Tinta Si Isteri Mekanik: September 2012

28 September 2012

Friday Jokes :)

MUTHU AND THE INTERVIEWER

Interviewer : 'What is your birth date?'

Muthu : '13th October.'
Interviewer : 'Which year?'
Muthu : 'Every year.'

MUTHU AND HIS MANAGER 
The Manager asked Muthu at an interview....
'Can you spell a word that has more than 100 letters in it?'
Muthu replied: 'P-O-S-T-B-O-X.'

MUTHU AND LONDON TRIP
After returning from a foreign trip, Muthu asked his wife, 'Do I look like a foreigner?'
Wife: 'No! Why?'
Muthu : 'In London , a lady asked me, 'Are you a foreigner?'...that's why.'
Wife : ?????????

MUTHU AND TOURISTA tourist from U.S.A. asked Muthu whether any great man was born in
his village .. and Muthu said ... 'No sir, only babies were born here.'

MUTHU AND HIS EXPERIMENT 
Muthu was doing an experiment with a cockroach.. First he cut off one
leg and told it to 'WALK! WALK!' The cockroach walked.
Then he cut off it's second leg and told the same.... The cockroach walked. Then he cut off the third leg and did the same. Finally, he cut off its fourth leg and ordered it walk! But the cockroach didn't walk. Suddenly, Muthu said loudly, 'I found it. If we cut a cockroach's four legs, it becomes deaf.'

MUTHU AND DRIVERWhen Muthu was traveling with his wife in a motorized tricycle, the
driver adjusted the mirror. Muthu shouted, 'You are trying to see my wife, eh? Sit in the
back. I will drive...'

MUTHU GOES TO HOTELMuthu went into a hotel. To wash his hands, he went to the washbasin.
Then when he had finished, he started washing the basin. Seeing this, the manager
asked what was he doing. Muthu pointed towards the signboard '* WASHBASIN*'

MUTHU AND INTERVIEWER - FINAL PART
Interviewer : 'Just imagine you're in the 20th floor of a building and it's on fire. How will you escape?'
Muthu: 'It's simple.... I will just stop my imagination.'

Bye,

27 September 2012

Double Down

Alhamdulillah atas rezeki yang Allah kurniakan kepada kami.

So, celebration mesti ada. Pilihan adalah di antara Monster Burger atau KFC. Tiba-tiba hubby masuk ke KFC, maka I follow you sayang.

Memang tau ada menu baru, so terus order. And Green Curry dah takde huhu. Hubby order Colonel's Chicken Rice.


Zinger Double Down *picture google*

Verdict? Sedap. Tapi looks are deceiving! Kecil je, lagi kecil dari Zinger. As per picture, memang takde roti. Sesuai untuk yang tengah berdiet tapi ada cheese yang banyak. Cheese keping, pastu ada cheese yang letak kat wedges tu and ada chicken slice yang garing.

Go and try tapi kalau tengah lapar, jangan order sebab takut tak cukup.


*Berminat dengan tips-tips penyelenggaraan kereta? Like Rahim Auto di Facebook.

Bye,

20 September 2012

Jamuan Kesyukuran : The Prep 2

Lepas fikir main menu, tibalah pulak untuk dessert. Dessert ni memang nak buat banyak jenis sebab buat pun sekadar 1 adunan.

Bread pudding ni memang teringin nak buat. So confirm.

Pastu tengok pulak Cream Caramel (Puding Gula Hangus) pun nak jugak.

Mintak adik gorengkan popia. Tapi dia kata kena pergi tahlil kat Gombak, so saya order Samosa Daging dan minta tolong officemate gorengkan. Popia tu pun ada juga sebab dia kata around 3pm tiba.

Tengok pulak resepi Kek Batik, rasa macam senang aje. Hehe memang senang pun, cuma 4 bahan aje. Confirm buat.

Sosej untuk kanak-kanak, tapi tak risau sangat sebab ada Nasi Ayam Belanga tu.

Air pulak, hubby nak Ribena Laici, tapi cakap kat dia, nanti laici tersangkut pulak dalam drink jar tu, so tukar. Nak F & N Orange plus orange cut dalam bekas air.

Preparation start hari Khamis lagi. Pergi rumah mak pinjam perkakas sebab mak bising kata tak perlu beli. Gunakan apa yang ada. Betul-betul takde baru beli. Rumah saya kan kecil so memang tak banyak perkakas hidang ni.

Then Friday pergi SEGI nak beli pinggan, mangkuk, cawan serta sudu garfu. Boleh pulak yang ada hanya cawan sahaja. So ambil 150pcs. Takpe sebab memang nak pergi TESCO Paradigm Mall nak shopping bahan.

Malam jumaat tu dah start susunatur perabot. Keluarkan console table bilik dan meja printer untuk jadi meja hidangan. Tak guna dining table sebab fikirkan uncles yang susah nak makan. Ini semua berdasarkan pengalaman la ni. Lagipun meja dining kami tu berat sangat. Odah memang tak angkatla. Nak tunggu adik datang on Sunday malam, rasanya lambat. So decide tak payah alih. Start letak dan susun peralatan hidangan.

Sabtu pagi-pagi fetched my mom and went to Tesco. Straight ahead to poultry area, ambil 3 ekor ayam minta potong 20. Ayam tu besar, so potong 20 tu takdelah kecil sangat. Then terus cari bahan dalam list and searched for pinggan dan mangkuk. Pergi tengok tempat tu, hanya tinggal pinggan kertas aje. Huhu. Mangkuk pun takde. Yang ada hanya fork sahaja.

Balik PJ siap-siap terus ke open house my cousin. Balik dalam pukul 4. Then ambil barang lagi yang tak cukup. Balik Shah Alam dah malam. Malam tu pulak terus siap dan solat pergi pulak Carefour Kota Damansara. Cari juga pinggan mangkuk sudu garfu. Yang ada hanya mangkuk, sudu dan garfu. Pinggan still takde.

Kaki dah penat sangat so singgah Manjakaki Reflexology, urut kaki. Sakit-sakit sebab semuanya tengah sakit. Lega sikit.

Ahad memang tak keluar mana dah. Pagi saya terus buat dessert - Bread Pudding dan Cream Caramel. Sambil-sambil tu tolong hubby kemas rumah. Just vacuum dan mop je. Tapi penatnya. So petang lepas lunch dan solat, terbaring berdua kat depan tv. Terjaga jam 530pm terus mandi dan solat. Start buat condiments main dish. Basuh ayam dan rebus dan perap. Pastu goreng tauhu. Dah sejuk hiris kecil-kecil. Siapkan potong bahan-bahan mee kari. Ayam, fish cake dan taupok etc.

Jam 945pm pi rumah dealer Samosa, then hantar ke rumah officemate saya then ambil adik saya yang bongsu. Balik rumah dah dekat jam 1am dah, kat PJ ambil rice cooker dan kipas. Terus minta Muhammad buatkan Kek Batik. Sambil tu saya tumis untuk kuah mee kari.

Jam 3am baru tidur. Bangun jam 630am. Solat Subuh terus masuk dapur. Masak nasi pulak. By 8am dah siap nasi dan kuah. Start potong salad, timun dan tomato. Celur mee. Start plating dessert. By 1030am dah siap, last vacuum dapur sekali lagi. Mandi dan siap-siap, dah jam 11.45am. Terus hidang kuah mee dan masukkan nasi dalam tumbler.

Alhamdulillah, semua siap by 12.00pm.

Bye,

19 September 2012

Jamuan Kesyukuran : The Prep 1

Bila kami decide nak buat jamuan, perkara pertama bermain di fikiran adalah MENU. Apa yang nak dihidang pada tetamu. Kemudian, BAJET. Sebabnya ini akan menentukan samada kami boleh afford catering atau masak sendiri.

Oleh kerana jamuan ini diputuskan secara mengejut, iaitu dibuat semasa selepas Ramadhan, makanya bajet kami adalah kecil. Memang tak terlintas nak menjamu secara ramai, makanya rezeki yang Allah berikan telah kami agihkan semasa ziarah-menziarahi pada bulan Syawal.

Tapi bajet kecil bukanlah penghalang. Sebabnya kami teruja nak jamu tetamu. Kami teruja nak share rezeki Allah ini dengan ramai saudara-mara dan rakan-rakan. Makanya menu yang dipilih adalah menu yang mudah untuk dimasak tapi menyelerakan.

Menu Mee Kari memang dah confirm. Sebabnya ianya mudah dimasak. Yang remeh adalah tang condiments ie tauhu digoreng dan dihiris, cili merah dipotong serong, taugeh dibuang ekornya, limau kasturi dibelah dua dan bawang goreng.

Kemudian, rasanya macam sikit pulak menunya. Maka kami decide menu nasi. Wah, macam-macam pilihannya. Nasi Mandy, Nasi Beriyani, Nasi Tomato etc. Tapi semuanya kena dengan lauk yang agak berat untuk saya masak seorang diri. Macam Nasi Tomato kena ada ayam masak merah dan dalca serta jelatah. Nasi Mandy kena ada ayam bakar dan sos. So scrape all of that. Alamak, apa lagi ni. Masa surf ternampak menu Nasi Ayam, tapi sebab nak masak untuk 50-60 orang, oven kecilku tak mampu nak bakar ayam banyak-banyak. Tapi kemudian terclick pada resepi Nasi Ayam Belanga.  Memang senang buatnya sebab ayam tu cuma rebus, perap dan tanak dengan nasi aje. So decide buat menu ini.

Untuk Main Menu, rasanya cukup dua jenis. Satu mee satu nasi.

Bye,

18 September 2012

Jamuan Kesyukuran : The Day

Tapi sangat puas sebab tetamu yang hadir makan bersungguh-sungguh. Suka sangat sebab semua masakan saya menjadi. Lapang dada saya bila semua dessert habis licin sampai saya pun tak dapat rasa.

Menu kami pada 17/09/2012:-

A) Nasi Ayam Belanga
B) Mee Kari
C) Puding Caramel
D) Bread Pudding
E) Kek Batik
F) Kek Pisang
G) Samosa Daging
H) Popia Goreng
I) Egg Tart
J) Iced Sasparila

Jam 6 petang, kakak saya baik hati gorengkan mee. Sebabnya? Semua dah licin habis. And yet ada lagi tetamu nak datang.

Jamuan kesyukuran kami ni tak besar, a simple affair. Cuma immediate family, uncles and aunties and cousins sebelah my mom and dad. Friends, officemate and neighbours. I cooked for 100pax tapi tak cukup. 

Dengan area yang kecil, it seemed that mereka dapat makan dan duduk. People come and go. Those yg habis makan, kalau ramai yg datang, boleh bangun and beri ruang utk yg baru hadir. 

Alhamdulillah. Saya pun tak tau macam mana ramai boleh muat dalam satu masa. Dan bestnya tiada kejadian tumpah menumpah berlaku.

Lagi satu bestnya, NO PICTURES. At all. Boleh terlupa :)


Sent by maxis

04 September 2012

Sentiasa Ingat DIA!

Setiap apa yang kita fikir, rasa, cakap dan buat adalah doa! 




Semua orang mampu 

jika mereka mampu mula merubah 

cara mereka berfikir. 




Berfikir sebagai orang yang berjaya, 

anda akan mula nampak hidup anda mula lebih berjaya. 




Berfikir sebagai orang papa, 

anda akan terus hidup papa kedana.



dan kemiskinan itu boleh membawa kepada kekufuran. 



Dalam senang ingat Dia, 

dalam susah ingat Dia.


Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign