Tinta Si Isteri Mekanik: December 2010

29 December 2010

Goalllllllllll

source: google
Malaysia won!

Final Leg 2 @ Stadium Gelora Bung Karno

Result: Indonesia 2 Malaysia 1

Aggregate: Malaysia 4 Indonesia 2


Bye,

Holiday @ Teluk Batik Day 2

Second Day - Sukaneka and Football BBQ Dinner

Formula one - Group B won! Sweet victory. 
3 men vs a lady, engineers vs Finance & HR.

 Coconut Bowling - zero point. 
Melelong ke tepi bila dah nak sampai.
But we won first place.
2 strike (8 points each) by Yaacob (ARE) and Syakir (Nidzam's son)  plus Hubby's 4 pin.

 BBQ Dinner - Lamb Chop, Shrimp, Chicken. Sausages, Corn, Baked Potato.
Appetizer - Mushroom Cream, Garlic Bread, Thai Beef Salad, Rojak Buah.
Side Dishes - Fried Rice, Fried Vermicelli, Cantonese Bean curd, Stir Fry Mix Vege,
Dessert - Fruits, Jelly, Sago Gula Melaka, Cordial Drinks

Our table was the nearest to buffet table.

Stadium TBR for Suzuki AFF Cup.
Malaysia vs Indonesia.
1st Final.
Adam pegang tiket.

Golllllllllllllllllll!

Malaysia won.
3-0.
I like this team better than the Asia Game.
Good job K.Rajagopal.




Proceed with Karaoke session again.
Sang two song
a) Doa buat Kekasih - Ramli Sarip/Khatijah Ibrahim
b) Dunia Batinku - Ella/Tam Spider.
I wanted to sing Ku Merindu tapi salah duet partner. I know the song by Ella but I got the duet wrongly. It was supposed to be Ella/Shah with the song Ku Merindu.
11.30pm baru balik apartment.
Bye,

Holiday @ Teluk Batik Day 1

Upon Arrival - (Noon 25/12/2010)

We stayed here for 3D2N.

 Entrance
source:google

Reception area. There's a Souvenir Shop and a Cafe on the right side.
source:google

 
Lunch - no pictures because we arrived very much later than scheduled. So by the time we reached Teluk Batik Resort, all my friends/colleagues dah habis lunch.

Menu - Chicken soup, ulam platter with sambal belacan, tauhu sumbat, Steamed White Rice, Honey ChickenTelur Goreng Berlada, Lamb Dalcha with Potato,             Stir-fry Mixed Vegetables, fruits and jelly.

 Killing time activities.

Had to wait for our room because the previous group checked out pretty late. I do not understand why there are hotel guests checked out later than stipulated extended check out time. It was a peak season period, and normally hotel management do not allow late check-out as they have to ready the rooms for another guest. Unless it is a non-peak season or weekdays or when there's no reservation on check-out day.

Our 1 room apartment. The apartment has a living hall with a TV (AXN, TV3 and TLC channel) and a counter bar with refrigerator and kettle. A non-carpeted room (yeay) but come morning..grrrrr too cold to walk :).
source:google

 
Then later in the afternoon, we rented 3 bicycles (RM 5/hour) and started cruising Teluk Batik Beach.

Dataran Hadhari.
source:google

 
Some of the merchandise sold at the beach
source:google



First Night (25/12/2010) - Dinner and Karaoke

 Precious moments with my super duper busy husband.

 Karaoke time - sang Erti Cinta by Maya Karin.
Bye,

28 December 2010

Holiday Mood is Over

Baru balik dari Honeymoon.

Now is working time.

Closing account.

Payment.

HR matter.

All STAT.

Bye,

21 December 2010

Nahas Bas 2010




  • 16 DisemberEmpat kakitangan Jabatan Penjara Tawau terbunuh apabila bas jabatan itu terbabas lalu terjatuh dalam gaung di Kampung Moyog, 35 kilometer dari Penampang dekat Kota Kinabalu.





  • 14 Disember14 pekerja kilang cedera apabila bas kilang terbabas dan terbalik di KM 156.2 Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Nibong Tebal, Pulau Pinang, selepas bergesel dengan sebuah treler yang turut terhumban dalam parit.





  • 11 DisemberTiga pelajar Institut Kemahiran Mara Jasin, Melaka parah apabila bas ekspres terbabas dan terbalik di Kilometer 304.5 Lebuh Raya Utara-Selatan, dekat Gopeng, Perak.





  • 4 NovemberSeorang maut dan dua cedera parah selepas bas ekspres terbabas sebelum terbalik dalam sebuah tali air di Kampung Sungai Miang, di Kilometer 20 Jalan Pekan-Nenasi, Pahang.





  • 29 OktoberTujuh penumpang maut dan 39 cedera, termasuk 17 parah dalam kemalangan di KM36 Lebuhraya Karak ke Kuala Lumpur.





  • 10 Oktober13 penumpang maut dan 40 cedera apabila bas ekspres terbabit dalam kemalangan di Km 223 Lebuh Raya Utara-Selatan menghala utara berhampiran Plaza Tol Simpang Ampat-Rembau.





  • 2 SeptemberLapan belas cedera apabila bas persiaran terbabas dan terbalik di Kilometer 35.1 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur.





  • 27 OgosSeorang pemandu bas ekspres terbunuh, manakala tiga cedera parah dan enam cedera ringan dalam kemalangan di KM306.2 Lebuh Raya Utara-Selatan.





  • 17 AprilSeorang penumpang patah tulang rusuk, manakala enam cedera ringan apabila bas ekspres dari Johor Baharu ke ibu negara terbabas di KM32 Lebuh Raya Utara-Selatan, dekat Kulai Jaya, Johor.





  • 20 Mac – 40 penumpang sebuah bas ekspres nyaris maut apabila terbabas dan terperosok ke dalam tali air di KM42 Jalan Kuantan-Kemaman.





  • 4 Februari – 15 penumpang bas Ekspres Konsortium dalam perjalanan ke Kuala Lumpur nyaris maut selepas bas melanggar dua kenderaan lain di Plaza Tol Sungai Dua, Pulau Pinang. 



  • Bye,

    The Celebration

    Tarikh ulangtahun perkahwinan kami adalah pada 10 Disember setiap tahun.

    Tahun ini memang takde grand celebration. Takde gi holiday. Takde anniversary gift.

    Masing-masing tengah busy makanya celebration hanyalah dinner sahaja.

    He wanted to send me flowers at my office. Mula-mula macam segan sebab kat office tak pernah ada orang hantar bunga. But then I thought takpelah. Dah dia offer, so okaylah.

    Knowing him yang jarang nak buat surprise, Odah pun cuba jugak nak surprise kan dia.

    Nearly tak jadi sebab iriskitchen demam, so tak boleh nak buat order, sedangkan masa tu dah hari Khamis. Sedih sangat but still tried to find solution.

    Tried asking my cousin about her cheese tart tapi takde rezeki.

    Tapi dia offer satu solution. CHOCOLATE.




    Siap delivery lagi plus small bear.

    He was so surprised because he never suspected it. Terus call and said thank you and whatnots.

    Best dapat surprised kan hubby.

    Owh you can order from her too.
    Bye,

    Nahas Terburuk



    Takziah diucapkan kepada keluarga semua mangsa yang terlibat.


    Berita dari Berita Harian.



    27 termasuk 25 pelancong Thailand balik dari Cameron Highlands terbunuh

    SIMPANG PULAI: Dahsyat dan mengerikan. Itulah gambaran keadaan nahas jalan raya terburuk dalam sejarah negara membabitkan sebuah bas persiaran dua tingkat yang mengorbankan 27 orang - 25 pelancong Thailand dan dua rakyat tempatan di Kilometer 15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai berhampiran Kampung Juang di sini, semalam.
    Dalam nahas kira-kira jam 11.40 pagi, bas yang membawa 37 penumpang dari Cameron Highlands itu dikatakan terbabas dan melanggar pembahagi jalan ketika menuruni bukit serta melalui selekoh tajam sebelum terbalik dan terhumban ke dalam longkang sedalam dua meter di laluan bertentangan.
    Nahas itu menyebabkan kedua-dua tayar depan bas terbabit tercabut dan tercampak ke longkang di laluan bertentangan, manakala bumbungnya ranap sama sekali dengan lebih 10 mayat bergelimpangan di jalan raya dan longkang manakala selebihnya termasuk yang cedera tersepit dalam kenderaan berkenaan.


    Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk Zakaria Yusof, berkata 22 penumpang mati di tempat kejadian, lima lagi meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), manakala 10 cedera termasuk dua kritikal. 



    Dua rakyat tempatan yang terkorban ialah pemandu bas berkenaan yang bekerja sebagai pemandu bas syarikat SK Murni Travel & Tours, Omar Shahidan, 48, dari Kangar, Perlis, serta pemandu pelancong, Soontorn a/l Kian, 38. Pelancong Thailand yang maut pula membabitkan lapan lelaki dan 17 wanita.



    Zakaria berkata, semua pelancong terbabit dalam perjalanan ke Kuala Lumpur untuk mengambil penerbangan pulang ke Bangkok. 
    Bercakap kepada pemberita di lokasi kejadian, beliau berkata, kemalangan dipercayai berlaku ketika bas yang dipandu laju itu menuruni bukit di satu selekoh tajam sebelum terbabas dan merempuh pembahagi jalan.



    "Pemandu bas dipercayai hilang kawalan menyebabkan bas itu terbalik dan terjatuh ke dalam longkang sedalam kira-kira dua meter. Ada di antara penumpang tercampak dan tersepit di bahagian tempat duduk menyebabkan kebanyakan mereka meninggal dunia di tempat kejadian.



    "Pasukan penyelamat terdiri daripada 100 anggota dan pegawai polis serta Jabatan Bomba dan Penyelamat menerima panggilan kira-kira jam 12 tengah hari dan tiba di tempat kejadian kira-kira 10 minit kemudian," katanya.



    Tinjauan Berita Harian di tempat kejadian mendapati dua tayar serta lampu isyarat kanan bas itu tercampak di laluan bertentangan dipercayai tertanggal ketika melanggar pembahagi jalan.



    Kemalangan itu turut menyebabkan kesesakan lebih lima jam apabila polis terpaksa menutup kedua-dua laluan bagi menyekat aliran trafik untuk melancarkan operasi menyelamat serta mengeluarkan mangsa.



    KRONOLOGI



  • 11 pagi – Bas dipercayai bergerak dari Cameron Highlands ke Simpang Pulai



  • 11.40 pagi – Bas terbabit kemalangan



  • 11.59 pagi – Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Simpang Pulai menerima panggilan kecemasan



  • 12.05 tengah hari – Laluan kedua-dua arah dari Simpang Pulai–Cameron Highlands ditutup 



  • 12.10 tengah hari – Bantuan dari BBP Gopeng dan Ipoh tiba dan kerja mengeluarkan mangsa dilakukan



  • 12.13 tengah hari – Mangsa pertama dikeluarkan 



  • 2.37 petang – Kren untuk mengangkat bas tiba



  • 2.55 petang – Mangsa terakhir dikeluarkan



  • 3.08 petang – Bas dialih untuk kerja mencari mangsa dilakukan 



  • 4.00 petang – Kedua-dua laluan dibuka semula 



  • 5.00 petang – Bas ditarik ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) di Simpang Pulai


    INFO
    Senarai mangsa yang terbunuh dalam nahas bas di Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai

    Rakyat Malaysia


    1. Omar Shahidan, 48 (tahun) (pemandu bas)
    2. Soontorn a/l Kian, 38 (pemandu pelancong)


    Rakyat Thailand (lelaki)

    3. Poonporn Poolsaeng, 41
    4. Charcart Knagsuwan, 48
    5. Sumruay Swatphet, 48
    6. Pongthanest Akkrarachewwanont, 45
    7. Thitisak Pongtanarat, 51
    8. Ekachai Na Banexane, 64
    9. Phayone Krujinli, 49
    10. Weera Chungtanagon


    Rakyat Thailand (wanita)

    11. Natkritta Poolsaeng, 6
    12. Thanyarat Poolseng, 36
    13. Achara Wiwati, 36
    14. Nutthiya Inyim, 50
    15. Puthnaree Akkrarachewwanont, 42
    16. Sunchanchira Chaigueai, 40
    17. Sriwai Swatphet, 42
    18. Priya Prassakul Chai, 38
    19. Chutima Throukooi, 25
    20. Junpen Pongtanarat, 50
    21. Mantana Phromduang, 51
    22. Maliwan Mekmahaprom, 53
    23. Ampaiwan Thianhtham, 50
    24. Isariya Thiangtham, 25
    25. Darunee Songsern
    26. Rung Da
    27. Areena Songserm


  • Bye,

    20 December 2010

    Masa dengan family

    Day : Saturday
    Date: 18 Dec 2010
    Occasion :  Birthday Celebration and First Salary Open Table
    Where : Jemari, Dataran Glomac, Kelana Jaya
    Pictures : NONE
    Reason : Busy eating

    It was a double celebration. Initial plan was at our parents house but when my mak suggested Jemari, all agreed because..mainly because of my mak (yang jarang nak makan luar) and my ayah (who loves this cafe).

    So, my sis called and said they would meet us there at 8pm.

    The whole day was spent at office, for SPRING CLEANING. A bit tired, hence malas nak call before arriving Jemari. Expected they were there already. But, I should have known my family la kan. Memang lewat.

    Dahlah dah book table sebab, those yang biasa ke Jemari, it will be jammed with families after around 830pm nanti. Then again, nasib baik ada TV yang show Malaysia vs Vietnam (Congrats Malaysian Football Team).

    I ordered Nasi Goreng Seafood and hubby's choice was Nasi Goreng Paprik Seafood.

    Umar and Nana arrived around 845pm together with Ijah and Muhammad, the hero that night.
    THey ordered Tomyam Putih and Kerapu 3 Rasa (Umar & Nana), Ijah ordered Tomyam Campur and Telur Dadar while Muhammad choose Nasi Goreng USA.

    Abang bawak Kak Linda and Fatihah and Ayah and Mak.
    Ayah ordered Mee Hailam (looked yummy), Mak with Nasi Kerabu (HOT) and Abang Nasi Goreng USA, Fatihah with her usual Kuey Teow Goreng. Kak Linda makan apa ek?

    We stayed almost two hours, filled our tummy and warmed our hearts with gossip and stories.

    Then bersambung ke rumah PJ pulak.

    Balik jam 1230am. Nice.


    Bye,

    Cuti-cuti 2011

    Belum pun habis 2010 dah sibuk mencari cuti untuk tahun 2011.


    Bukan apa, nak merancang next holiday ni dan nak present pada Dato' Rahim untuk kelulusan.


    Dahlah dia tu sangat workaholic, perancangan adalah sangat penting bagi dia. Businessman, what do you expect kan?


    Malaysian State & National Holidays 2011

    Dates
    Occasion
    For
    1 January
    Saturday
    New YearAll states except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu
    11 January
    Tuesday
    Hari Hol Almarhum Sultan JohorJohor only
    14 January
    Friday
    Yang di-Pertuan Besar
    Negeri Sembilan's Birthday
    Negeri Sembilan only
    16 January
    Monday
    Sultan of Kedah's BirthdayKedah only
    20 January
    Thursday
    ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only
    1 February
    Tuesday
    Federal Territory DayFederal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only
    3 February
    Thursday
    Chinese New YearNationwide
    4 February
    Friday
    Chinese New Year (2nd Day)All states except Kelantan and Trengganu
    15 February
    Tuesday
    Prophet Muhammad's Birthday
    (Maulidur Rasul)
    Nationwide
    4 March
    Friday
    Anniversary of Installation
    of Sultan of Trengganu
    Trengganu only
    30 - 31 March
    Wed & Thurs
    Sultan of Kelantan's BirthdayKelantan only
    22 April
    Friday
    Good FridaySabah & Sarawak only
    15 April
    Friday
    Declaration of Malacca as
    a Historical City
    Malacca only
    19 April
    Tuesday
    Sultan of Perak's BirthdayPerak only
    1 May
    Sunday
    Labour DayNationwide
    7 May
    Saturday
    Hari Hol PahangPahang only
    17 May
    Tuesday
    Wesak DayNationwide
    17 May
    Tuesday
    Raja Perlis' BirthdayPerlis only
    30- 31 May
    Mon & Tues
    Harvest Festival
    Pesta Kaamatan Sabah
    Sabah & Labuan only
    1 - 2 June
    Wed & Thurs
    Sarawak Harvest Festival
    Hari Gawai Sarawak
    Sarawak only
    4 June
    Sunday
    Malaysian King's Birthday
    Harijadi Agong
    Nationwide
    29 June
    Wednesday
    Israk & MikrajKedah, Negeri Sembilan & Perlis only
    7 July
    Thursday
    Georgetown Heritage DayPenang - but not a 'paid holiday' for private sectors employees.
    9 July
    Saturday
    Penang Governor's BirthdayPenang only
    20 July
    Wednesday
    Sultan of Trengganu's BirthdayTrengganu only
    1 August
    Monday
    Awal RamadanJohor, Kedah & Malacca only
    17 August
    Wednesday
    Nuzul Al-QuranKelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Trengganu only
    30 - 31 August
    Tues & Wed
    Hari Raya Puasa *Nationwide
    31 August
    Wednesday
    National Independence Day
    Merdeka
    Nationwide
    10 September
    Saturday
    Sarawak Governor's BirthdaySarawak Only
    16 September
    Friday
    Malaysia Day &
    Sabah Governor's Birthday
    Nationwide
    Sabah
    8 October
    Saturday
    Malacca Governor's BirthdayMalacca only
    24 October
    Monday
    Sultan of Pahang's BirthdayPahang only
    26 October
    Wednesday
    DeepavaliNationwide
    6 November
    Sunday
    Hari Raya Haji *
    Hari Raya Qurban
    Nationwide
    7 November
    Monday
    Hari Raya Haji (2nd Day) *
    Hari Raya Qurban
    Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu Only
    22 November
    Friday
    Sultan of Johor's BirthdayJohor only
    27 November
    Sunday
    Awal Muharram
    (Maal Hijrah)
    Nationwide
    11 December
    Sunday
    Sultan of Selangor's BirthdaySelangor only
    25 December
    Sunday
    ChristmasNationwide

    * Subject to change - depending on the sighting of the new moon
    source

    Tahun depan banyak cuti jatuh pada hari Ahad, makanya Monday Blues adalah kurang ;).

    Yang BIRU adalah hari yang saya cuti.
    Yang MERAH adalah hari yang saya cuti.
    Yang HITAM adalah hari yang saya TAK cuti.

    Hari yang hubby cuti? 
    Belum tau lagi.

    Yang confirm New Year.
    Yang confirm CNY + 1 week extra.
    Yang confirm Labour Day.
    Yang confirm Agong's birthday (tapi kali ini Ahad ek?Bukan biasa Sabtu ke?)
    Yang confirm Merdeka Day.
    Yang confirm Raya Puasa dan Raya Haji.



    Bye,

    Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign