Tinta Si Isteri Mekanik: Jamuan Kesyukuran : The Prep 2

20 September 2012

Jamuan Kesyukuran : The Prep 2

Lepas fikir main menu, tibalah pulak untuk dessert. Dessert ni memang nak buat banyak jenis sebab buat pun sekadar 1 adunan.

Bread pudding ni memang teringin nak buat. So confirm.

Pastu tengok pulak Cream Caramel (Puding Gula Hangus) pun nak jugak.

Mintak adik gorengkan popia. Tapi dia kata kena pergi tahlil kat Gombak, so saya order Samosa Daging dan minta tolong officemate gorengkan. Popia tu pun ada juga sebab dia kata around 3pm tiba.

Tengok pulak resepi Kek Batik, rasa macam senang aje. Hehe memang senang pun, cuma 4 bahan aje. Confirm buat.

Sosej untuk kanak-kanak, tapi tak risau sangat sebab ada Nasi Ayam Belanga tu.

Air pulak, hubby nak Ribena Laici, tapi cakap kat dia, nanti laici tersangkut pulak dalam drink jar tu, so tukar. Nak F & N Orange plus orange cut dalam bekas air.

Preparation start hari Khamis lagi. Pergi rumah mak pinjam perkakas sebab mak bising kata tak perlu beli. Gunakan apa yang ada. Betul-betul takde baru beli. Rumah saya kan kecil so memang tak banyak perkakas hidang ni.

Then Friday pergi SEGI nak beli pinggan, mangkuk, cawan serta sudu garfu. Boleh pulak yang ada hanya cawan sahaja. So ambil 150pcs. Takpe sebab memang nak pergi TESCO Paradigm Mall nak shopping bahan.

Malam jumaat tu dah start susunatur perabot. Keluarkan console table bilik dan meja printer untuk jadi meja hidangan. Tak guna dining table sebab fikirkan uncles yang susah nak makan. Ini semua berdasarkan pengalaman la ni. Lagipun meja dining kami tu berat sangat. Odah memang tak angkatla. Nak tunggu adik datang on Sunday malam, rasanya lambat. So decide tak payah alih. Start letak dan susun peralatan hidangan.

Sabtu pagi-pagi fetched my mom and went to Tesco. Straight ahead to poultry area, ambil 3 ekor ayam minta potong 20. Ayam tu besar, so potong 20 tu takdelah kecil sangat. Then terus cari bahan dalam list and searched for pinggan dan mangkuk. Pergi tengok tempat tu, hanya tinggal pinggan kertas aje. Huhu. Mangkuk pun takde. Yang ada hanya fork sahaja.

Balik PJ siap-siap terus ke open house my cousin. Balik dalam pukul 4. Then ambil barang lagi yang tak cukup. Balik Shah Alam dah malam. Malam tu pulak terus siap dan solat pergi pulak Carefour Kota Damansara. Cari juga pinggan mangkuk sudu garfu. Yang ada hanya mangkuk, sudu dan garfu. Pinggan still takde.

Kaki dah penat sangat so singgah Manjakaki Reflexology, urut kaki. Sakit-sakit sebab semuanya tengah sakit. Lega sikit.

Ahad memang tak keluar mana dah. Pagi saya terus buat dessert - Bread Pudding dan Cream Caramel. Sambil-sambil tu tolong hubby kemas rumah. Just vacuum dan mop je. Tapi penatnya. So petang lepas lunch dan solat, terbaring berdua kat depan tv. Terjaga jam 530pm terus mandi dan solat. Start buat condiments main dish. Basuh ayam dan rebus dan perap. Pastu goreng tauhu. Dah sejuk hiris kecil-kecil. Siapkan potong bahan-bahan mee kari. Ayam, fish cake dan taupok etc.

Jam 945pm pi rumah dealer Samosa, then hantar ke rumah officemate saya then ambil adik saya yang bongsu. Balik rumah dah dekat jam 1am dah, kat PJ ambil rice cooker dan kipas. Terus minta Muhammad buatkan Kek Batik. Sambil tu saya tumis untuk kuah mee kari.

Jam 3am baru tidur. Bangun jam 630am. Solat Subuh terus masuk dapur. Masak nasi pulak. By 8am dah siap nasi dan kuah. Start potong salad, timun dan tomato. Celur mee. Start plating dessert. By 1030am dah siap, last vacuum dapur sekali lagi. Mandi dan siap-siap, dah jam 11.45am. Terus hidang kuah mee dan masukkan nasi dalam tumbler.

Alhamdulillah, semua siap by 12.00pm.

Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign