Tinta Si Isteri Mekanik: July 2012

30 July 2012

Tragedi Nasi Hangit 10 Ramadhan



Huhu sedih kisahnya.

Kami tiba dari kampung jam 1 pagi. Jadi sementara saya siap-siap simpan barang, hubby masak nasi. Nothing different. Bila dah siap semua, kami masuk tidur. Saya sempat ke dapur ambil air lagi sambil jeling kat rice cooker nak make sure ianya ON.

Tadi keluar dari bilik dah terbau. Tapi tak register yang nasi hangit. Tapi bila dah dekat, dalam hati terdetik 'Nasi ni hangit ke?'. Sekali buka tudung periuk, nampak ini...



Ingat sempat nak masak semula, tapi tak hilang kerak hangit dia. Makanya, hubby kena keluar pi cari nasi. Mamak la yang terdekat.

Lepas ni, hubby kata start balik tunggu nasi masak baru boleh tidur. Padahal malam tadi kat kampung, baru borak tentang nasi. Then mak call kejut sahur sebab memang pesan takut tak terbangun, terus hubby cakap, "Mak, nasi hangit..". Tergelak mak dengar.

Alhamdulillah, saya terjaga awal, maka sempatlah buat corrective action. If not, kesian kami berdua. Agaknya ini teguran Allah, jangan cakap besar sangat, Allah bayar cash terus. Ampunkan kami Ya Allah.

27 July 2012

7 Ramadhan

Cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru Sabtu lepas kita mula berpuasa.

Kali ini, every weekend memang akan balik kampung. Solat terawih kat masjid dan cuba untuk buat 20 rakaat. Tapi only on Saturday aje dapat 20 rakaat. Pancit I tell you. Hahaha. Nasib baik bawak bekal air dari rumah. Walaupun beraircond, tapi dugaan Ramadhan kali ini agak berat. Terasa tekak kering betul. Kena pulak Ustaz jenis baca 5 ayat tapi mendayu-dayu, untuk mengelakkan mengelamun, terpaksa baca surah yang panjang sikit. Pastu, habis je 2 rakaat, cepat-cepat capai air. 20 rakaat, 500ml air habis. Tu pun bercatu.

Kawasan rumah mak ayah saya memang senior citizen ramai. So bila habis je 8 rakaat, memang hanya tinggal 1 saf aje. Saya tengok gigih makcik-makcik pakcik-pakcik solat 20 rakaat walaupun menggunakan kerusi. Memang saya salute. Tapi geng surau dah semakin sikit, sebabnya Allah lebih sayang mereka. Yang muda-mudi, 8 rakaat je terus balik. Itulah yang saya katakan, dugaan Ramadhan ni lebih berat untuk saya tahun ini.

Tapi on weekdays, saya buat kat rumah aje. Sebabnya kat surau memang buat 8 rakaat terawih, 3 witir dan ada tazkirah. Tapi tak syoknya, 4 terawih, tazkirah, 4 terawij, 3 witir. Saya pulak wudhu' jarang dapat simpan kalau duduk sesaje. Tapi kalau solat, insyaallah ok. But kat rumah pun buat 8 aje. Lagipun kalau saya solat di surau, hubby akan balik sesama saya, tak join moreh. So biarlah dia bersosial dengan jiran-jiran setaman.

Ramadhan kali ini menduga kami berdua. Saya tak berapa larat in terms of energy. Cepat pancit. For hubby, cuaca panas. Hubby kalau balik, bukak baju, on kipas full blast, terus baring kat simen untuk sejukkan badan. Tau tak elok but kena buat, kalau tak memang tak tahan. Tapi rezeki Ramadhan memang murah. Every day ada je kereta masuk bengkel. Alhamdulillah.

Iftar, memang simple. Tak makan nasi, cuma kuih-muih dan murtabak/simple food. Banyaknya air. Teh  O satu jug besar. Tambah air masak lagi memang penuh perut. But it's good. Cepat kurus hehe. Takdelah, senang sikit nak beribadah.

Sahur memang mesti nasi. Saya pulak masa sahur memang selera. Mesti ada telur dadar. Alhamdulillah rezeki memang murah, biasanya 3 lauk. 1 lauk main, kadang beli aje kat Pasar Ramadhan. Beli kat tempat yang biasa aje. 1 lauk sayur and 1 lauk telur dadar.

Tapi kena tambah dengan kurma. Siap-siap beli kurma Mariami 2 kg sebab tahun lepas 1kg tak cukup. Ini pun baru 7 hari dah separuh bekas habis. Hubby makan kurma 11 biji masa sahur hari ini sebab semalam makan 7 biji, ada energyla. Taklah lembik sangat bila balik petang.

Azam Ramadhan kali ini, nak banyakkan membaca Al-Quran. Solat sunat pun juga. Kurangkan dengar music, lebihkan pada bacaan ayat suci atau dengan CD motivasi etc. Saya mesti banyak bersedekah dan sentiasa memaafkan orang.

Semoga Ramadhan ini lebih baik dari yang sebelumnya.

Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign