Tinta Si Isteri Mekanik: April 2012

30 April 2012

Banyak diam tidak semestinya bodoh..

*sumber*
Bye,

29 April 2012

Strategi Hati Menambah Rezeki

Apakah amalan-amalan untuk menambahkan rezeki? Sebenarnya rezeki kita boleh bertambah dengan segera. Macam mana?

First thing, kita kena luaskan pengertian rezeki. Jangan kita limitkan rezeki tu pada wang ringgit sahaja. Kebahagiaan, kesihatan, ilmu, masa, sahabat, even idea pun actually rezeki. Bernafas pun rezeki juga. Senyum pun rezeki tau. Dapat bangun berdiri pun rezeki juga. Kemampuan untuk bersolat, untuk berdoa pun rezeki juga. Jadi sebenarnya, apa jua yang datang dari Allah adalah rezeki.

Bila kita dah aware tentang maksud rezeki, next step adalah jalinkan silaturrahim. Selain menjaga tali dengan orang yang kita suka, kita juga digalakkan untuk menghubungi orang yang memutuskan silaturrahim dengan kita. Orang tak suka, kita datang. Orang benci, kita merendah diri dan meminta maaf.

Langkah ketiga adalah dengan memberi. Lagi banyak kita beri, lagi banyak Allah tambahkan rezeki kita. The more we give, the more we get. Syokkan? Kalau kita ada RM10, kita sedekah RM5. Walaupun kita hanya tinggal RM5, tapi di sisi Allah, wang kita dah bertambah. Malah dikalikan dengan 700 kali. Setiap harta yang dibelanjakan pada jalan Allah diumpamakan akan menumbuhkan 7 tangkai dan setiap tangkai akan membuahkan 100 biji. Maksudnya rezeki kita akan bertambah 700 kali ganda.

Lastly, untuk menambahkan rezeki, kita hendaklah bersyukur. Hanya dengan bersyukur, rezeki akan bertambah. Ucapkanlah Alhamdulillah, yang bermaksud Segala puji bagi Allah. Then, syukur dengan hati. rasakan yang rezeki tu adalah kurniaan Allah. And then syukur dengan tindakan. Gunakan kekayaan tersebut untuk kita membantu orang lain, iaitu berzakat dan bersedekah. Orang yang bersyukur juga akan berlapang dada, dia rasa cukup dengan apa yang dia ada. Bila kita rasa tenang, happy, kita think positive always,kebaikan akan datang pada kita. The Law of Attraction kata, positive attracts positive, while negativity will always attracts negative things.

Alhamdulillah, setakat ini sharing Odah. Semoga apa yang Odah tulis ini sedikit sebanyak memberikan manfaat kepada kita semua.

*sumber: Solusi Isu No. 42.
Bye,

28 April 2012

Doa untuk Perniagaan

Ya Allah,
berikanlah aku
perniagaan yang tidak rugi dunia akhirat,
perniagaan yang untung dunia akhirat,
serta
memberikan rezeki yg melimpah ruah
yang Kau redhai
dan ianya membantu ramai orang lain!
Berikanlah perniagaan
yg berikan aku
banyak masa bersama keluarga
yang Kau uruskan untuk
ku kerana Kau sebaik-baik pengurus!
Tunjukkanlah Ya Allah,
satu perniagaan
yang Kau berikan pimpinanMu,
sokonganMu, petunjukMu dan bantuanMu! –
Ameen.

26 April 2012

DOA : REZEKI BANYAK


Bye,

23 April 2012

Kuching 2012 : Tune Hotel Waterfront

Check-in was breeze. First floor.

For us double bed, while for my mom, she opted for single room. If you are claustrophobic, ambillah double bed. Memang muat-muat single bed aje. And the view memang sangat tak best. But mom tak bukak pun langsir unless untuk gauge masa. So okaylah.

Our room.

Sangat best katil dia. Sesuai dengan tagline "5 Star Beds".

Key card. Kalau ada beli air-cond, boleh tengok baki kat sini.

Toilet. Sorry gambar senget.

 Shower cubicle. Power Shower. Sorry gambar senget.

 View from door. Sorry gambar senget.
Gambar tuan tanah :)
Bye,

22 April 2012

Facebook newsfeed post by: Sa'udah Salleh

Sa'udah Salleh wrote:

Assalamualaikum wbt. Dukacita dimaklumkan bahawa rakan sekolah saya Mohd Razif telah meninggalkan kita petang tadi. Saya mohon jasa baik semua rakan-rakan saya untuk menghadiahkan Al-Fatihah dan berdoa agar beliau ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Ameen.

Terima kasih kawan-kawan.
Sent by maxis

21 April 2012

Kuching 2012:Departure

Beli tiket dari last year lagi masa Airasia promo. Terus juga beli Tune Hotel Waterfront dengan harga yang sangat murah.

Flight actually jam 9.00pm tapi sebab tak nak kelam-kabut, and our theme for this holiday is expedition and exploration, maka kami bertolak ke LCCT jam 6.00pm. Arrived around 6.45pm and terus ke Luggage-Drop Area. Oh sebelum tu scan all baggage yg nak dicheck-in kat security area.

Kalau belum print Boarding Pass, boleh cari mesin Self Check-In ni.

source: Google

Kami dah buat Web Check-In, so just print Boarding Pass siap-siap dan tak perlu beratur panjang lagi dah.




Ini masa Luggage Drop, so kalau ada bag nak check-in, masa ni siap-siap keluarkan Boarding Pass and IC. Verification akan dilakukan masa ni. Untuk yang takde bag untuk check-in, tak payah kalut masa ni. Relax macam I *TDDMKA.

Then we proceed to Boarding Gate. Malas nak lepak kat luar tu. Lagipun nak ke sini terus.


Solat Jamak Taqdim Maghrib dan Isyak dalam waktu Maghrib. Juga Solat Musafir dan Solat Hajat agar perjalanan kita diberkati Allah dan selamat dari sebarang bencana, kemalangan etc.

By the time siap, sedang elok je sebab masa menunggu tak lama sangat. Lepak kat Gate 6, beli mineral water, gi toilet, relax dah time untuk board.

Masa ni, verification akan dibuat utk yang takde bag-check-in. IC dan boarding pass again. Better yet, kalau print Boarding Pass tu kat A4 paper, koyakkan bahagian bawah dan staple kan together. Senang AA, kalau tak dia main koyak aje.

Then jalan ke aircraft. Kalau masuk awal, camwhore macam kami.

Did you know, Air Asia ada bawak kelapa muda? Ini buktinya..

Kami ada pre-book meal tapi tak dan nak ambil gambar sebab lapar. What I booked was Beriyani Chicken Rice for me and hubby and Green Chicken Curry with Rice for my mom. Pre-book meal akan dapat Spritzer Mineral Water.

The journey kira okaylah tapi memang terasa gegar banyak. Maybe sebab hujan but  it was bearable. Jangan ada air pocket sudahlah.

Touched down at Kuching International Airport jam 10.45pm. Immigration cepat and masa ni sediakan IC dan akan dapat slip masuk. Simpan slip ni sebab masa balik kena serahkan pada Immigration balik.

Terus pick-up kereta yang disewa. Viva Auto 1000cc only for RM80.00 per day. Drove from airport to Waterfront. Experienced roadblock kat sana, area tak tau :).

Rupa-rupanya Tune Hotel tu netul-betul berdepan dengan Hilton lobby. Memang seberang jalan aje dah Waterfront.
source:Google
This picture was taken from Hilton's Lobby. Nampak tak ada signage Hilton-Reserved tu?

source:Google

Ini dari jalan masuk. Kalau berdiri kat jalan ni, on your right is Tune Hotel, on your left is Waterfront. Dekat gila. KFC, McD, Riverside Shopping Complex and Tun Jugah Shopping Complex semuanya walking distance. Memang best.

Why we choose Tune Hotel and not Hilton? Sebabnya theme holiday ni ialah expedition and exploration, memang tak duduk saje dalam hotel, just untuk mandi, solat and tidur. So why pay more if you won't enjoy the facilities, kan? Extra budget tu boleh masuk dalam budget shopping :)
Bye,

20 April 2012

Friday


Segala puji-pujian bagi Allah
Tuhan Semesta Alam
Yang Menguasai Yang Zahir dan Yang Batin,
Yang Maha Kaya Dengan RahmaNya dan RahimNya

Syukur Ya Allah atas segala nikmatMu!

Saya juga sumpah anda sekeluarga semua
sentiasa bersyukur,
sentiasa diberi lebih banyak ketenangan jiwa, kebahagiaan,
lebih sihat untuk membuat kebaikan,
lebih kaya, berjaya dan diberkatiNya!

Anda kaya & berjaya!

Selawat dan salam ke atas baginda Rasulullah saw dan ke atas anda semua!

Ameen!




Bye,

14 April 2012

Leaving on a jet plane

We are taking a break this weekend to recharge and re-plan re-organize our future.

As my leaders and business partners is on holiday mood, I am following their lead. Next time, I will holidaying with them. Ameen.

We are going to Miow-Miow Land.

This month is special for us. We met for the first time on a blind date. At Pesta Buku Antarabangsa PWTC years ago. :)

Doakan perjalanan pergi dan balik serta percutian 4 hari ini diberkati Allah dan kami berada di dalam lindungan Yang Maha Kuasa. Ameen.

Bye,

06 April 2012

Banyak memberi boleh KAYA?

Sedekah menambahkan harta dan kesejahteraan

Tidak akan pernah berkurang harta yang disedekahkan kecuali ia bertambah… bertambah… bertambah (HR.At-tirmidzi) 


Siapa yang memberi pinjaman kepada Allah dengan pinjaman yang baik, maka Allah akan melipatgandakan balasannya dan baginya pahala yg mulia
(QS. Al-hadiid 57:58) 


Janganlah kamu takut kepada kemiskinan karena membelanjakan harta di jalan Allah
(QS.Al-Baqarah 2:245) 


Kamu tidak akan memperoleh kebajikan (yang sempurna) sehingga kamu menafkahkan (hartamu) pada jalan Allah. Maka di antara kamu ada yang kikir dan siapa yang kikir sesungguhnya dia hanyalah kikir terhadap diri sendiri. Dan Allah lah yang Maha Kaya sedangkan kamu orang-orang yang membutuhkan Nya
(QS.Muhammad :38) 


Dan Allah senantiasa memberi pertolongan kepada hambanya selama ia menolong saudaranya 
(HR.Muslim) 


Kita disarankan untuk memperbanyakkan amalan SEDEKAH, kerana di dalamnya terdapat banyak rahsia dan antaranya ialah  :
1.  Menyembuhkan berbagai penyakit.
2.  Menjauhkan dari segala macam kesulitan & masalah.
3.  Diselamatkan dari segala keburukan.
4.  Menenangkan hati dan jiwa.
5.  Melapangkan rezeki.

Bagi ibu bapa, mereka tidak seharusnya menerima sedekah, keranya selayaknya mereka menerima HADIAH. Pemberian kepada kedua ibu bapa dianggap hadiah. Ada orang hidupnya sederhana tetapi kerana layanan baik pada kedua ibubapanya maka hidupnya aman dan sejahtera. Berbeza dengan orang yang banyak memenuhi kehendak sendiri tanpa menghiraukan kebajikan ibu bapa, hidupnya biasa dengan ujian, musibah kerana mengabaikan tanggungjawab pada yang berhak.


Dari Abu Hurairah r.a katanya : Seorang lelaki menghadap Rasulullah saw lalu bertanya : Wahai Rasulullah! Sedekah mana satu yang lebih besar ? Nabi  saw  menjawab  :  Engkau bersedekah ketika sihat dan sangat sayangkan hartamu; ketika engkau  takutkan kepapaan dan berharap hendakkan kaya-raya. Janganlah engkau bertangguh  untuk  bersedekah,  sehingga apabila nyawa sampai ke kerongkong, barulah engkau berkata : Aku mahu bersedekah untuk si fulan.. sekian untuk si fulan dan sekian lagi untuk si fulan ( Hadis Riwayat Al-Bukhari )

*sumber*
Bye,

04 April 2012

Risiko Obesiti

Gemuk merupakan lebihan lemak yang tidak diperlukan oleh badan. Namun begitu jika terlalu gemuk, ianya dipanggil OBESITY.


Siapa yang dikatakan obese?

  • berat badannya melebihi 2 kali ganda berat badan ideal
  • berat badannya  melebihi 45kg dari berat badan ideal
  • BMI melebihi 30
Risiko Obeseiti:

a)Sakit jantung dan strok
- Sebabnya orang badan besar ni, selalunya ada darah tinggi.

b)Diabetes atau Kencing Manis

c)Cancer
-Untuk wanita, Kanser Pangkal Rahim, Kanser Payudara, Kanser Rahim.

d)Osteoarthritis
-sakit sendi dan tulang

e)Psychological Disorders
-Kemurungan, keyakinan diri yang rendah.

Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign