Tinta Si Isteri Mekanik: February 2011

28 February 2011

Great Weekend

a) Spending time with Ayah.


Went to a wedding reception at Botanical Garden, Putrajaya. Delicious food. Great company. Nice ambience. Royal treatment sebab tak payah park sendiri kereta. Ada anak sepupu tolong ahaks.


On Sunday, went out to One Utama with Ayah & Ijah. She wanted to find attires for her interview. Good Luck dik. Terjebak sekali membeli 2 pants and 2 t-shirts. Plus discount, cuma RM2++.00. Lunch was at Kluang Station. Alhamdulillah.


Then to The Curve untuk tukar ownership Maxis tapi Maxis offline. Cross the road to IKEA as Umar wanted to treat us meatballs. Yum-meh times two because it's a treat. Sampai cramp kaki haku berjalan :).


Dinner as usual Mohd Chan Abdullah Restaurant, or as we called it Abdullah Chan. This time ayah belanja. Thanks ayah.


b) Diamond Night






Congratulation Fazi. Gorgeous babe.


Next year it is ME on stage.


Bye,

26 February 2011

Gagal?

Siapa yang tak sukakan kejayaan? Dan siapa pula gemarkan kegagalan?

Bila kita dah mencuba tapi tak berjaya, apa yang kita rasa? Apa kita fikir? Sure terlintas di hati dan fikiran "I am a loser". Saya seorang yang gagal. Gagal dalam pelajaran, gagal dapat kerja yang best-best. Dahlah tak dapat kerja best, gaji pulak ciput. I nak handbag Gucci, tapi tak dapat. Loser la I ni.

JANGAN FIKIR SAYA GAGAL.

Sebab sebenarnya,










SAYA



BELUM



BERJAYA!
Bye,

24 February 2011

Famous Quote by Successful Businesswoman

“If you think you can, 


you can. 


And if you think you can't, 


you're right.”




Bye,

23 February 2011

Hahahahahahahahahahahahahaahha *jatuh tergolek*



Ewww..


Hey, you can't eat my moms..

LoL..


Dah berjangkit dah. Mula-mula baca dari blog azza, then baca pulak blog Zety.


From this site: damn you auto correct




Bye,

21 February 2011

Happy Birthday Mak

Mak,


Selamat hari lahir. Syok mak sambut kat Melbourne sana, tapi kenapa mak tak on ur handphone? Kita message tapi tak sampai lagi. A bit worried tapi I know she's having super duper fun over there.


Anyway Mak, kita doakan mak dikurniakan Allah akan kesihatan yang lebih baik. 

Kita doakan juga mak dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk menunaikan haji tahun ini. 


Kita juga doakan kita dengan Rahim dimurahkan rezeki dan dijemput Allah untuk bersama-sama dengan ayah dan mak ke Rumah Allah tahun ini.

Happy Birthday Mak.

Mak tak suka diambil gambarnya. Only on special occasion aje dia nak.

Ini pictures mak masa wedding Umar in 2009 August.

Parents of the Groom.

Beza kan wajah ayah sekarang? 

I'm so grateful that I have you as a Mom. Thanks for always believing in me.Thanks for all the support that you have given to me.


Bye,

17 February 2011

Happy Birthday Ayah

* Sticky Post for today*


Alhamdulillah, Allah panjang usia ayah untuk bersama kita untuk tahun ini. 


Kita doakan ayah dikurniakan Allah akan kesihatan yang lebih baik. Mata dan telinga (penglihatan dan pendengaran) bertambah baik. Jantung okay on medication, kidney takde masalah.  Yelah kan, ini kan side effect dari Steven Johnson Syndrome tu kan?

Dugaan betul masa tu ayah. Untuk semua ahli keluarga kita.


Kita doakan juga ayah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk menunaikan haji tahun ini. Kita juga doakan kita dengan Rahim dimurahkan rezeki dan dijemput Allah untuk bersama-sama dengan ayah dan mak ke Rumah Allah tahun ini.


Bye,

14 February 2011

14/02/2008 - 14/02/2011

Thursday, 14-Feb-2008 12:00
A sad day for us

with a heavy heart and sadness, today my cousin, Nabilah binti Khalid passed away @ Hospital Besar Melaka @ 0015. Cause of death - meningitis...

Please pray for her and please recite Al-Fatihah every time you read this...

thank you all.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


It has been three years. Semoga rohnya dicucuri rahmat dari Allah.




Bye,

11 February 2011

RESEPI : LAKSA JOHOR

Antara resepi yang ingin dicuba. Bukan cuba makan, tapi cuba masak. Dah lama teringin nak makan, tapi tak berani nak beli sebab nanti mesti tak puas sebab rasa tak sama.


Biasanya, laksa johor ni kalau beli, kuahnya mesti cair. Ikan pun tak terasa sangat, walhal bak kata ayah, "kuah jangan dibuang, hirup sampai habis". Yelah kan, isi ikan tu. Dah macam laksa penang + laksa johor pulak.


Tengok kakak TTM dah masak, makanya resepi telah terbukti menjadi untuk orang-orang terror. Kalau tak terror pun, kot-kot roh terror tu ada kat resepi ni, boleh termasuk kat Laksa yang saya buat nih.


Okay ini Bahan-bahannya:-


500 gm ikan tenggiri(rebus ambil isi - mesin)
150 gm udang basah (rebus -mesin)
sekeping isi ikan kurau kering (rebus -  mesin) -rebus sekali 3 bahan sekali jalan mesin.
20 biji bawang kecil
20 tangkai cili kering (mesin)
10 biji bawang putih
1 inci halia
2 senduk kari ikan (adabi)
10 keping asam keping
1 biji kelapa (kerisik)
1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)
5 batang serai (ketuk)
2 inci lengkuas (ketuk)


1 paket sphageti (rebus )
50 sen taugeh
Daun selasih/kesom
Timun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturi
Sambal belacan 



1. 1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan cili mesin,diikuti dengan bawang. biarkan garing sedikit.

2. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan isi ikan, udang,isi ikan kurau kering, serai, asam keping, kerisik, santan, dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati.

Bye,

Success

"Successful people 

tend to become more successful 

because 

they are always thinking 

about their successes"

-Brian Tracy





Beyond The Quote

Remember to concentrate your mind 

on the things you have completed 

or 

attained successfully. 

By doing so you will always possess 

the positive mindset, 

necessary to accomplish anything.


Bye,

09 February 2011

Weight Loss

"I shall shape my future. 

Whether I fail or succeed shall be no man's doing but my own. 

I am the force; 
I can clear any obstacle before me. 

Or I can be lost in the maze. 

My choice. 

My responsbility. 

Win or lose, only I hold the key to my destiny."

-Anonymous 


Bye,

08 February 2011

Creditors no more..

How to celebrate when I manage to close my killer credit card?

Hm...

First - FOOD

Second - Accessories


Memang dulu tak terfikir boleh close account dalam masa yang singkat.  Tapi alhamdulillah, dapat juga.

Macam mana? Side income lah.

Only those yang bermasalah macam saya yang ada sampai 5 kad kredit tahu betapa esctaticnya rasa bila kita dapat close hutang tu.

Sejak melibatkan diri dalam perniagaan, memang nampak betapa ruginya saya tidak memulakannya lebih awal.

A few of my friends yang envy saya ada perniagaan sendiri. Dan saya tidak mahu berjaya seorang diri. Saya pelawa mereka untuk bersama-sama dengan saya dalam perniagaan ini, tetapi masing-masing kurang berani untuk commit.

Memang semua perniagaan memerlukan komitment yang tinggi.
Tapi pulangannya juga TINGGI.

Memang semua perniagaan memerlukan pengorbanan.
Namun semuanya BERBALOI apabila kita dapat berikan kesenangan kepada yang tersayang.

Memang tanggungjawab seorang peniaga ini besar.
Tetapi, kepuasannya juga BESAR.

D                  U                       I                     T

Duit      +      Usaha      +       Iktiar        +    Tawakal

Bye,

Beyond the quotes

Success Quotes


"Action is the foundational key to all success."
-Pablo Picasso


Beyond The Quote
Simply saying you desire to be successful is the easy part. 

The challenging element is fully engaging yourself towards excellence.



Bye,

07 February 2011

Zam Zam Ala Kazam..

For our Makan Besar, our uncle (Ayah Ngah) choose this restaurant for the celebration.


source: thank you dear.
I borrowed this picture from here because we went there at night, so tak lawa sangat pictures that I took.


Upon arrival. Ni tengah bagi direction to my sister yang datang with my parents and youngest brother. The event started at 9.00pm, but as usual, among my siblings, I or rather we always arrive earlier than them.

My uncle reserved a biiiiiigggg table for us upstairs. The stairs were not that visible from parking area, so we were very lucky when birthday boy datang and fetch us kat bawah. Most of the patrons yang datang duduk bawah, so memang banyak gambar atmosphere untuk bawah.

Sesi camwhore lagi. Lampu besar kat belakang tu akan bertukar-tukar warna. So nice. Kat atas ni ada chandelier and I was wearing selendang yang ada kristal kat hujung tu. AyahNgah suruh Pak Arab tu turunkan one of the lamps and suruh I pakai. Lawak bengong aje AyahNgah ni.
 Another picture yang I sangat suka. Notice the slimliness? Ahaks.
Nasi Mandhi Ayam and Kambing. Comes with salad and sauce. Very plain taste because it was tasteless. Sangat tawar sampai aunties sumer mintak garam. The waiter sangat blur and ada sedikit lembab. Maybe because ada two section (atas dan bawah). Dah tau reservation for 20, siapkanlah table for twenty. Sampai jerit-jerit kat waiter tu mintak itu ini. Last-last Boss dia yang tengok meja kami.

And that is the last pictures I took. Lepas tu makan time memang tak kuasa nak ambil gambar. We tried the bottled drinks: Apple, strawberry and pineapple. Paling sedap is APPLE. Yang lain JANGAN Order. Rasa pelik.

My husband tried Shisha for the first time. Merokok pun tak, so macam kelakar tengok dia shisha. Belakang, esok dia start batuk and coming Friday, terus demam. Rugi pulak tak ambil gambar. But at least he tried. And enjoyed it too.

Kami bersurai around 12midnight. Esok nak drive ke Muar, so balik baru packing. Around 2am baru snoozed.
Bye,

01 February 2011

Positive Time





Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign