Tinta Si Isteri Mekanik: 2015

31 December 2015

Tahun yang BEST! Bye 2015

Alhamdulillah. 365 hari yang sangat AWESOME buat diri ini. Banyak perkara yang harus saya syukuri dan saya kenang tahun ini.

Januari
Paling best adalah pengalaman PARASAILING di Langkawi. 
Ini adalah sebahagian aktiviti untuk Public Speaking Mastery yang dianjurkan oleh Dato' Roslan Ab Hamid. 

"Ada dua (2) ketakutan manusia. Satu adalah takut untuk berucap di atas pentas. Kedua adalah ketakutan kepada ketinggian."

Gelabah sebelum naik Parasailing sebenarnya sama sahaja dengan gelabah nak berucap di pentas. Jadi, apabila kita telah merasai kenikmatan berada di udara pada ketinggian separas dengan helang, gemuruh berucap di pentas boleh dikawal dengan teknik-teknik tertentu.

Masya-Allah. SubhanAllah. Cantiknya ciptaan tuhan ini. Sayup sangat daratan, dekatnya dengan puncak pulau. 

Kenangan Langkawi saya coretkan di sini, di sini dan di sini.

Menarik juga apabila suami dan stafnya menyambut birthday pada tarikh yang SAMA! 6 Januari. Small celebration berdua sahaja.

Februari
Birthday pertama untuk nephew kesayangan, Ahmad Zyad Umar. Comel sangat geram selalu buat Angah terkenang.

Then birthday Ayah dan Mak juga bulan ini. Serta majlis resepsi sepupu kami Ashraf & Nadia.

Mac
Tak banyak entri kali ini. Entri pun macam kenangan yang banyak. Mengimbas kembali atau throwback. Hehe.

April
Lagi sendu entri bulan ini. Hanya ada empat je. Tapi masa ni, saya ke Port Dickson untuk kelas kedua Public Speaking Mastery. Memandu berseorangan ke Port Dickson. Stay up sampai jam 4 pagi siapkan homework. Present depan kelas tentang MyStory.

Dan paling indah adalah apabila saya BERSAJAK di depan audiens. Saya ni tak pernah pun bersajak masa sekolah. Dah lah kena buat sendiri. Jadi saya Google je then saya karang berdasarkan feel saya masa tu.

Dahlah rindu pada suami, kena pulak sajak tu bertajuk Warkah Cinta Buat Suamiku. Memang syahdu masa deklamasi tu. Sampai terasa berdiri bulu roma saya. Orang pertama memang best. Saya orang kedua. Siap ada muzik latar. 

Patutlah Dato' Roslan buat aktiviti sajak. Sebab rupanya, bila bersajak ni, kita buat dengan penuh emosi. Inilah yang saya faham tentang "Pabila Hati Yang Bercakap, Hati Jualah Yang Akan Mendengar."

Mei
Bulan Mei banyak aktiviti. Jumpa kawan-kawan. Berbincang di Bangsar sampai keliling semua dah gelap. Rupanya Bangsar tak happening sangat dah. Awal malam dah tutup. Hehe.

Then makan Magnum Gold yang sangat manis.

Paling menarik adalah pengalaman di Pasar Borong Selayang. Satu je yang saya simpulkan. BUSUK. Hahaha. Tapi bahan mentah memang segar-segar dan murah.

Jun
Bulan happening sampai pening. Hehe.

Start dengan rombongan meminang. Kemudian kelas Leadership pertama dengan Ibu Hanim, seorang specialist yang berpengalaman selama 20 tahun dan Top 1% di Petronas.

Sambung belajar di Kota Bharu untuk kelas terakhir Public Speaking Mastery. Makanan di Kelantan memang sedap-sedap sampaikan tugasan terakhir saya di kelas, saya bercakap tentang Nasi Tumpang. Dalam bulan RAMADHAN. Haha sampai kawan kata, "Odah. Bulan puasa ni." Hanya sebab saya menceritakn dengan detail tentang Nasi Tumpang.

Ini juga pengalaman menarik buat saya kerana menyambut Awal Ramadhan bersama kawan-kawan, bukan dengan keluarga. Juga dapat bersolat di Stadium Kota Bharu dan merasai Colek selepas terawikh.

Tapi, saya balik KL dengan penuh debar di hati. Sebab ayah sakit dan semasa penerbangan saya, adik-beradik sedang decide samada nak bawa ke hospital atau tidak.

21 hari ayah di hospital. Rutin Ramadhan juga berubah. Memang mencabar sebab kami 'pindah' ke rumah mak ayah supaya lebih dekat walaupun jalan raya amat sesak masa nak balik. Banyak coretan saya bulan ini.

Julai
Tak banyak entri. Ayah discaj selepas 21 hari di PPUM. Dapatlah seminggu ayah berterawikh walaupun ayah tak dapat puasa.

Raya di Muar. Suka sangat gambar klasik berdua di tingkap rumah. Balik KL, berkumpul dan bergambar tanpa baju raya, namun tetap gembira. Tambah lagi ayah dah semakin sihat.

Ogos
Rombongan meminang lagi. Di KL sahaja.

Kawan saya baru mengambilalih My Story Cafe di Kota Kemuning. Sedapnya. Ada dua review. Satu di tulis dari Instagram. Satu lagi dari blog.

Bulan ni juga saya bekerjasama dengan ZALORA.

September
Kelas Leadership kali ni, ada satu aktiviti yang best iaitu Orang BUTA Membina Khemah.

Sebelum tu ada satu aktiviti memasang Lego yang di panggil Car Activity. Macam kilang Proton dah kami semua malam tu.

Oktober
Oktober paling ditunggu-tunggu. Sebab kami bercuti ke Krabi. Macam-macam hal berlaku. Ini pun tak habis lagi. Matiklah enti bercuti 3H2M pun ambik sampai 2 tahun hehehe. Cuma tak best sebab RM jatuh masa ni.

Oh ya. Masa ni juga kecoh dengan Warehouse Sale VINCCI. Murah giler sampai orang berebut-rebut, siap panjat pagar lagi. Kecoh sampai akhirnya sale dibatalkan hanya setelah sehari dibuka. Sampai jammed satu Shah Alam akibat sale ini.

November
Ini bulan yang best. Banyak entri juga masa ni. 

First time try Zawara Coffee, Bukit Jelutong setelah 2 kali terpaksa balik sebab takde parking.

Ayah masuk hospital lagi seminggu sebelum Deepavali. Dapat wad Geriatrik di Tingkat 11. Tak ramai pesakit macam Tingkat 13 tu, so nurse pun agak relaks sikit.

Yang paling best adalah 3 Tips Jika Kereta Ditenggelami Air Ini Akan Menyelamatkan RM3,000 Duit Poket Anda ini sangat VIRAL. 606,381 views. 4,217 Likes. Yang paling suka adalah jumlah SHARES sebanyak 5,950 shares.

Dan ianya menjadi sebahagian konten di OhBulan. Teruja giler kami berdua.

Disember
Bulan Anniversary kami. Dinner di MyStoryCafe lagi. Siap ada photographer lagi. Then tidur hotel malam tu terus. Er, nanti saya blog kan tahun depan. Merasalah cerita basi betul.

Dan yang terakhir adalah bengkel kami akan berpindah ke lokasi baru.

Dengan slogan, "TAHUN BARU, BENGKEL BARU. Demi keselesaan pelanggan kami." Insyaallah. Hijrah yang memberikan rezeki yang lebih besar buat team operasi kami. Ameen.



23 December 2015

"MAK KITA KATA TAK BOLEH BAGI KAWAN PINJAM."

Hari pertama sekolah. Aku ke sekolah bersendirian. 
Tanpa ayah, tiada ibu. Abang di sekolah lain.

Aku dihantar oleh pakcik. 
Pakcik inilah yang membantu membesarkan aku adik-beradik.

Abang Ali di sekolah menengah. Jauh sekolahnya.

Jadi kena bangun pagi-pagi, mandi air sejuk. 
Pakai baju putih dan seluar hijau. 
Baju sekolah yang orang bagi. 

Ada tanda biru di kocek baju. 

Kata abang, ini sebab pen bocor. 
Jadi baju sekolah itu mahu dibuang. 
Abang jumpa di tong sampah.

Abang kata, kalau takde baju sekolah, abang taknak pergi sekolah. 
Pakcik benar-benar jadi singa tatkala mendengar cakap Abang.

Pakcik tak tahu, Abang kena ejek bila pergi sekolah tak pakai baju sekolah. 
Abang tak mahu bergaduh, sebab tu Abang nak ponteng kalau takde baju sekolah.

Aku dengar pun takut. 
Nanti kalau orang ejek, macam mana? 
Kalau cikgu marah, nak cakap apa? 
Tapi aku tak cakap dengan Pakcik.

Kesian Pakcik. 
Kami dijaga baik oleh beliau pun kami dah syukur. 
Takkan nak mintak duit lagi nak beli baju sekolah?

Abang kata, 
"Nanti Abang cari beg sekolah untuk Adam. Adam mesti pergi sekolah." 
Itu janji Abang.

Dan Abang kotakan. 
Bulan lepas, Abang bawak balik beg. 
Cantik sangat. 
Beg tu beg gambar kartun, macam kat dalam tv tu. 

Abang kata itu beg Thomas & Friends. 

Aku suka sangat beg tu sebab ada gambar keretapi.

Aku masuk kelas lepas berkumpul di dewan. 

Aku tengok, kawan-kawan semuanya mak ayah hantar. 
Aku je datang seorang. 
Takpe aku tak kisah. 
Abang dah pesan, jangan nangis, cikgu marah nanti.

Cikgu masuk dan suruh keluarkan pensel warna. 
Cikgu nak bagi kertas. 
Suruh warna paling cantik.

Aku tengok dalam beg. 
Ada tak Abang letak pensel warna. 
Aku pun tak tahu pensel warna tu apa.

Tapi rupanya beg tu kosong. 
Takde pape pun. 
Patutlah ringan.

Aku tengok kawan kat depan. 
Diorang keluarkan batang-batang macam pensel. 
Tapi bila tulis, bukan warna hitam macam biasa. 
Keluar warna biru. Warna merah. 
Macam-macam ada.

Aku mula mengira. 
Eh lebih sepuluh batang. 
Tapi aku tak tahu berapa sebab aku cuma pandai kira satu sampai sepuluh.

Aku tengok je. 
Lepas tu aku bangun. 
Pergi ke meja depan.


"Awak, boleh saya pinjam pensel warna? Saya takde pensel warna."


"MAK KITA KATA TAK BOLEH BAGI KAWAN PINJAM."


Aku tersentak. 
Kembali ke meja. 
Aku tahan air mata sebab Abang kata jangan nangis. 
Aku sedih sangat.

Aku marah sangat pada Abang. 
Kenapa Abang tak sediakan pensel warna? 
Tengok kawan depan tu, dia warnakan matahari dengan warna merah.

Aku nak warnakan matahari dengan warna oren, macam mana yang aku selalu tengok bila dah nak malam.
Cantik sangat matahari masa tu.



Tapi aku tak boleh warnakan. Sebab aku takde pensel warna.



**************************************

Ini kisah benar. 
Anak-anak ini memendam sedih manyapu air mata setiap kali melihat kawan lain lebih sempurna. 
Paling sedih apabila anak-anak ini diejek dan dicerca kerana tidak memiliki perkara asas, seperti yang kawan-kawan ada.

Saban tahun kami dengar cerita dari mulut anak-anak ini dengan hati yang remuk.

Tahun ini, TheGagaks, ingin memberikan dan berkongsi kegembiraan bersama-anak dari 4 institusi ini.

> Pusat Aktiviti Kanak-kanak Chow Kit
> Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim & Miskin Nurhidayah
> Sekolah Kebangsaan Muzaffar Shah, Kedah
> Sekolah Kebangsaan Cheras Baru

TheGagaks akan menghadiahkan peralatan persekolahan buat 200 anak-anak dan berkongsi kebahagiaan bersama mereka.

Kami mahu berikan beg sekolah baru, uniform baru dan kasut sekolah baru buat mereka. 
Dan kami mahu mereka tersenyum dan bergembira pada hari pertama sesi persekolahan 2016 nanti.

Kegembiraan anak-anak ini hanyalah RM100 setiap seorang. Tuan puan yang murni hatinya, yang mahu menjadi sebab anak-anak ini bahagia, boleh menyumbang kepada TheGagaks.
TheGagaks amat bersyukur tuan puan mahu berkongsi dan TheGagaks menjadi lebih bersemangat untuk melaksanakan aktiviti-aktiviti kebajikan apabila mendapat sokongan dari tuan puan.

Jika tuan puan ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi 


PuanAlya - 0132513211 
atau 
Tuan Raffi - 0126605542. 

Mereka akan membantu tuan puan.


Tuan Puan boleh lawati www.facebook.com/thegagaks untuk lihat aktiviti kebajikan TheGagaks.


Sumbangan Tuan Puan boleh disalurkan ke akaun 
Bendahari TheGagaks iaitu 


Tuan MUHD RAFFIUDDIN BIN ROZLI

MAYBANK 

5622 6350 4598

TheGagaks mahu bawa anak-anak ini merasai kemeriahan membeli uniform, memilih bag dan kasut sendiri pada 1 Januari 2016.

Jadi tuan puan kongsikan dan salurkan sebelum 31 Disember 2015 ya?

Insyaallah, Tuan Puan menjadi asbab 200 anak-anak ini bahagia ceria di hari pertama persekolahan 2016
***********************

Tuan Puan SHARE kan post ini di wall FB, Blog dan di Whatsapp group ya? Kita sama-sama sebarkan kebahagiaan ini.




22 December 2015

CUTI KRABI : Sewa Motor Tapi Tak Laju. Semput!

Hari ini, misi kami ada 3 sahaja.

Yang pertama, sewa motor. Ada 2 harga. 200Baht dan 250Baht. Tanya reception, kenapa beza? Dia kata kelajuan. Yang murah tu biasa. Yamaha Mio Fino 100cc. Rasanyalah. Yang 250Baht tu 125cc.

Kami ambil yang murah je sebab setakat nak pergi Ao Nang je yang dekat, so marilah kita save 50Baht.

Sewaan motor ni untuk 24 jam, jadi sebab kami ambil jam 10.30am, maka pulangkan esok jam 10.30pagi jugak. Kira okaylah, sebab tengahari nak checkout kan.


Oh, kami sewa terus dengan hotel Halleva Sunshine je. Senang sebab tak perlu tinggalkan passport. Masa check-in mereka dah fotostat passport, so tak perlu lagi letak sebagai deposit.

Tanya reception, perlu lesen ke? Dia tanya nak pergi mana? Setakat Ao Nang takde pape. Policeman is more interested in your money hehehe.

Ini mat rempit di Krabi. Dah lama tak naik motor berdua. Di sini, penduduk tempatan sangat sopan santun naik motor. Takdelah ngeri sangat bila berselisih dengan bas atau lori ataupun kereta.


Reception ingatkan, motor ni takde minyak. So kena isi sendiri. Setakat nak ke petrol station, adalah. Keluar dari Haleeva, kena hala ke masjid. Dalam 50 meter lepas masjid, stesen minyak tu belah kiri. Jangan dok ingat stesen minyak tu gempak macam kat Malaysia tau. Simple giler stesen dia. 

Kami isi 50Baht. Banyak giler tu. So tips, isi dalam 30 Baht dah cukup dah.

Cerita kelakar kat sini adalah motor ni, bila kami naik berdua, kena area naik bukit, jadi berat! Bunyi je kuat, tapi pergi macam semut. Sampai kena hon dengan minah motor pink sebab lembab sangat. Hahaha memang gelak je lah kami atas motor. Tapi cuma hala ke masjid je dia naik bukit, hala ke Ao Nang macam turun bukit sikit je.

Kami jalan-jalan area Ao Nang sampai lah ke Noppharatarat Beach. Saje je round sampai situ.

Masa naik motor ni baru jelas. Baru faham bila bloggers tulis area Ao Nang. Area Mc D. Baru nampak kedai makan yang bloggers pernah pergi. Baru nampak massage centre yang berlambak bloggers review.

Lepas tu lepak kejap kat pantai. Saje nak ambil angin nak berbual. Tapi kena cakap kuat-kuat sebab angin laut kuat giler. Tudung pun macam nak tercabut aje. Tak lama la kat sini, setengah jam je sebab perut dah lapar.

Tengok gambar bawah ni. Tudung senget benget sebab angin kuat.



Misi kedua, dijalankan selepas balik dari pantai. Kami ke Yaminlah Pancake. Kenapa kami ke pantai dulu baru ke Yaminlah Pancake? 

Sebab makcik Yaminlah tu bukak gerai jam 12 tengahari! Itu yang kami beli sotong goreng dan mango smoothies dan bawak ke pantai. 

Kena beli dan rasa sotong goreng ni. Sebelah pancake rasanya. Sotong dia sangat fresh dan tak liat. Bayangkan saiz dia lebih besar dari Ipad 2. Cuma 40Baht. Udang goreng pun kami beli, yang dalam cawan tu. Yang tu 50Baht. Tapi yang ni tak payah beli. Tak sedap langsung. Sotong je sedap. 


Kami terus order pancake. Order lagi mango smoothies. Pancake makan terus kat sana. Pancake kami order Pancake Banana Nutella dan Pancake Chocolate dengan harga 75Baht.

Sambil tu borak dengan Malaysian yang dah nak balik dah. Mereka berempat.

Pergh.. pancake Yaminlah ni memang sedap. Lagi sedap dari kat pasar malam. Cuma kena tahan sikitlah bising Makcik Yaminlah tu.

Lepas dah makan pancake, kami makan nasi dengan lauk-pauk. Hujung sekali. Lunch ni kami bayar 240Baht. 2 pinggan nasi, tomyam seafood dengan kailan goreng. 

Lepas tu, beli lagi sotong goreng dan segala balls tu nak makan kat bilik. Sambil jalan minum mango smoothie lagi. Harga 40Baht je.

Misi ketiga, cari Pakej Elephant Ride. Tapi takleh decide. Nak pergi petang, mata dah mengantuk. Nak pergi esok, takut terkejar-kejar. Last-last tak pergi terus. Hahaha.

Duit aktiviti kami bawak ke massage. So decide malam kita massage. Nak try tempat lain pulak.

Balik bilik, bestnya dapat aircond. Makan dan tidur. Letih naik motor. Letih mengunyah. Hahaha.

18 December 2015

CUTI KRABI : Krabi Night Market - Hancur..

Pasar Malam Krabi ini amat ditunggu-tunggu. Cumanya, janganlah letak high hope sangat dengan barang-barang kat sini.

Kena pandai pilih. Tawar menawar pun boleh di sini.

Fokus saya kat Krabi Night Market adalah t-shirt, key chain/fridge magnet untuk kawan-kawan office, bag Krabi dan juga makanan. Hehe.

Bajet untuk Krabi Night Market ni hanyalah 2,200Baht dan saya dah senaraikan barang yang nak dibeli sekali dengan bajet harga. Maknanya kalau sama atau murah, boleh beli kat sini.

Untuk ke sini, kami ambil pakej, jadi tak payahlah sewa motor. Lagi murah sebenarnya naik motor. Sewa cuma 200Baht atau 250 Baht sahaja, tapi saya tak tahu sangat jalan ke Krabi Town. Malas nak fikir nak setkan laluan, lagipun kali ni holiday untuk relax sahaja, bukan exploration holiday.


Bila sampai van putih ni, kami terus naik. Pergh penuh van tu walaupun bukan peak season. Mungkin mereka kumpulkan dari beberapa agen, tu sebab dapat murah.

Sampai Krabi Town dalam pukul 7.00, dah gelap dah masa ni. Lambat sebab van sampai pukul 6.30pm. Naik risau kami takut kena tinggal sebab dok tunggu dari pukul 5.45pm lagi. Siap mintak reception call agen bila jam menunjukkan pukul 6.15pm. Hehe yelah, janji pukul 6.00 kan. Knowing the Thais, memang punctual. So risaulah, kami ni kena tinggal ke?

So bila sampai, driver kata tunggu kat kedai depan Vogue Department Store jam 9.00 malam. Mula terasa, "Sempat ke?".

Cepat-cepatlah melintas dan terus masuk ke kawasan Pasar Malam.

Fokus cari souvenir dulu, baru fikir pasal makanan sebab masih kenyang makan lunch tadi

Mula-mula jumpa Fridge Magnet comel ni. Sebenarnya dia dual purpose. Satu fridge magnet. Dua adalah klip. So bolehlah klip senarai barang untuk dibeli bila letak kat dapur. 


Beli 5 pek sebab setiap pek ada 6 magnet. So dapat 30 magnet. Settle untuk office. Ni tak boleh tawar sebab memang dah murah sangat. Sebelum ni tengok kat blog, memang antara 60Baht ke 90Baht satu pek. Tapi owner ni baik. Boleh cakap English, lepas tu bagi saya pilih sebab tak mahu ada yang sama. Bila kata nak ambil gambar, siap refill kawasan yang kosong tu. Total belanja adalah 250Baht.

Jalan depan sikit, tengok t-shirt Krabi cuma 100Baht sehelai. Ambil 6 helai. Ambil pun sebab gambar-gambarnya lain dari biasa. Ambil t-shirt  kanak-kanak sehelai dia bagi 70Baht sahaja dari harga asal 90Baht. So total adalah 670Baht.

Jalan lagi ke depan, gerai jual coin purse. 5 beg untuk 100Baht yang saiz kecil. Saiz besar 3biji 100Baht. Ambil 2 pek yang 5 beg tu so harga adalah 200Baht.

Habis tentang souvenir, kami gerak ke dalam lagi.

Nampak pulak Sangkaya ni. Murah giler cuma 30Baht je, atau RM3.60 semangkuk.




Lepas tu nampak pulak gerai Pancake. Order Banana Chocolate Pancake. Harga pancake 50Baht atau RM6.00. Kami order satu je, kita share.

Jalan depan sikit, nampak pulak kedai souvenir. Masuk jugak. Agak murah lah sini dan mudah nak tengok barang-barang sebab dia longgok ikut harga. Yang sama harga boleh campur-campur. Kat sini saya beli note book dan fridge magnet besar. Kalau nak cari, kedai dia ada signboard ini. Sebaris dengan Sangkaya, masuk ke dalam aje.


Kiranya, dari Vogue Department Store tu, masuk je terus ke tengah. Nanti akan ada laluan ke kiri. Masuk situ akan jumpa Sangkaya, depan lagi kedai souvenir ni lah.

Keluar je dari kedai souvenir, kami ke kiri. Kemudian akan ada laluan ke kanan. Ha sini dah banyak makanan. Terus je sampai hujung. Halal food banyak kat sini.

Kat sini kami beli Pad Thai dan Nasi Kerabu. Pad Thai ni beratur juga sebab ramai. 40 Baht je, pedas tapi sedap. Nasi Kerabu cuma 30Baht, sedap lagi dari Kelantan.

Ada jugak beli Pulut Otak-Otak. Macam otak-otak sarung dia, tapi dalam macam dodol. Yang ni 30Baht untuk 10 batang.

Beli jugak mineral water kat Vogue ni, tapi yang belah tepi, Supermarket je. Yang tu 16Baht. Air kat hotel tu tak boleh minum, drinking water rasa pelik sikit. So siapa yang tak boleh sangat minum air yang ada rasa klorin, beli MINERAL WATER. Balik, sejukkan dalam fridge. Insyaallah boleh minum.

Habis satu pusingan besar tu, kami jalan keluar ke Vogue Department Store. Tetiba, tersangkut kat gerai karikatur ni. Macam menariklah kan. And only 200Baht untuk 2 orang. Untuk kenangan, kami pun duduklah kat sini. Memang cepat! 10 minit je dah siap. Tak payah duduk tegak pun. Kami siap berbual-bual masa dia lukis. Tapi memang comel la hasil lukisan mamat ni.


Dah habis pusing dan dah takde apa nak beli, kami pun keluar dan jalan-jalan kat depan Vogue Department Store. Kira jalan kat main road lah. Saje nak tengok-tengok sebab ada gerai-gerai tepi tu.

Tekak pulak haus, nampak gerai minuman ni. So order Mango Smoothie. 30Baht je. Kat Malaysia tak dapat harga ni. Maka minumlah puas-puas kat Krabi.



Cakap kat dia, "Miss, can take picture?"
Punyalah suka. Itupun malu-malu nak posing. Tapi memang sedaplah Smoothie kat sini. Sampai kami beli lagi sebab berebut-rebut minum, tengok-tengok dah habis. Haha.

Jam 9 lebih, baru van datang. Kami orang pertama naik. Haha mencari aircond sebenarnya. Tunggu yang lain, dalam 9.30 jugak bergerak. Sampai hotel pukul 10malam. Dah tak larat nak jalan area Ao Nang cari pakej Elephant Ride.

Balik, mandi, makan lepas tu terus tidur. Penatnya pergi Pasar Malam. Hahahaha.

14 December 2015

Me Time @ IKEA Damansara


ME TIME
*********** 

Sempena meraikan kemenangan pasukan Selangor di Piala Malaysia, saya ke Ikea Damansara. 

Mahu melihat barangan keperluan untuk bengkel baru. 
Mahu makan meatballs di reatorannya. 

Kelihatan tidak ramai pengunjung. 
Ikea Cheras yang lebih besar saiznya mungkin menjadi pilihan. 

Tapi seronok sebab mudah nak berwindow shopping. 

Ambil Senarai Beli-Belah dan pensel. Tulis semua produk dan kuantiti. Tulis juga nombor rak dan nombor bahagian. Senang nanti datang dengan Tuan @rahimauto boleh terus ambil dan terus bayar. 

Alhamdulillah. 

Nantikan pengumuman pada 25 Disember 2015 untuk lokasi terkini Rahim Auto. 

Bengkel baru demi keselesaan pelanggan. 

Insyaallah. 

Like FB Page RAHIM AUTO untuk tips penjagaan kereta. FB:Rahim Auto

11 December 2015

CUTI KRABI : BangBoo Ao Nang, Krabi - Mahal!

Di sebabkan bilik kami dapat lambat, dan kami dah lemau menunggu di lobby hotel, maka bila dapat je kunci, kami terus masuk bilik dan terus tidur!

Kelakar betul.

Nak pulak sedap kena urut tadi, dengan malam tak cukup tidur, dapat pulak bilik yang air-cond cepat sejuk, fuhh memang sedaplah tidur kan.

So kami tidur sampai perut kami berbunyi. Hehe. Bangun mandi siap semua, maka keluarlah kami dari hotel. Pastu depan hotel, tercangak-cangak tak tahu nak ke mana.

Rancang macam nak ke Yaminlah Pancake, tapi tak nak sewa motor sebab malam nak pergi Krabi Night Market. Nak naik tut-tut, kami masih malas nak explore.

Jadinya, pergilah ke Restoran BangBoo sebelah Haleeva Hotel ni. Malas nak jalan sedangkan area Masjid Ao Nang tu ada restoran murah. Tahu dah mahal kat sini tapi dah lapar, campur malas, gi sini je lah.

Masuk-masuk je, tengok takde orang pun. Staf je ramai. Takpelah, kami pilih meja dekat dengan kipas. Best giler dapat angin kuat hilangkan panas.

Tapi, berat betul kerusi dia. Kena tolak sebab nak masuk duduk kan. Memang mereka rapatkan kerusi ke meja, jadi masa tolak tu, saya tak larat. Hahaha teruk betul saya ni. Nasib 'abang' staf tu tolong tarik kerusi.

Tengok menu, hm...agak mahal tapi kita dah duduk, lapar, order je lah.

Saya pesan Fried Rice with Shrimps. Nasi Goreng Udang. Sebab saya memang suka Udang. 



Husband pesan Tomyam Fried Rice. Nasi Goreng Tomya. Sebab dia kata, kat Thailand, makan makanan Thai. 



Bila sampai, pergh..sebijik yang macam gambar. Teratur je. Rasa memang sedap. Berbaloilah dengan harga.

Air kami order Mango Juice dan Iced Tea. Teh Ais dia memang terangkat. Cuma Mango Juice tu kordial tapi sedaplah. Rasanya dia guna pati mangga, bukan kordial biasa.

Sambil makan, tengok Muay Thai kat TV. Husband sukalah mende-mende tu, biarlah dia tengok. Saya? Mintak password wifi, browse FB, Insta, Blog.

Jumlah makanan minuman 436THB, lebih kurang RM53.00. Tapi kelakar bila dia pulangkan duit. Dapat duit syiling. Macam pelik la kan. Dah kenapa bagi duit syiling.



Balik hotel, singgah kat reception. Tanya reception tu, macam mana nak kira duit syiling tu. Rupanya 1 Baht, 5 Baht macam tu.

Balik tu, rehat lagi sebab jam 6 petang nak ke Krabi Night Market.


10 December 2015

Si Pencuri..




To our relationship… 
I bring madness, 
while you balance it with stability. 

I bring cuteness, 
and you coat it with elegance. 

I bring smiles, 
which you convert to endless happiness. 

My heart was forever stolen on the day we got married 
but the only thing different in this robbery 
is that I knew the robber. 

I knew he would take good care of it… 
forever and ever. 

Happy anniversary, 
to my handsome thief. 



05 December 2015

HOMEMADE SIEW PAU RESEPI ASLI MOHD CHAN



HOMEMADE SIEW PAU RESEPI ASLI MOHD CHAN ************************ 

Malam ini saya diet. Kahkahkah *baca: menangis* 

Saya tertarik dengan menu baru Mohd Chan ini. Siew Pau. 

Saya agak macam pau ayam yang digoreng. Rupanya salah! 

Ianya adalah Roti Berinti yang dipanggang. Atau Roasted Bun. 

Cumanya resepi asal, roti ini menggunakan minced pork. 

Maka, orang muslim telah menukar intinya kepada ayam. 

Kulitnya rangup, macam keras bila nak potong. 
Tapi taklah keras bila mengunyah. 

Intinya sedikit manis, mungkin sebab asa bawang dan kicap pekat berkaramel. Ada rasa rempah sedikit, tapi taklah terlalu kuat rasanya. Macam rasa pau BBQ sikit. 

Saiznya sederhana sahaja, macam besar bola tenis. 

Cukuplah untuk alas perut minum petang atau kalau diet minum dengan Milo Dinosour hehe. 

Tetap rasa kenyang. 

Saya suka makan di Mohd Chan. Masakannya kena dengan selera saya. Sejak Mohd Chan dibuka di Dataran Glomac, kami sekeluarga memang suka menjamu selera di sini. 

Alamat Restoran Makanan Cina Muslim Mohd Chan Abdullah:
B-G-06 Jalan SS 6/20
Dataran Glomac
Kelana Jaya

28 November 2015

INSTITUTIONALISING FOR LONG TERM SUCCESS



INSTITUTIONALISING FOR LONG TERM SUCCESS **************************************** 

Dalam kelas Ibu Hanim, setiap awal sesi, akan ada recap dari kelas sebelumnya. 

Supaya kawan-kawan yang tidak hadir kelas sebelumnya boleh faham sedikit apa yang dipelajari. 

Ilmu Ibu yang kami pelajari ni sangat praktikal. 

Boleh terus apply dalam bisnes atau jawatan kita. 

Saya cuma share, bila dah ada VISI dan MISI, jalan bisnes kita semakin jelas. Kita dah nampak, guna PLUS Highway nak pergi Alor Setar. Tak lalu LPT. Tak menyimpang mana-mana. Hehe. 

Hari ni kelas Institutionalizing Organization. Macam mana kita nak sustain lama. Bertahan sampai 5 generasi. Insyaallah. Ameen. 

Like FB Rahim Auto untuk tips penjagaan kereta.

25 November 2015

CUTI KRABI : Kami Rancang Tapi Kami Tak Buat Pun Tapi Kami Tak Menyesal..

Yang ni memang kelakar. Lain yang kami rancang, lain yang kami buat. Konon nak experience, tapi keselesaan yang kami pilih.

Apa yang kami rancang tapi kami tak buat pun, tapi kami tak menyesal.

1) Rancang naik bas je.

Tapi bila depan kaunter, suami kata "Kita naik teksi je lah. Senang dan cepat."

Saya okay je sebab yang mengangkat bag adalah suami, so biar dia aje yang buat keputusan.

Walhal, masa plan, kita jimatkan belanja supaya boleh spend kat souvenir dan massage dan makan. Hahaha.


Ini kaunter teksi dan bas. Keluar je dari pintu arrival, dah terus nampak kaunter ni. Airport Krabi ni tak besar mana pun, memang macam Airport Alor Setar je. Skypark lagi lawa lah.

So, kami naik teksi. Tapi yang kelakar, rancangan mengejut ni pulak, mengejutkan kami.

Sebab, bukan teksi, tapi VAN! Besar giler untuk kami berdua aje. Kalau reramai takpelah naik van ni. Tapi kami tak kisah. sebab dapat experience ni.

Tengoklah tu, sikit punya besar 'teksi' kami. Tapi selesa sangat. Yang penting, air-cond kuat. Takde bau pelik-pelik. Luas pemandangan sebab besar.


Di kaunter tadi, mereka dah tanya hotel mana yang kita book, jadi driver akan terus hantar ke hotel.



Settle tentang teksi, kami menuju ke luar airport. Tapi berhenti lagi, sebab nak beli simkad Thai. 




2) Rancang tak nak beli Data

Beli jugak akhirnya. 


Memang tahu WiFi memang ada dan banyak kedai offer free WiFi, tapi beli jugak sebab murah.


Untuk 3 hari, 500Mb Internet hanya 150 Baht sahaja (RM18.35). Dan keputusan ini bagus sebab WiFi kat bilik adalah sendu.



Dan 500Mb tu cukup sebab kat tempat makan dan massage, saya guna WiFi kedai. Hanya kat bilik je sendu.



Semua setup akan dibuat oleh seller. Kita cuma bagi phone, bayar dan tunggu dalam 10 minit untuk setting. Lepas tu siap dah.



Driver kami sabar je menunggu. Siap angkat bag dan parking teksi depan-depan pintu airport tu. Hehe.



Perjalanan ke Ao Nang hanya ambil masa dalam 30 minit la. Suasana kampung memang nampaklah kat Krabi ni. Macam kat Muar, macam kat Alor Setar gitu. Banyak kebun getah dan kelapa sawit. Nenas pun ada jugak. Lagi satu, banyak bukit batu kapur kat sini.



Tetiba, teksi ni berhenti kat satu tempat. Dia kata nak buat report pada company dia la. Tapi kan dah buat research, memang akan berhenti kat tour agent. 



Tapi driver kata tak payah turun. Tunggu je dalam teksi sebab dia je kena buat report. Then ada satu lady datang ke van. Dok tanya kita duduk hotel mana. Ada buat booking island hopping ke? Kalau nak dia bantu, dia boleh book kan.



Saya jawab, "Oh dah buat booking lama dah dari KL lagi." Hehe terus senyap dan cakap thank you.




3) Rancang nak tidur kat Hotel kalau dapat bilik

Sampai hotel, memang driver turunkan di depan hotel. Kami rancang, dapat masuk bilik terus, tapi rancangan tak menjadi lagi. Aduh.. dahlah mengantuk sebab dapat tidur dalam bas sekejap dengan dalam flight pun sekejap aje.



So, tinggalkan bag dan start jalan kaki menuju ke Ao Nang. Kami book di Haleeva Sunshine, dekat area Masjid Ao Nang. Sebab utama adalah mudah untuk makan di kawasan ini. Memang betul pun, sebab area pantai tu kena hati-hati sikit. Cuma kat area pancake Yaminlah tu adalah gerai-gerai halal.



Target nak cari transport ke Night Market Krabi Town. Hanya ada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad malam sahaja. Tak berani naik motor sebab jauh dan tak tahu jalan. Malas nak sesakkan fikiran cari jalan. Hehe mahu relaks aje kali ini.



So, jalan-jalan lebih kurang 1 km, terjumpa tour agent ni. Pakai tudung kecil molek orangnya. Pandai cakap melayu jugaklah. Senyum aje.



Tanya pasal Night Market Krabi Town. Dia bukak harga 350THB. Dua orang dah 700THB tapi dia bagi 650THB. Uish mahalnya, jadi saya pun tawar. Dapatlah 200THB x 2 orang = 400THB.


Ini agentnya. Kecik je booth dia. Pesan beliau, jam 6 petang, tunggu di lobby hotel. Nanti ada driver datang ambil dengan van. Okaylah, dah settle tentang Night Market Krabi Town. Ingat nak survey Elephant Ride, tapi penat tak tidur, so malas nak fikir.



3) Rancang nak rehat je.

Patah balik ke hotel. Menapak lagi. Pastu, nampak Rumah Urut ni. Hehehe. 




Dia jemput kami masuk dan massage. Saje tanya urut kaki berapa? Refleksologi hanya 250THB untuk 1 jam. Suami kata jomlah sebab nak tunggu bilik lama lagi. Masa tu baru jam 9.30 pagi, so setujulah.



Just cuba dulu urut kaki, kalau okay, baru kita urut satu badan. Kami memang allocate bajet besar untuk massage ni, sebab kami tak pergi Island Hopping. Masa tengok ramalan cuaca, katanya Krabi akan hujan lebat masa ni, so taknaklah redah lautan masa hujan. Just nak Elephant Ride je.




Akak ni urut suami. Agak berumur tapi kuat betul. Untuk saya, yang muda so urutannya pun tak lah kuat sangat. Suasana Ruen Sukhotai Massage ni sangat best, teringat kat Alammi Spa Concorde Hotel yang selalu saya pergi. 



Ruen Sukhotai Massage ni di kawasan Mc Donald, betul betul sebelah White Sands Krabi Resort, memang akan perasanlah pusat urut ni.



Masa urut ni, suami saya siap tertidur-tidur. Berdengkur lagi. Awek-awek ni gelak je tengok kami tidur. Kejap-kejap dia tanya, "Sir, okay masage? Hard okay?" Suami jawab, "Okay good."



Habis massage dalam jam 10.45 pagi gitu, so kami pun jalan balik ke hotel. Sebab bilik tak dapat masuk lagi, lepak je kat lobby. Charge handphone sambil WiFi. 



Kat lobby, boleh buat air panas macam teh dan kopi. Buatlah berapa banyak pun, diorang tak kisah. Cuma dah orang bagi free, silalah jaga kebersihan. Buang cawan kertas tu bila dah habis minum.



Dalam jam 12.30tengahari, barulah bilik settle dan boleh naik atas. Dah tahu, hotel ni takde lift, dapat lak tingkat 3, memang sedaplah menapak. Tapi okay je sebab suami yang angkat bag, saya cuma bawak bagpack je.



Masuk bilik, terus melepek. Bilik okaylah, for only RM175.00/2 malam, as long as it is clean, I am okay. 



Lepas tu, tidurlah apalagi. Waktu ni Zohor dah masuk dan dapat dengar azan sebab masjid cuma 300 meter je dari hotel.



Dah petang sikit, bangun dan mandi. Sesiap nak pergi lunch. Rasanya dalam jam 3.00 petang kot. Takut terlajak tidur kan, nanti terlepas pulak ride ke Night Market Krabi Town jam 6.00 petang.



Panas waktu petang tu, so malas nak gi jejauh, kami ke BangBoo Restaurant kat sebelah hotel. Makan nasi goreng dengan teh ais dan mango juice. Mahal giler la, sebab nasi goreng je dalam RM20.00 satu, air teh ais dalam RM5.00, mango juice dalam RM7.00. Bayar masa ni dekat 500THB. Pergh...tapi sebab malas nak gi pantai Ao Nang, redha ajelah.



Sebab panas, kami cecepat masuk bilik hehe. Tunggu pukul 6.00 nak ke pasar malam.



Rancang lain, buat lain. Tapi kami okay sebab datang Krabi nak relaks.

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign