Tinta Si Isteri Mekanik: October 2010

31 October 2010

Jawatan Kosong - Segera

*sticky post*



Jawatan: Mekanik (Kereta)
Lokasi: Subang 2, Shah Alam

Kelayakan Minima:
a) Sijil Automotif
b) Mempunyai Lesen Memandu yang sah
c) Berpengalaman minima 1 tahun
d) Berdisiplin dan Bekerja dengan pengawasan minima

Pelajar yang ingin menjalankan latihan praktikal digalakkan memohon. Elaun diberikan.

Sila hubungi: 013-684 7613

Bye,

29 October 2010

Diet Loss

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN
* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.
* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.
*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.
* Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Antara amalan-amalan kesihatan lain yang wajar diamalkan:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).

Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"

From here. Thank you.
Bye,

28 October 2010

Doa Segala Penawar











                                                              

27 October 2010

Mak, Saya Sayang Mak..

Age 4, we think: Mom knows everything!

At 8: Mom knows a lot.

At 12: Mom doesn't really know everything.

At 14: Mom doesn't know anything.

At 16: Mom doesn't exist.

At 18: She's old fashioned.

At 25: Maybe mom does know about this!

At 35: Before we decide let's ask mom.

At 45: I wonder what... mom thinks about this?

At 85: I wish I could ask mom about this.


Re-post if you have the best mom in the world.


*taken from here
Bye,

AYAT PENGERAK

DOA YANG SANGAT WAJAR DIAMALKAN DI ZAMAN INI (AYAT PENGERAK)

Oleh: Ismail bin Abu Bakar

Ada satu doa yang pendek tetapi sangat besar manfaatnya sekiranya diamalkan dalam kehidupan seharian kita. Doa yang dimaksudkan seperti sabda Rasulullah s.a.w. seperti berikut;


Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan disepanjang hari tersebut. Doa daripada hadis di atas adalah seperti berikut;



Mengikut kamus Dewan Bahasa Edisi Ketiga, ”Mudarat” membawa maksud seperti berikut;

1. Tidak Beruntung, Menanggung Rugi

2. Tidak Berhasil, Tidak Berjaya, Gagal
3. Berbahaya
4. Melarat, Bertambah Payah

Dengan itu jika kita amalkan doa yang tersebut di atas, insya’Allah kita akan terhindar daripada ”mudarat” yang disebutkan. Maka dengan itu faedahnya yang diperolehi ialah kita akan;


1. Beruntung, Tidak Menanggung Rugi.

2. Berhasil, Berjaya dan Tidak Gagal.
3. Selamat dari bahaya.
4. Tidak melarat, Menjadi Senang.


Keberuntungan beramal dengan doa ini


Terhindar Daripada Bahaya

Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menamakan doa ini sebagai ”Ayat Pengerak” kerana dengan membaca doa ini boleh mengerakkan hati kita untuk meneruskan atau tidak bila hendak melakukan sesuatu kerja-kerja yang berbahaya. Tuan Guru memberikan petua bagaimana untuk beramal dengan doa ini seperti berikut;

• Bila hendak memulakan perjalanan samaada perjalanan yang dekat ataupun jauh, mengembara ke tempat yang telah biasa ataupun yang belum pernah dikunjungi dan sebagainya atau untuk memulakan sesuatu pekerjaan yang mungkin biasa atau berisiko seperti masuk hutan untuk berburu, memancing, menyembelih binatang, bekerja di tempat pembinaan, dan seumpamanya, maka sebelum itu bacalah doa ini sebanyak tujuh kali. Insya’Allah, Allah s.w.t akan melindungi kita daripada segala bentuk kemudaratan, kejahatan dan bahaya yang mungkin ada di sekeliling kita.

• Jika bacaan tersekat-sekat atau terlupa atau ketika sedang membaca ada gangguan seperti gangguan telepon berdering, gangguan daripada anak-anak, gangguan daripada rakan-rakan yang menyapa dan sebagainya yang menyebabkan kosentrasi bacaan terganggu, maka berehatlah dahulu. Jangan diteruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Setelah berehat beberapa ketika, baca sekali lagi sehingga tujuh kali bacaan. Jika sekiranya bacaan tujuh kali itu lancar baru teruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Jika diteruskan juga perjalanan atau pekerjaan sedangkan bacaannya tidak lancar, mengikut pengalaman Tuan Guru, kita boleh terkena dengan kemudaratan yang mungkin ada dihadapan kita.

Perlu diingatkan disini bahawa, insya’Allah kita boleh terlepas daripada kemudaratan yang dinamakan Qada’ Muaalaq iaitu ketentuan Allah yang boleh berubah dengan kita berusaha melalui berdoa kepada-Nya. Bagaimanapun jika ianya Qada’ Mubram iaitu ketentuan Allah yang tidak boleh berubah seperti mati maka kalau ajal telah tiba kita membaca doa ini seribu kali sekali pun pasti kita akan mati.


Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan

Makanan dan minuman yang masuk ketubuh badan kita sebahagiannya mengandungi bahan kimia yang beracun. Racun tersebut tidak memberi kesan untuk jangkamasa pendek tetapi terbukti sebahagiannya memudaratkan tubuh badan untuk jangkamasa panjang. Penyakit yang begitu sinonim dewasa ini dalam masyarakat kita seperti kanser, diabetes, dan sebagainya adalah berpunca daripada makanan dan juga minuman. Untuk mengelakkan makanan yang kita makan membawa mudarat kepada tubuh badan adalah disarankan agar mengamalkan doa ini sekurang-kurangnya tiga kali sebelum menjamah apa sahaja makanan dan minuman. Insya’Allah dengan keberkatan membaca doa ini semua makanan dan minuman yang halal, yang dimakan dan diminum tidak memudaratkan tubuh badan kita.


Terhindar Daripada Sihir

Perbuatan belajar dan mengamalkan ilmu sihir hukumnya adalah syirik dan mereka yang syirik akan mendapat balasan laknat Allah s.w.t. dan mereka akan ditempatkan di dalam neraka selama-lamanya melainkan jika sempat bertaubat sebelum mati.  

Kesan perbuatan sihir boleh terkena kepada sesiapa sahaja dengan izin Allah s.w.t. Ada sihir untuk tujuan kecantikan seperti memakai susuk dan kebanyakan amalan sihir adalah untuk tujuan khianat yang boleh memudaratkan seseorang dan sesetengahnya boleh membawa maut. Ada perbuatan sihir yang sememangnya ditujukan kepada seseorang kerana dorongan hasad dengki, dan ada juga yang terkena sihir dengan tidak disengajakan seperti secara tidak sengaja termakan makanan dan minuman yang mengandungi santau.

Pengalaman penulis berhenti makan dengan seorang sahabat di sebuah gerai makan. Gerai tersebut terletak di tepi jalanraya. Ketika hendak menjamah makanan, tiba-tiba pinggan kaca yang berisi nasi terbelah dua. Dalam peristiwa yang lain, sahabat penulis itu menceritakan dia pernah minum di sebuah restoran dimana gelas ditangannya pecah sebelum sempat sampai ke mulutnya. Kedua-dua kejadian ini berlaku kerana makanan dan minuman tersebut ada mengandungi sihir santau. Dia terhindar daripada mudarat sihir dengan berkat beramal dengan doa ini setiap kali sebelum menjamah makanan dan minuman.

Dalam hal yang lain pula, ada juga sihir digunakan untuk tujuan melariskan jualan makanan. Unsur-unsur bahan sihir tertentu dimasukkan ke dalam makanan yang menyebabkan sesiapa yang menjamah makanan tersebut akan merasakan masakan tersebut sungguh sedap. Dengan mengamalkan doa ini insyaAllah kita hanya akan merasa yg asal tanpa dipengaruhi faktor lain.


Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus

Apabila kita pergi ke sesuatu tempat yang pada kebiasaannya tempat tersebut makhluk halus berkeliaran atau tinggal seperti di tepi tasek, di dalam hutan, di bangunan yang telah lama di tinggalkan dan sebagainya, maka kita terdedah kepada gangguan makhluk ini. Namun begitu jika kita beramal dengan doa ini insya’Allah mereka tidak berjaya untuk mengusik, manakut-nakutkan dan memudaratkan kita.

Satu perkara yang penting juga, apabila kita pulang ke rumah dari tempat yang disebutkan di atas, kadang kala makhluk itu akan mengekori kita dan masuk ke dalam rumah kita tanpa kita sedari. Jika kita mempunyai anak-anak kecil mereka mudah diganggu oleh makhluk ini, akibatnya anak kecil kita menangis tidak henti-henti. Untuk mengelakkan mereka masuk ke rumah kita, bacalah doa ini tiga kali kemudian ludah ke sebelah kiri sebelum kita masuk ke dalam rumah.

Di dalam hadis yang tersebut di atas, Rasulullah s.a.w. mengajarkan supaya membaca doa ini tiga kali, dengan itu mungkin kurang berkesan jika kita membacanya kurang daripada tiga.

Semoga artikel pendek ini memberi manfaat kepada yang membaca dan mengamalkannya, insya'Allah


Bye,

26 October 2010

Alon-ALon

Tengah lenguh-lenguh kat pinggang. Macam lenguh masa period tapi tak period pun. Nak menatap blog pun takde mood. Bila mood takde, nak karang ayat pun menunggu bulan jatuh ke riba.

Makanya, tiada entry walaupun banyak perkara nak dikongsi.

Takpe, ALON-ALON.

Bye,

20 October 2010

20102010

My cousin akan bernikah pada jam 8.30pm (lepas isyak) malam ni.


Kalau Dato' SMS memilih 10102010, Jafni pulak pilih 20102010.


Congratulation Jafni & Fairoza.
Bye,

19 October 2010

clave al éxito

clave al éxito  = Key to Success

Orang yang cemerlang
melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi,

manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya
Bye,

15 October 2010

Human MUST Work



When You Are Not Competent


Learn




When You Are Competent


Do It Yourself




When You Are Not Familiar


Practice More




When You Want To Work


Start Immediately




When You Are Poor


Work All The More




When You Are Rich


Work Harder




If Work Is Done Wrongly


Correct It



When You Are Old

EnjoyWorking More


Bye,

14 October 2010

Too sensitive right now

I am very sensitive at the moment. With my husband. Only my husband.

He's been so busy, he has no energy left to layan me. That makes me very sad. And hence the sulking. Looooong ones.

Last week, right before he was down with fever, I merajuk. Bolayan sama dia. I did the wifey thingy, but without any sound coming from my mouth except important things. Like "nak makan?" or "nak air?".

Always, "Abang banyak kerja la yang...". I know, but can't you leave the worries at the door before you enter our home? Can't you just not trying to solve the problem over the night, when it is my turn to have you by my side?

I don't know. I feel frustrated. Since Ramadhan he is working his butt. I know I know. But think of this before you judge me. Worked from Monday to Sunday in Ramadhan. Last day, on the eve of raya, worked till 6.15pm tau. Then started work on Saturday, instead of Monday as his promised. Working Monday till Sunday, again, and missed all the jemputan sana sini.

I support him in doing his own business. Sacrifice is my middle name starting from 1 Nov 2008.

Entahlah, PMS kot?

Bye,

Time Management

Search for 'time management tips' and from google, there's websites for

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Time management Games.

Haha. This would make ME, the game lover, go and langgar all the activities that I have arranged. Just because I can't stop from playing and going to the next level.

Bye,

13 October 2010

Lepas Hubby, macam saya aje kena..

Tadi check temp 37.6 degree celcius.

Makan luar sebab balik lewat dan perlu membeli beras yang kehabisan.

Lepas makan mee hoon goreng dengan jus tembikai, rasa macam nak muntah pulak.

Balik rumah, hubby yang tidur dulu, saya? Blogging la..
Bye,

TNA Task 1 - Job Description

Role of Job Description (JD)
  • provide valuable info about jobs to be filled.
  • help pinpoint training gaps.
  • give employee an accurate picture of the job.
  • assist HR dept to standardize the responsibilities and salary scheme.
  • set performance standard required from employees.

We have around 30 staff.  But I am starting with office staff only. Finance & HR dept, Admin Dept, Technical Dept - Designing and Drafting staff.

Bye,

Libresse

Dah dapat, yeay.



Isinya:


 paket biru - Maxi Non Wings

paket hijau - Slim Wings





paket ungu - Maxi Night Wings - my fave! 

paket kecil hijau dan turqoise blue - panty liner super slim dan slim
Bye,

12 October 2010

Training Needs Analysis

2 day course. Requirement from SIRIM ISO Audit.

Now the headaches start. Hopefully by January 2011, SCSB already have TNA for staff.

Venue: Holiday Inn, Glenmarie
Date: 11 Oct 2010 - 12 Oct 2010
Trainer: Pn Zalina Zainal Abidin.



The sweetest thing?

"Most Interactive Participant Award" - Saudah
Bye,

09 October 2010

Dee-Eee-Emm-Aee-Emm

from google

Demam?
- Apabila suhu melebihi 37 darjah celcius.

Kenapa demam?
- menunjukkan simptom-simptom penyakit atau jangkitan.
- merupakan cara badan kita melawan jangkitan dengan menjadikan badan kita lebih efisien menentang jangkitan tersebut.
- bakteria dan virus tidak boleh hidup dalam suhu yang tinggi.

Kenapa hubby demam?
- berada di dalam suhu panas dalam masa yang lama (being in a hot environment for too long).

Risiko demam?
- Dehidrasi

Bye,

08 October 2010

Opps, Saya Buat Sekali Lagi


Pakai baju terbalik pulak.

Reason: Hubby DEMAM PANAS

Kalut nak hantar dia ke klinik. Temp masa dia balik kerja adalah 39.9 Celcius. Then dia minum 100plus and 1 tablet of Panadol. Saya balik tengah menggigil kesejukan sedangkan badan dia sangat panas. Hubby kata nak pi klinik lepas maghrib. So I took asam jawa paste, sapu kat dahi dan ubun-ubun dia. Makan lagi 1 tablet Panadol. Jaramkan kepala dengan tuala basah. Lap badan dia dengan air.

Doktor pun kata teruk condition dia. Bukan teruk apa, muka dia sangat sakit. So he ordered my husband to bed rest for 2 days.

Yes, my workoholic husband has to rest for two-long-awaited-rest-by-the-wife. He protested a while, saying he has cars to look at and repair. Kena marah dengan the dear doctor. Don't you love your wife? You are young, please take care of yourself, said the doctor.

So, Lots of water, 100plus big bottle, a plastic full of goodies from clinic, and a hubby to take care of.

Bye,

Empty-tummy-now-full-bloated-super-duper-kenyang

Saving lunch money because we have Hari Raya at our Office. 


Menu today is Nasi Arab. Hari Raya ala Arabian.


We also have lemang and chicken rendang. Agar-agar, rojak buah. Goodies from hamper.
Bye,

Opening New Doors

Yup, it has been 4 days since I open new doors to my job.


I love the new environment.


I love the new corporate structure.


Bye,


*p/s: It is a new door. But office still sama. Ahaks..

07 October 2010

Dashyatnya..Terbalik..

Kejadian ini baru berlaku sebentar tadi. Nasib dia agak baik.


Apa yang sebenarnya berlaku?


*




*




*




*




*




*




*




*


*




Pagi tadi, selepas bersiap-siap ke pejabat,


*


*


*


*


*


*


terus aje keluar rumah. Memang tak perasan dan tiada orang tegur.


*


*


*


*


*


*


*


*


Sampailah masa kejadian terbalik tu.


*


*


*


*


Apa yang terbalik?


*


*


*


*


*


*


*


*


*


Kesian saya, TUDUNG TERBALIK.


Bye,

Sunday - Tummy Eat

I was so sad when hubby said he had to work on that day to settle his work. Well, I have to support him in doing business, have to give in when he wants to work, so I can have few moolah for shopping.Haha, yea right! Well it's true, kalau dia busy sangat, mintak duit sure dapat.


We have 3 rumah raya for that day and I am not going alone. So I waited for him and after feeding and resting, we started our journey at 3.30pm.


First house, Ayah Chu. He is my father's younger brother. After their sister, Uteh, passed away, tinggal both of them from 13 siblings. My family dah sampai, kami baru hegeh-hegeh bertolak. What to do, business maaa.. Lepak there around 1 hour then we split because Umar had an open house, my parents tired already, we had 2 houses to go.


Second house, my officemate. Her house is in Shah Alam 2. We took the Federal Highway-Meru-Puncak Alam route. Never used this route, ingatkan dekat, rupanya jauh jugak. Exit at Puncak Alam's road, berpusing dalam tu cari rumah. Solat at one of the surau, very nice as the muslimat's area, the wudhuk area is inside the musolla. So not scary at all. Last person to arrive and last person to balik. Had soto and laksam. Yummeh. I wanted to eat nasi beriyani or was it nasi tomato, but we have another house to go, so kena catu perut.


Third house, husband's ex-boss. From Shah Alam 2 to Shah Alam Section 28, the other side of Shah Alam. Solat at Petronas TTDI Jaya then off we go to Pak Deris's house. I ate ketupat, the one from daun kelapa, not the instant one. Very nice. Nasib save sikit perut. The last one also.


I love that Sunday as I get to eat yummy food like soto and laksam. Very often  mee/mee hoon sup or laksa penang. Nice but am not fond of that menu.
Bye,

Time out.

Weekends were full of open houses and weddings.

Saturday

We ie my parents and me only went to ONE open house but because of my cousins wanted to beraya at my parents house, I have to be there too.
Why? My sister was at office, my younger brother pun ada open house, so I would be a horrible daughter if I went home and left my mom to hidang kuih and murtabak, hence the stay at PJ.

On our way back from Bukit Jalil, stopped at USJ Taipan to get Murtabak Singapore. Ordered by my father, their usual purchaser, by phone so it will be ready when we reached there. Argh the smell, so tempting and mouth-watering. Arrived and saw that my brother has set the table, so baik of him. Or he knew he will kena with me if he didn’t do it.


Cut the murtabak and prepare the drinks. They came and borak and left around 6.00pm. Solat and waited for my hubby to come and off we went to Cheras to kutip sewa rumah. Hehe kaya kejap.
Bye,

01 October 2010

Makhluk tuhan paling seksi - tak pakai baju raya

Tarikh Kejadian : 28 September 2010










Ini saya yang kekenyangan..






Menu Hidangan: 

a) Lontong
b) Lemang
c) Sate
d) Rendang Ayam & Daging
e) Nasi Ayam Hainan
f) Kambing golek


Bye,

TTM Lucky Draw



Entry Melekat sebab nak menang!

Yieeehaaaa...*sambil lompat keluar*

Berita gumbira untuk andaaa!! *Kalau tak gumbira pun buat2 je la gumbira ye..macam la tak biasa kannn :D*

TTM korang ni dah sampai seru nak buat LUCKY DRAW kat Dapur Malus Domestica hari ini.

Semua yang layak  memenuhi syarat2 di jemput untuk menyertai LUCKY DRAW ini.*haku  ni kalau bab bagi ayat formal memang lemah*










TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!


INI HADIAHNYERR..

TENG TENG TENG!










16 Pc Dinner Set
Click on above image to view full picture

16 Pc Dinner Set

Product Information

4 Dinner Plates, 4 Bread & Butter Plates, 4 Soup / Cereal Bowls, 4 Stoneware Mugs

Additional Information

Item Code
1065856
Weight
4,275g
Category
Dinnerware
Pattern
Geometric

Product Descri

ption

Corelle Dinnerware range is break, chip, scratch and stain resistant. Its made from a unique material called Vitrelle which compresses two layers of different glass compositions, so it's incredibly tough. It's microwave. Dishwasher and oven safe.







Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger. (InshaAllah lain kali aku buat lucky draw utk blogger dan reader pulak ye)

2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.) 

3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST di blog anda. Caranya, copy je la entry ni.(1 profile cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)

4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini. (Nanti aku masukkan link blog anda kat entry ni)

5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni(Sebelum Isnin depan 04/10/2010). Aku akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.

6. Pemenang akan dipilih DI SINI.







TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI
TUAH ANDA SIAPA YANG TAHU







*tak koser feeling2 cam abg karam hahaha*

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign