Tinta Si Isteri Mekanik: CUTI KRABI : Cara Mudah Mengira Tukaran Wang Semasa Membeli-Belah di Krabi

16 October 2015

CUTI KRABI : Cara Mudah Mengira Tukaran Wang Semasa Membeli-Belah di Krabi

Dalam post saya yang lepas, ada saya ceritakan persediaan wajib sebelum melancong ke Krabi.

Yelah kan, sebelum ni kalau 1,000Baht, senang je nak convert iaitu hanya RM100.00 je kan.

Tapi sekarang ni jadi susah sikit, sebab dah naik duit baht ni.

Roughly, 100baht dalam RM12.50 la, senang kira.

Tapi kertas ni perlu ada untuk saya sebab nak kena beringat especially masa shopping dan makan. Hehe.


Saya start dengan 5Baht. Tak perlu pun takpe, ikut suka. Sebab barang paling murah saya beli adalah 16Baht. Iaitu air mineral besar tu. So bila tengok kat jadual ni, takdekan 16Baht. Tapi ada 15Baht. Harga air tu lebih kurang RM2.00 la.

Saya banyak gunakan kertas ni kat pasar malam. Nak tahu berbaloi atau tidak.

Untuk cenderamata, saya dah siap-siapkan bajet. Lebih kurang macam ni saya tulis.


T-shirt Krabi : 

100Baht x 6 pcs dewasa
*Note: Buy 10 free 1(maybe)

Fridge magnet :

60Baht/6pcs x 5bag
*Note: Need 30pcs - office 20, misc 10


Pouch krabi (small):

100Baht/5pcs x 2bag
*Note: Ladies 5, misc 5

Bag Kain Krabi (small):


160Baht/1pcs x 3bag
*Note: Me 1, Niece 1, sis 1

Bag (medium)


300Baht/1pcs x 2bag
*Note: Moms 2

So dari sini dah dapat bajet untuk souvenirs.

Dalam Itinirerary nanti, kat Night Market, siap-siap tulis Bajet for Night Market is 2,500Baht. Then asingkan terus duit untuk ke Night Market. 

Kenapa saya asingkan duit? Hehe knowing me, ada kemungkinan untuk bershopping melebihi bajet nanti.

So senjata melawan nafsu di Night Market adalah:

1. Convertion Rate
2. Bajet

Memang menjadi plan saya ni. Bajet tu siap berlebih-lebih. Dan yang bestnya, makanan dah termasuk. Maknanya saya berbelanja untuk cenderahati adalah kurang dari bajet. Yeay!

Suka sangat.

Makanan malam tu yang kami beli adalah:

1. Pancake Banana Chocolate
2. Sangkaya (Coconut Ice cream with chocolate and nut)
3. Nasi kerabu
4. Phad Thai
5. Otak-otak pulut
6. Mango Shake
7. Lemon Soda

Ada entry khas untuk Night Market ini insyaallah.

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign