Tinta Si Isteri Mekanik: Jamuan Kesyukuran : The Prep 1

19 September 2012

Jamuan Kesyukuran : The Prep 1

Bila kami decide nak buat jamuan, perkara pertama bermain di fikiran adalah MENU. Apa yang nak dihidang pada tetamu. Kemudian, BAJET. Sebabnya ini akan menentukan samada kami boleh afford catering atau masak sendiri.

Oleh kerana jamuan ini diputuskan secara mengejut, iaitu dibuat semasa selepas Ramadhan, makanya bajet kami adalah kecil. Memang tak terlintas nak menjamu secara ramai, makanya rezeki yang Allah berikan telah kami agihkan semasa ziarah-menziarahi pada bulan Syawal.

Tapi bajet kecil bukanlah penghalang. Sebabnya kami teruja nak jamu tetamu. Kami teruja nak share rezeki Allah ini dengan ramai saudara-mara dan rakan-rakan. Makanya menu yang dipilih adalah menu yang mudah untuk dimasak tapi menyelerakan.

Menu Mee Kari memang dah confirm. Sebabnya ianya mudah dimasak. Yang remeh adalah tang condiments ie tauhu digoreng dan dihiris, cili merah dipotong serong, taugeh dibuang ekornya, limau kasturi dibelah dua dan bawang goreng.

Kemudian, rasanya macam sikit pulak menunya. Maka kami decide menu nasi. Wah, macam-macam pilihannya. Nasi Mandy, Nasi Beriyani, Nasi Tomato etc. Tapi semuanya kena dengan lauk yang agak berat untuk saya masak seorang diri. Macam Nasi Tomato kena ada ayam masak merah dan dalca serta jelatah. Nasi Mandy kena ada ayam bakar dan sos. So scrape all of that. Alamak, apa lagi ni. Masa surf ternampak menu Nasi Ayam, tapi sebab nak masak untuk 50-60 orang, oven kecilku tak mampu nak bakar ayam banyak-banyak. Tapi kemudian terclick pada resepi Nasi Ayam Belanga.  Memang senang buatnya sebab ayam tu cuma rebus, perap dan tanak dengan nasi aje. So decide buat menu ini.

Untuk Main Menu, rasanya cukup dua jenis. Satu mee satu nasi.

Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign