Tinta Si Isteri Mekanik: October 2012

27 October 2012

Cendol@Batu Pahat


Sent by maxis

23 October 2012

RESEPI : NASI AYAM BELANGA UNTUK JAMUAN KESYUKURAN

Mudah dan sedap sangat sebab menu ni pukul 3 dah habis. Odah masak untuk 50 orang makan. Hubby dapat makan sekali tapi sebab ramai tetamu datang, tak jadi tambah. Bila petang, semua habis.

So ini resepinya. First time guna minyak bijan. Harum baunya.

Odah guna resepi Ummi - Home Sweet Home. Suka tengok resepi dari kak Ummi ni. Lain kali kalau buat Nasi Ayam Belanga ni, Odah nak goreng ayam tu pulak.

Okay Odah copy and paste resepi tersebut.


NASI AYAM BELANGA

Resepi: Suzi
Bahan-bahan:
  • 2 pot beras
  • 2 sudu besar minyak sapi ( Ganti dengan majerin pun boleh)
  • Rempah tumis
  • (*Bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, jintan manis, jintan putih).
  • 1/2 ekor ayam, direbus dengan air secukupnya
  • Garam secukup rasa 1 batang serai
Bahan Perap:-
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar kicap manis
Cara-cara:
  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil2. Rebus ayam + garam + serai sampai empuk. Simpan air stoknya untuk memasak nasi.
  2. Basuh beras dan toskan airnya.
  3. Perap ayam seketika dengan halia + bwg putih yg telah ditumbuk. Campurkan sekali kicap dan minyak bijan.
  4. Panaskan minyak sapi dalam periuk/belanga dan tumiskan bahan2 rempah hingga naik bau wangi. Masukkan beras dan kacau2 seketika. Terus tuangkan air stok ayam.
  5. Bila nasi hampir masak, susun ayam atas nasi dan letakkan daun pandan. Tutup periuk dan biarkan hingga tanak. Sesekali elok di kacau supaya rata masaknya.
Cara hidang :
Boleh dihidang begitu saja bersama sup lebihan air rebusan ayam, kicap cair + cili padi dan cili sos cair + tumbukan sedikit halia.

Bye,

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign