Tinta Si Isteri Mekanik: Kuching 2012:Departure

21 April 2012

Kuching 2012:Departure

Beli tiket dari last year lagi masa Airasia promo. Terus juga beli Tune Hotel Waterfront dengan harga yang sangat murah.

Flight actually jam 9.00pm tapi sebab tak nak kelam-kabut, and our theme for this holiday is expedition and exploration, maka kami bertolak ke LCCT jam 6.00pm. Arrived around 6.45pm and terus ke Luggage-Drop Area. Oh sebelum tu scan all baggage yg nak dicheck-in kat security area.

Kalau belum print Boarding Pass, boleh cari mesin Self Check-In ni.

source: Google

Kami dah buat Web Check-In, so just print Boarding Pass siap-siap dan tak perlu beratur panjang lagi dah.




Ini masa Luggage Drop, so kalau ada bag nak check-in, masa ni siap-siap keluarkan Boarding Pass and IC. Verification akan dilakukan masa ni. Untuk yang takde bag untuk check-in, tak payah kalut masa ni. Relax macam I *TDDMKA.

Then we proceed to Boarding Gate. Malas nak lepak kat luar tu. Lagipun nak ke sini terus.


Solat Jamak Taqdim Maghrib dan Isyak dalam waktu Maghrib. Juga Solat Musafir dan Solat Hajat agar perjalanan kita diberkati Allah dan selamat dari sebarang bencana, kemalangan etc.

By the time siap, sedang elok je sebab masa menunggu tak lama sangat. Lepak kat Gate 6, beli mineral water, gi toilet, relax dah time untuk board.

Masa ni, verification akan dibuat utk yang takde bag-check-in. IC dan boarding pass again. Better yet, kalau print Boarding Pass tu kat A4 paper, koyakkan bahagian bawah dan staple kan together. Senang AA, kalau tak dia main koyak aje.

Then jalan ke aircraft. Kalau masuk awal, camwhore macam kami.

Did you know, Air Asia ada bawak kelapa muda? Ini buktinya..

Kami ada pre-book meal tapi tak dan nak ambil gambar sebab lapar. What I booked was Beriyani Chicken Rice for me and hubby and Green Chicken Curry with Rice for my mom. Pre-book meal akan dapat Spritzer Mineral Water.

The journey kira okaylah tapi memang terasa gegar banyak. Maybe sebab hujan but  it was bearable. Jangan ada air pocket sudahlah.

Touched down at Kuching International Airport jam 10.45pm. Immigration cepat and masa ni sediakan IC dan akan dapat slip masuk. Simpan slip ni sebab masa balik kena serahkan pada Immigration balik.

Terus pick-up kereta yang disewa. Viva Auto 1000cc only for RM80.00 per day. Drove from airport to Waterfront. Experienced roadblock kat sana, area tak tau :).

Rupa-rupanya Tune Hotel tu netul-betul berdepan dengan Hilton lobby. Memang seberang jalan aje dah Waterfront.
source:Google
This picture was taken from Hilton's Lobby. Nampak tak ada signage Hilton-Reserved tu?

source:Google

Ini dari jalan masuk. Kalau berdiri kat jalan ni, on your right is Tune Hotel, on your left is Waterfront. Dekat gila. KFC, McD, Riverside Shopping Complex and Tun Jugah Shopping Complex semuanya walking distance. Memang best.

Why we choose Tune Hotel and not Hilton? Sebabnya theme holiday ni ialah expedition and exploration, memang tak duduk saje dalam hotel, just untuk mandi, solat and tidur. So why pay more if you won't enjoy the facilities, kan? Extra budget tu boleh masuk dalam budget shopping :)
Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign