Tinta Si Isteri Mekanik: Cara Kedua Penat Sekali je, Senang Berkali-kali Semasa Ramadhan

28 June 2014

Cara Kedua Penat Sekali je, Senang Berkali-kali Semasa Ramadhan

Teks : Saudah Salleh

Saya terlupa nak kongsi cara kedua untuk Ramadhan ini. Bila baca kembali entri saya, ingat nak masukkan terus, tapi macam dah panjang sangat pula.

Okay, cara pertama saya dah terangkan di sini

Ini cara kedua. Yang ni sesuai untuk yang rajin. Serta keluarga kecil, berdua ke. Sekali makan 2-3 ketul.

Ayam 1 ekor. Bersihkan kemudian asingkan bahagian dada dan kepak serta drumstick. 

Bahagian dada boleh dimasak sup atau goreng kunyit. Bahagian kepak kita perapkan guna resepi kepak bakar. Drumstick kita masak kari. Thigh kita masak lemak. Organ sesiap perap untuk goreng atau kumpul jadi banyak (2-3 ekor ayam), pastu goreng kunyit.

Dah siap 5 hari hidangan sahur. 

Kalau untuk berbuka, keluarga kita bukan yang berbuka dengan nasi, pun kita boleh buat hidangan sejukbeku ini.

Untuk mee/kuey teow/meehoon goreng, kita siapkan pes. Tumis bawang dengan cili kisar. Biarkan hingga cili masak. Masukkan potongan ayam, udang, sosej, bebola ikan, bebola ayam. Perasakan garam sesiap. Sejukkan, bahagikan dan masukkan dalam bekas dan bekukan. Jadi sebelum pergi kerja, pindahkan ke bahagian sejuk. Balik tinggal potong sayur je macam kucai, sawi. Panaskan minyak, masukkan pes, masuk sayur dan mee/kuey teow/meehoon, gaul sebati dah siap hidangan berbuka. Buatlah banyak untuk 3 kali masak sekurang-kurangnya.

Jadi menu dah ada mee goreng, mee hoon goreng, kuey teow goreng. Boleh juga guna spaghetti dan makaroni so jagi spaghetti goreng dan makaroni goreng. Siap menu 5 hari.

Buatkan sup satu periuk. Jadi menu sesuai adalah Soto, Mee Sup, Mee hoon Sup, Kuey Teow Sup, Macaroni Sup. Siap dah 4 hari.

Resepi Puding Roti Savory tu pun boleh dibuat awal dan dibekukan. Kita boleh buat satu bekas besar, ataupun kecil-kecil begini.

Sumber : Google
Antara resepi mudah tapi mengenyangkan adalah seperti Makaroni bakar, Spaghetti Bolognese yang mana kuahnya kita buat awal, Casserole, Baked Spaghetti/Macaroni/Pasta, Pizza, Chicken Pot Pie, Popia, French Toast, Karipap macam-macam lah.

Cari je 'freezer meal' pastu pilih mana yang senang dan sedap. 

Cepat kan? Kalau berbuka jam 7.25pm, Jam 6.45pm mula masak pun sempat. Buat air, hidang, dah sampai waktu berbuka. 

Rasa pun sama sebab kita masak hari Sabtu kan? Boleh rasa sesiap.

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign