Tinta Si Isteri Mekanik: 3 Tips Shopping dan enjoy Mysale tanpa gundah

26 August 2015

3 Tips Shopping dan enjoy Mysale tanpa gundah

Tadi saya dok belek website Zalora. Dok belek pun sebab bulan September ni ada Family Day office. Jadi tema dinner adalah Santai.

Haha best kan tema dinner tu? Takdelah susah sangat nak mencari baju. Tapi, biasalah, nak gi holiday kenalah ada baju baru. Itu yang membelek Zalora.

Sebenarnya, tak lama lagi Mysale akan berlangsung tau. Syoklah nak bershopping. Husband pun excited, sedangkan husband bukanlah kaki shopping. He is more the type yang as long as I can wear this, there's no need to buy a new one. But he is more excited than me now. Diskaun kan, sape taknak.

There are soooo many choices at Zalora website that I went gaga over the women's clothing section. Panic mode, babe. All I want is A dress, but their collection tu best sangat.

Kalau boleh, nak beli semua. Memang tak lah kan unless duit memang berkepuk-kepuk. How I wish I had lots of money to spend on things as essential as clothes. Haha. Berangan is free, kan..

Ada 3 perkara yang boleh kita lakukan untuk enjoy Mysale.

Pertama, buat LIST atau senarai benda yang kita nak beli. Kenapa kena ada list? Supaya kita lebih teratur dan fokus. Takut nanti, habis je Mysale, makan angin je sementara nak tunggu gaji. Taknaklah macam tu.

Macam saya yang nak baju baru untuk Dinner office kan? I want long dress atau maxi. Warna tak kisah. Corak ceria supaya seiring dengan tema Santai. Satu helai je. Hihi. Ini untuk fokus kan?

Saya belek baju dalam almari. Takde dress. Ada jubah sahaja. Saya dah berkenan dengan 2 dress ini. Cantik kan?








For tips kedua dari Mysale, kita kena FIKIR dalam-dalam. Benar-benar fikir supaya kita tidak membazir.

It is true that we are mesmerized with all the items offered on a low price but we need to make sure what we grab is going to be worn or not.

Antara soalan yang boleh dijadikan rujukan.
"Pakai sekali atau berkali-kali? Mana boleh pakai lagi baju ni?"
"Sesuai dengan tudung dan handbag yang ada?"
"Okay ke pakai ni?
"Muat?"

Hahaha soalan terakhir tu memang soalan maut. Penentu samada beli atau tak.

Tips terakhir dari Mysale Shopping Rules adalah TUNGGU
Ala...boringlah nak tunggu. Tapi ini tips yang berbaloi kalau kita sedang berjimat dan ada bajet.

Kenapa kena tunggu? Adakalanya, baju yang kita nak tu, turun harga lagi sebab ada Further Reduction Discount (Diskaun Lebih Banyak). Untung sangat kalau tunggu sekejap kan?

Tapi, tips ni ada risikonya tau. Takut kita pulak menangis sebab baju atau saiz dah habis. Pulak tu kalau baju tu memang berkenan sangat di hati. Tapi takpe. Search je lagi kat Zalora tu, mesti ada baju lain yang lebih cantik, lebih berkenan di hati.

So, ingat 3 tips Mysale Shopping Rule ni ya. Iaitu buat LIST. FIKIR dalam-dalam. TUNGGU sekejap untuk Further Reduction Discount.

Saya rasa mahu dress pink la. Boleh pakai banyak kali. Tudung ada. Handbag ada. Okay sweet sangat pakai dress ini. Now, part tunggu ni. Hm....

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign