitar 30 kad berkenaan setiap hari dan yakin jumlah itu meningkat hingga mencecah kepada 100 sehari bila tiba musim cuti sekolah.

“Buat masa ini kita belum mewajibkan orang ramai memilikinya, namun kita menggalakkan mereka memilikinya kerana kad ini memiliki cip khusus,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai kes penderaan bayi di negara ini yang semakin berleluasa, beliau berkata adalah menjadi tanggungjawab semua pihak menangani perbuatan tidak bermoral itu.

“Ahli keluarga dan masyarakat perlu bersama-sama berganding bahu menangani pelbagai masalah sosial yang berlaku di sekeliling mereka ketika ini,” katanya.
Bagusnya, 1 jam dah siap.

Kami berkahwin di kawasan JAIS (Selangor). Lepas bernikah dan bersanding, terus ke JAIS untuk memohon kad nikah. Mungkin kerana Disember adalah musim mengawan berkahwin, maka permohonan kami agak lambat disiapkan. Yang bagusnya, kami dibekalkan dengan nombor telefon untuk mengetahui status permohonan.  Yang tak bestnya, kad tu laminated card aje, bukan macam JAWI yang macam MyKad tu.

Nak tengok? Pinjam ceeranya gambar.


Hubby saya nya kad dah hampir tercedera kat hujung bucu tu..

Bye,

02 March 2010

Ayah....

One of my precious, in this world and after.

My mom called yesterday and she started with question, "Tengah driving ke?".  Made me curious enough to ask her the root cause. It seems that my dad has been vomiting since at IKEA.

He went to IKEA with my sister. While browsing and shopping, they were hungry and went to the cafe to have Fish & Chips and tea. Okay, no problem because he ate nasi before going shopping. So what's the problem?

Turns up, he drank cappuccino.  Knowing him, strong coffee is not going to sit well in his er perut. Even nescafe pun tak ok, and adding salt to his injury, he had a cup after lunch/nasi.

Really, i was scared. Totally scared because the last time he vomited like this was when he has heart problem. Angina to be exact.

What is angina, and what are the symptoms of angina?
Angina (angina pectoris - Latin for squeezing of the chest) is chest discomfort that occurs when there is a decreased blood oxygen supply to an area of the heart muscle. In most cases, the lack of blood supply is due to a narrowing of the coronary arteries as a result of arteriosclerosis.
Angina is usually felt as:
• pressure,
• heaviness,
• tightening,
• squeezing, or
• aching across the chest, particularly behind the breastbone.
This pain often radiates to the neck, jaw, arms, back, or even the teeth.
Patients may also suffer:
• indigestion,
• heartburn,
• weakness,
• sweating,
• nausea,
• cramping, and
• shortness of breath.
Angina usually occurs during exertion, severe emotional stress, or after a heavy meal. During these periods, the heart muscle demands more blood oxygen than the narrowed coronary arteries can deliver. Angina typically lasts from 1 to 15 minutes and is relieved by rest or by placing a nitroglycerin tablet under the tongue. Nitroglycerin relaxes the blood vessels and lowers blood pressure. Both rest and nitroglycerin decrease the heart muscles demand for oxygen, thus relieving angina.



Went home right on the dot, fetch hubby and straight we went to PJ. What alarms me was my mum called all my siblings about ayah's situation. Tak pernah pun gitu.

Wanted to bring him to clinic but he refused.  Rested at home was all he needed.

Ayah, cepat-cepat sihat. I can't stand to see u sick. I love you ayah.



Bye,

01 March 2010

English as a twelfth language

I was reading Reader's Digest October 2005 edition when i came across this article.

Hope this will beat the Monday Blues.



English is becoming the international language of business.  But you wouldn't know it by these signs, reportedly spotted around the globe.



A Bangkok dry cleaner asks its customers to:
"Drop your trousers here for best results."







A Norwegian cocktail lounge isn't asking for much:
"Ladies are requested not to have  children in the bar."







A laundry in Rome proves it knows la dolce vita:
"Ladies, leave your clothes here and spend the afternoon having a good time."






This beats them all.


In the window of a Barcelona travel agency that may not last long:


"Go Away".


Have a pleasant Monday.


Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign