Tinta Si Isteri Mekanik: June 2010

29 June 2010

My dad is in hospital..

Ayah pulak..

I was so panic yesterday.

Dear Allah, I am not ready.

Please..

Bye,

25 June 2010

I wanna be a BILLIONAIRE



I wanna be a billionaire so frickin bad



Buy all of the things I never had



I wanna be on the cover of Forbes Magazine



Smiling next to Oprah and the Queen



Oh every time I close my eyes



I see my name in shining lights



A different city every night



The world better prepare for when I’m a billionaire




Bye,

Should I have a baby?

Should I have a baby?

It's the biggest decision of your life, and could be the most fulfilling. Here are the major issues to consider as you work out whether it's time to become a parent.

Emotional

If you're feeling down, lonely or unloved, it's easy to think a baby will be the solution to your problems. Yes, a child may adore you unconditionally, but unless you feel good about yourself there's little chance you'll be able to meet their emotional needs in return.
You need to feel stable and fulfilled if you're going to provide a baby with a loving home. Don't be tempted to go for it as a means of filling an emotional hole. Also, be sure you feel able to talk openly about your feelings, preferably with the other potential parent of your child. Does he or she share your desire to become a parent? Is he or she prepared to make sacrifices as you are?
In addition, consider how you'd behave as a parent under pressure. Small children can behave appallingly at times, so you have to be absolutely sure you can keep your cool and not place them at risk of any kind of abuse. Of course, we learn many parenting skills by experience, but this is one issue where you have to know you won't lose it when the going gets tough.

Domestic

What kind of environment can you offer a child? If you're still living at home, at war with your parents or squeezed in with little room to breathe, will a child be able to thrive as you hope? Yes, the local authorities will seek to house a single parent or young family, but this really shouldn't be a reason for having a baby. And if you are setting up a new home, can you afford to furnish it?
"A newborn baby doesn't take up much space, eat a great deal, or demand that you give it a lift to the shops"

Financial

Babies aren't cheap and even with careful budgeting it can be a stretch for some parents. With commitment and carefuly planning, you will find a way to fund parenthood. Just be sure to think things through with a level head.
If you're at school or college right now, for example, a baby is likely to make a tough time much tougher. Are you prepared to make sacrifices with your education, even if you plan to return to it at a later date? Juggling parenthood with a career can be equally daunting, so consider what kind of support you'd receive from your employer. Will they offer any kind of maternity (orpaternity) package, over and above your statutory allowance, and just how flexible will they be when you need to leave early to relieve your childminder?

Long term

A newborn baby doesn't take up much space, eat a great deal, or demand that you give it a lift to the shops. In time, however, you'll be faced with childcare considerations, sorting out schooling and out-of-school activities. Being a parent can be as rewarding as it is demanding, of course, but it's vital that you think beyond the super-cute bundle of joy that first springs to mind when you consider having a baby.

Need to talk things through? 

Whatever questions you may have about parenthood, help and advice is always out there.  Nobody can tell you whether or not to have a baby. It's your choice, after all, which is why it's good to be informed when making your decision. So speak to your GP (doctor)


Bye,

24 June 2010

Mimpi dipinang orang *Edited sikit*



Betul, malam tadi malam kelmarin mimpi saya dipinang orang..


Nak tau siapa yang pinang?


Nanti, kejap lagi saya cakap.


Yang saya ingat, masa tu dia main redah aje. Bawak hantaran lawa giler, then macam ramai orang yang ikut rombongan tu. He was soooooo excited, ternampak di muka dia.


Yang kelakarnya, i wasn't ready at all. Pakai baju pun cam biasa aje, jeans & tshirt. Bila dia datang, baru kalut nak carik baju kurung. And then my friend pulak sibuk nak make-up.


And I was like, terpinga-pinga..


Nak tau siapa yang pinang?


*


*


*


*


*


*


*


*


*


Aqasha!


Or maybe iras dia.


I know I know, macam langit ngan bumi kan? 


Ni mesti kes tengok 'Noktah Erna' la teman hubby..Dah termimpi dia.


Tapi, agak-agak ar ngan sape.


Bila cerita dengan hubby, dia semacam aje.  Then ni tengah tengok England main, I told him that Ryan Giggs is my boyfriend, senyum terpaksa aje sebab depan my family.


Sayang, u r my everything tau. Setakat Giggs ngan Aqasha tu apalah sangat!  Ceh, OTT kan?


Owh, and then hubby pakai baju terbalik. Tak sedar pulak tu. Orang tua-tua kata, nak dapat rezeki. So yang, kalau dapat kah-ching lebih, tolonglah luluskan permohonan pembelian BM ayang tu eh? Beserta cap mohornya sekali.


Bye,

23 June 2010

KCT1 = RM66,500.00

Wow...

Suami penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin menjadi pemilik nombor pendaftaran kenderaan KCT 1 dengan nilai bidaan RM66,550, semalam. 

Berdasarkan senarai nama yang dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah, nama Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa disenaraikan sebagai pemenang bagi bidaan untuk memiliki nombor emas itu.

Bye,

22 June 2010

Kenapa saya baca Casa Arina?

Kenapa saya baca Casa Arina?

Kenapa saya baca Casa Arina?

Kenapa saya baca Casa Arina?

Kenapa saya baca Casa Arina?

(sila baca dengan gaya adik dalam iklan merdeka tu, yang "kenapa saya suka rumah saya?")

Sebab.....

a) Saya suka Kak Non lah..

b) Kadar kemerepekan beliau menjadi igauan saya setiap hari

c) Ditambah pula dengan kevougekan dia menjadi domestic gediks di dapur, dengan resepi simple tapi mencairkan air liur saya, dengan gambar non-fotogerdik dia..

Pendek kata, dalam CASA ARINA dia tu,

*

*

*

*

*


MACAM - MACAM ADA!




Bye,

Kolesterol Tinggi

SELAIN faktor sejarah keluarga, makanan yang anda ambil turut menjadi punca kandungan kolesterol tinggi dalam darah anda.

Memakan makanan terlalu banyak lemak tepu dan kolesterol mempengaruhi tahap kolesterol anda. Lemak tepu dan kolesterol ialah berpunca daripada daging, susu, telur, mentega dan keju. Begitu juga makanan dalam tin termasuk minyak kelapa, minyak kelapa sawit dan mentega.

Malah, lemak tepu juga terdapat dalam sesetengah jenis sayuran dan majerin. Biskut, biskut manis, kentang goreng juga mengandungi sebahagian lemak tepu yang boleh meningkatkan tahap kolesterol dalam darah anda.

Sebenarnya kolesterol adalah sejenis lemak. Tubuh memerlukannya untuk banyak perkara seperti menghasilkan sel baru, tetapi terlalu banyak kolesterol dalam darah meningkatkan risiko serangan jantung atau strok.

Anda memperoleh kolesterol daripada makanan yang anda ambil atau daripada hati. Hati menghasilkan kebanyakan kolesterol untuk keperluan tubuh.




Begitupun tahap keperluan kolesterol adalah kurang daripada 200 miligram per decileter (mg/dL). Sempadan tahap kolesterol pula 200 hingga 239 mg/dL manakala kolesterol tinggi diukur pada kadar 240 mg/dL ke atas.




Kolesterol ‘mengembara’ melalui darah dan berkait rapat dengan protein. Pakej kolesterol-protein dikenali sebagai lipoprotein. Lipoprotein dirujuk mengikut kadar ‘high-density’ atau ‘low-density’ berdasarkan berapa banyak protein dan lemak yang anda miliki.




Lipoprotein low-density (LDL) kebanyakannya adalah lemak yang hanya memiliki sejumlah kecil protein. LDL adalah kolesterol jahat yang boleh menyekat arteri anda. Jika anda mengalami tahap kolesterol tinggi, doktor akan menyarankan anda menurunkan tahap LDL.




LDL yang baik mesti kurang daripada 100 mg/dL. Tahap antara 100 hingga 129 mg/dL masih dikira baik, tetapi jika tahap LDL anda adalah 130 ke 159 mg/dL, ia dikira sebagai ‘atas pagar’. Jika LDL anda di tahap antara 160 hingga 189 mg/dL, ia dikira tinggi manakala 190 mg/dL ke atas disifatkan sebagai sangat tinggi.







Lipoproteins high-density (HDL) adalah kolesterol baik yang membantu menyingkirkan kolesterol jahat dari dalam darah sekali gus menyukarkannya menyekat arteri.




Tahap kolesterol baik (60 mg/dL dan ke atas) melindungi anda daripada serangan jantung, tetapi jika kolesterol baik anda kurang 40 mg/dL, ia dianggap angka yang tidak diinginkan.




Satu lagi jenis lemak dalam darah anda dikenali sebagai ‘triglycerides’. Jika anda memiliki tahap triglycerides dan kolesterol jahat yang tinggi, risiko anda diserang sakit jantung agak tinggi.

Tahap triglycerides ‘atas pagar’ adalah antara 150 hingga 199 mg/dL. Angka 200 mg/dL dikira tinggi manakala 500 mg/dL pula sangat tinggi.




Bagaimana kolesterol tinggi didiagnos?




Analisis lipoprotein adalah ujian paling lengkap. Ia mengukur ukuran semua kolesterol anda, kolesterol jahat, baik dan triglycerides. Anda tidak boleh makan untuk 12 jam sebelum ujian ini dibuat.




Ujian ringkas kolesterol mengukur jumlah semua kolesterol. Anda boleh makan sebelum ujian ini. Kadangkala doktor menggunakan ujian ini terlebih dahulu dan ujian lipoprotein yang lain jika anda memiliki tahap kolesterol jahat yang tinggi.





Faktor penyebab kolesterol tinggi





- Amalan makanan





- Terlebih berat





- Tidak bersenam





- Merokok





- Usia





- Faktor latar belakang keluarga.






Bye,

Mak, cepatlah sihat..

Bonda saya ni, memang susah nak ke klinik, apatah lagi kalau ajak ke hospital. Beliau amat mementingkan kesihatan, makanya bila dia masak, akan kuranglah rasa garam, tiada lemak-lemak, banyaklah sayur-sayuran.

Bila tanya, "Mak nak gi klinik?", sure dia akan jawab, "Takpelah, mak dah makan ubat demam tadi", kalau dia demamla. Kalau cirit-birit ke, pening kepala ke, memang itu jawapan standard dia.

Jadi, bila dia call nak cakap dengan saya waktu jam menunjukkan 12.30 pagi, saya dah agak mesti teruk sebab dia kan susah nak ke spital?

Tapi dia cuma cakap, "Mak rasa tak sihat sikit. Masa lepas maghrib, mak tidur. Pastu bila mak nak bangun, tak boleh, macam badan berat aje".

"Okay mak, 15 minit saya datang". Berdesup kami berdua bangun dan tukar baju. Basuh muka lebih kurang terus keluar rumah. Cuma teringat bawak sweater aje sebab spital sure sejuk malam-malam camtu kan?

Sampai aje kat rumah, tengok Umar dengan Nana dah tiba, tapi saya cam pelik. Kenapa tak terus bawak mak gi SJMC?

Rupanya, diorang kata mak nak tunggu saya. Sayu rasa hati sekejap sebab 15 minit baru kami tiba. Umar tiba awal sebab rumah dia dekat sikit ngan rumah PJ, kat Ara Damansara. Memang 7 minit jalan clear dah sampai. Kami jauh sikit, 20km dari PJ, tu yang lewat.

Bila saya dah tiba, terus ajak mak. Sambil tu tanya, apa rasa badan dia. Tetiba dia cakap, "badan mak sebelah kiri rasa cam kebas-kebas". Saya dah tak fikir lain dah, heart attack or mild stroke sebab kebas area kiri badan. Lagi la saya nak cepat aje gi hospital.

Ayah pun nak ikut jugak, walhal dia ada appointment IJN on the next day tu. Takpelah, i knew he's worried about his wife. Sape tak, kan? So, bila ayah ada, kena naik kereta dia. Jarang dia nak naik kereta anak-anak dia kalau takde apa hal.

Kami pecut ke SJMC, terus ke Emergency Ward. Grab the wheelchair, tapi tak sempat pun nak drive. Nurse and attendant dah keluar and take over wheelchair tu. Terus bawak masuk behind the closed curtain.

Hilang segala mengantuk dan letih, risau mengambil alih.

Ayah duduk ngan mak kat dalam tu.

They measured her blood preassure, rupanya tinggi giler. 210/110. Patut pun dia rasa tak stabil (vertigo) and kebas. Alhamdulillah, dia tak lengah-lengahkan nak ke hospital.

Then buat Electrocardiography or known as ECG.  Then they sent mak for chest x-ray. The radiographer was very gentle and polite. Helped mom to disrobe and wore the sexy hospital gown. Forgot to ask about the result, and went back to ER.

By this time, hubby dah tertidur kat kerusi. Usik dia sebelum tu, "Kalau sayang nak baring, ada katil". Boleh dia tanya "Mana?". Then saya tunjuk kat strecher tu, bengang dia..

About 0300, they warded my mom sebab blood preassure dia tak turun-turun. Asked for single room, memula takde, tapi rezeki mak, ada 1 available @ 434.

Mak settle aje dalam bilik, dia pun nak tidur. Kesan ubat yang dia makan tu buatkan dia ngantuk. Memang doktor nak suruh dia rehat, and slowly let the preassure turun. Ada ubat untuk turunkan dengan cepat, tapi doktor tak nak introducekan. Considering my mom's age, 60 years old, and her history yang takde sakit apa-apa, doctor kata biar preassure tu turun sendiri.

Kami semua salam and kissed her, terus pi kedai mamak. Dah terjaga, tambah dengan adrenalin, terus hasilkan lapar. Tapi saya cuma lalu Milo aje.

Balik, hantar ayah, amik kereta, terus pecut balik rumah. Tukar baju terus tidur. Masa tu dah pukul 0500 lebih kurang. Bangun pun lewat, tak tersedar. Pagi tu ada Audit SIRIM. Lewat sikit masuk.
Bye,

21 June 2010

Dugaan Part 2

Shall we start with the IJN's appointment?

When my dad mentioned that his appointment fell on the 17th of June 2010 and the tech scan was scheduled on 2nd June 2010, plus he had to come 1-2 days earlier for blood sampling.

So, we, as in me and my sister, split the date. I'll go for the 17th, her turn will be on the 2nd. 

When I received the confirmation date for Audit ISO, kena tukar tarikhla antara saya dan adik perempuanku.

I went for the tech scan. Done deal on my part.

Tapi, bila mak masuk hospital, plan semua dah celaru.  My sister always 'babysit' my dad bila dia warded. So untuk my mom pun dia nak jugak. Fine by us la, sebab dia aje yang single perempuan. 

I don't mind tapi my parents yang tak kasi. Ayat dia, "Kesian Rahim sorang-sorang". Fine...

So, on the 17th, memang my sister kena pergi IJN. My mom? My brothers and my niece yang tengokkan. 

Tak susah nak jaga my mom, sebab dia ada sedikit fever, so the doctor gave her some meds and dia akan tidur-jaga-tidur-jaga. Tak banyak buat apa pun on Thursday tu.

Cuma yang susah, bila nak solat, kena ambil kan wuduk untuk dia. My sister ada experience with my father masa dia warded for angina tu, so tak susah ar.

Another thing yang susah sikit la was when she wanted to go to the loo. Kalau dia tak larat, kena la guna bed pan tu. Tapi dia segan, tak mau nurse buat. Masa dalam Emergency Room pun, nurse panggil saya untuk handle. Takpe, tak kisah pun, ini jelah bakti sekelumit berbanding mak besarkan saya dulu..till now. So kalau adik lelaki, cam takut dia segan.

Alhamdulillah, takde masalah. Allah banyak permudahkan. My brother (Umar) and his wife (Nana) jaga mak plus jugak Fatihah and Muhammad (Adik bongsu).

I only went to visit her malam lepas hubby balik kerja pukul 8.00pm.



Bye,

Simple Changes aren't Always SIMPLE..

One of my favorite writers is Ian Rogers, who blogs about his health at Fistfulayen. In one of his best posts, he writes about his use of the L.L. Cool J workout, which eventually turns into an astute point that virtually every “healthy diet” book focuses on the same handful of seemingly simple principles. He identifies six:
1. Eat five or six times a day

2. Limit your consumption of sugars and processed foods
3. Eat fruits and vegetables throughout the day
4. Drink more water and cut out calorie-containing beverages (beer, soda, and so forth)
5. Focus on consuming more lean proteins throughout the day
6. Save starch-containing foods until after a workout or for breakfast
… but then he notes they’re not as simple as they seem:
Pretty straight-forward, no magic, no surprises, but I had to completely change my diet around to get there.
The steps seem easy enough, but in order to achieve those simple steps, he had to alter his entire pattern of food and beverage consumption – and the cultural and social patterns that went with it.
In other words, a simple change that can be described in one simple phrase often has a huge amount of change underlying it. In order to, say, cut out calorie-containing beverages, a person may have to break a caffeine addiction, break an alcohol addiction, change their social lives in order to break free from such addictions, and significantly alter their daily routine so as to not fall back on such addictions.
That’s a challenge, any way you paint it. The intensity of that challenge, which ends up actually being a large handful of changes all at once, can easily overwhelm someone, even if their intent is wholly in the right place.
Let’s use a personal finance example. Cindy, a reader who emails me fairly regularly, recently wrote in to me lamenting her difficulty in implementing what seemed like a simple personal finance goal.
I will limit entertainment spending to $100 a month.
Within entertainment, she included her cable bill, the costs of going out with friends, and money spent on purely fun things. It seems like a very straightforward goal, but in Cindy’s own words, it’s harder than it seems.
In order to make that goal, I cancelled my cable and used some of the money from my first month to buy one of those digital converter boxes for my old TV. This disrupted three of my weeknights, as I’m now missing out on shows I watched faithfully. I’ve started skipping every other “girl’s night out,” which has been really hard. I don’t go clothes shopping any more either. I now spend a lot more time online than I used to and I feel a lot more moody and kind of sad, too. I keep finding myself cheating on that $100 limit too by buying stuff online.
Cindy’s not just trying one new routine in her life. She’s breaking a big pile of them and trying to establish some new ones at the same time.
She’s breaking the “girl’s night out” pattern. She’s breaking her television watching pattern, which is a several-night-a-week pattern. She’s breaking her clothes shopping pattern. She seems to be flailing with this free time and is somewhat settling on a new pattern of more online usage. She’s also seemingly adopting a new social pattern with her circle of friends, one that she’s not quite as happy with.
That’s a lot of change, any way you slice it.
I’ve found that, time and time again, when you take on a ton of changes in your life all at once, it’s very hard and there’s a huge tendency to backslide. Yes, some stubborn people can make it through a lot of changes at once, but most of us can’t – it’s very, very difficult.
So, what’s the solution?
The solution is to take stock of all of the real changes going on in your life and choose just one or two of them to focus on. Instead of sticking so fiercely to the simple “$100 a month” strategy, Cindy might want to simply live without cable for a while without altering her other routines in life. Yes, I’m advocating that she go back to “girl’s night out” every week.
Why do this? Her one change – cutting the cable – will save her money. But it’s a pretty significant alteration to her routine, one that she has to get used to and one where she’s going to need to find replacement activities that she’s comfortable with. That alone is a major change to deal with and she should give it time until that change is routine and normal.
Give it a month, Cindy, until coming home to a house without cable television feels normal. Find other things to do on those evenings where you might have watched some cable program. Try out a new community group. Visit the library and pick up a book or two. Invite the ladies over for a “girl’s poker night.” Find things that you really enjoy that don’t cost money to replace the gaps that cable has left in your life.
Once it’s all established and you’ve found a new normal, you’re sitting on a new normal with $50 less spent each month. Now, move onto another piece of the puzzle. Maybe the next thing to try is giving up clothes shopping – or at least altering it by hitting consignment shops and secondhand shops instead. Dive into that change – this one will probably be easier.
Sometimes, you’ll find a smaller change that is really hard to break because the activity you’re modifying brings you a lot of personal joy. Guess what? You shouldn’t break it. Likely, that thing is something that’s a big part of one of your true core values in life, and those are the things we work to preserve in life. Instead, move on and look for other ways to save and to change.
The moral of the story is simple: if a change is just too big for you to swallow all at once, break it down into smaller changes and work through those changes one at a time.
If you’re finding it difficult to meet a spending goal, look at all of the different things you’re spending money on and focus on the areas you can cut, one at a time.
If you’re finding it difficult to meet a diet goal, focus on one specific dietary change until it seems normal, then move on to another one.
If you’re finding it difficult to meet a personal growth goal, tackle a specific element of that growth (or focus on finding the space you need to tackle it).
It’s just like my two year old daughter with a bowl full of grapes. If you try to stuff too many things in your mouth at once, it becomes difficult to chew them and digest them. You’re far better off with one grape at a time.


Bye,

17 June 2010

Dugaan Mu Ya Allah dan aku redha..

1)Bonda saya masuk hospital @ SJMC - jam 1.30am


2)Ayahanda ada appointment doktor @ IJN - jam 2.00pm


3)Audit SIRIM - 10.00am @ office.


Bye,

16 June 2010

Countdown

HAnya beberapa jam lagi untuk Audit..


Doakan segalanya berjalan lancar dan tiada NCR.




Bye,

RESEPI : AYAM GORENG SEDAP

Sesi geram dah habis dah..Manual Kualiti dah siap, cuma tinggal print aje. Syukur Alhadulillah, Ya Rahman Ya Rahim..


Sekarang masa untuk MAKAN..


Cuba buat resepi ini, sangat sedap..Sampai kakak ipar yang terror masak mintak resepi..


Okay ini resepinya..


Wash chicken and put them aside. 


Blend onions, garlic and an inch of ginger. 


Marinate the chicken with the blended ingredients, a pinch of salt, a packet of meat curry powder , sweet soy sauce (kicap manis) and jintan putih and manis (not too much jintan or it would spoil the taste).

Keep refrigerated for at least an hour, and then deep fry in wok. 



Once you take them out of the wok, quickly pour some sweet soy sauce on them. Serve them hot.

Thanks, a drama mama..



Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign