Tinta Si Isteri Mekanik: Menu Berbuka 1 Ramadhan sehingga 9 Ramadhan : Starbucks, Bazar dan Masak Sendiri

15 June 2016

Menu Berbuka 1 Ramadhan sehingga 9 Ramadhan : Starbucks, Bazar dan Masak Sendiri

Hari pertama puasa tu saya ada appointment dengan doktor. Memang kelakar bila teringat satu perkataan tapi bikin saya confius. Perkataan PUASA.

So, lepas siap semua tu, saya ke Starbucks sebab nak beli Sandwich. Tapi bila ke kiosk tu, tengok-tengok sandwich tu takde. Saya tanya barista, " Sandwich takde?" Dia tanya sandwich apa? Saya jawab Cranberry Apple. Barista jawab takde sandwich tu. Tapi lepas tu dia keluarkan Sandwich yang saya nak.

" Ni ada ni."

" Kak. Ini Cranberry Chicken. Cranberry Apple memang takde."

Hahaha sorry dik. First day puasa, akak kelaparan so akak merepek. Hehe.

So first Ramadhan, hanya berbuka Sandwich Cranberry Chicken je. Tu pun kenyang sangat. Air cuma air kosong panas je. Kali ni memang nak diet betul.

Second day, kami masak Nasi Goreng Sambal Hitam. Sebabnya dua hari sahur, nasi tak habis. So fridge dah penuh, kena masak jugak Nasi Goreng. Tapi sambal hitam tu tak pedas pun. Tambah murtabak daging sekeping. Tu je dah kenyang sangat.

Third day, Nasi Goreng jugak. Hehe.

Hari keempat baru pergi Bazaar. Beli Nasi Ambeng lauk Ayam Kicap untuk suami. Saya beli Nasi Kerabu pastu gatal beli Roti Pita Ayam. Sudahnya, Roti Pita tak habis separuh.

Hari Jumaat, ada pasar malam. Jadi banyak peniaga Bazaar tak berniaga. Cuma beli Nasi Tomato untuk suami dan saya beli Roti Pita. Cadang nak beli Roti John tapi tiba giliran saya, habis. Pastu beli kuih Akok. Sedap. Beli 2 keping je (RM1.00) tapi dapat 1 free yang hitam. Sedap je sebab dalam dia tak hangit pun.

Sabtu, berbuka kat kampung. Tapi sebab tak ramai, saya beli je hehe. Masa ni hujan masa saya ke Bazaar Ramadhan.

Saya beli Nasi Kerabu Golok. Sedikit berbeza dari Nasi Kerabu biasa. Dia takde tumis, diganti dengan lada hitam dan sos special. Mak kata sedap.

Ayah nak cendol, alhamdulillah ada jual kat Bazaar. Saya beli Nasi Minyak lauk Daging Kurma untuk suami dan untuk saya, Nasi Tomato.

Lepas tu saya teringin nak makan Roti John. Tapi duit berbaki di tangan cuma RM2.00. Tak cukup. Sedihnya saya rasa. Walaupun plastik penuh dengan makanan ada di tangan, tapi saya hampa. Sedih sebab dah 2 hari nak makan tak dapat. Masa duit cukup, dah habis. Masa ada jual, tak cukup duit pulak.

Sekali saya tersedar. Saya ni tak bersyukur. Punyalah banyak makanan, tapi sebab tak dapat satu benda, saya marah saya sedih. Orang susah tu, dapat tengok je, tapi tak dapat beli.

Saya terus balik dan menyesal sebab tamak.

Rupanya, malam tu ayah dan suami bawak balik BUBUR LAMBUK. My favourite tu. Alhamdulillah sebab kalau saya dapat beli Roti John, sure saya tak dapat enjoy Bubur Lambuk. Hikmah kan.

Ahad saya buat Roti Jala dengan Kari Ayam Berkentang. Adik beli Pizza, saya makan 2 keping.

Isnin, saya masak Nasi Goreng Daging Dendeng. Ni masak fresh. Dengan Periuk Noxxa sekejap je walaupun saya tiba rumah jam 7.00pm. Tumis bawang, cili padi, masuk telur. Masuk garam dan beras yang telah dicuci. Set HP 7 minit. Settle.

Selasa, saya beli Laksam. Tak mahu share, jadi beli seorang satu bungkus. Sekali, kenyang giler. Menyesal betul sebab kekenyangan. Beli jugak kuih Akok dengan Sosej Bun. Makan masa sahur kuih-kuih tu.

One thing kami perasan, waktu berbuka tak sangat nak makan. Yang betul-betul nak ialah AIR. Tapi kena air panas. Bila minum, nanti keluar peluh macam kita makan pedas tu. Best rasa.

Tapi, ni baru 10 hari dah tak tahu nak makan apa. Hehe. Nasiblah restoran dan bazaar tu dekat je dengan office. Boleh ke restoran lepas office dan ke bazaar dengan suami sebab kalau pergi awal tu panas.

Now, usia dah banyak ni, memang macam tu agaknya. Macam mak ayah kita, makan tak sangat. Apa yang ada je. Kegembiraan mereka adalah apabila anak-anak cucu-cucu berkumpul. Keriuhan itulah yang dirindui. Huhu *nanges* kalau boleh, hari-hari nak berbuka dengan ayah mak. Macam tahun lepas, sebab ayah masuk hospital. Penat tapi best. Saya berdoa kita semua dapat berbakti pada kedua ibu bapa samada semasa mereka masih ada dan juga selepas mereka pergi. Ameen.


Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign