Tinta Si Isteri Mekanik: Menu Sahur 1 Ramadhan hingga 5 Ramadhan - 10 minit dah siap.

10 June 2016

Menu Sahur 1 Ramadhan hingga 5 Ramadhan - 10 minit dah siap.

Kali ni, imsak dan subuh agak cepat berbanding tahun lepas. Tahun lepas, boleh relaks sambil minum air sementara tunggu Subuh. Kali ni, memang kelam kabut sikit.

Pendekatan kami, imsak 5.30am tu kami dah mesti habis makan dan minum Shaklee serta ubat. 5.30am - 5.38am tu hanya untuk minum air kosong aje. Siapkan timer supaya tak terlajak minum bila azan Subuh nanti.

First day sahur tu, bangun 4.40am, tapi pukul 5.00am baru masuk dapur. Dahlah terlupa keluarkan Freezer Food yang dah siap tu, makanya bila tenggek atas dapur, dengan gas nak habis, 5 minit pun belum cair lagi Kari Ayam tu.

Terus ambil Noxxa, masukkan air sedikit dan tuangkan Kari Ayam beku tu dalam periuk, setkan HP 4 minit. Tapi tak sampai 4 minit dah off, buangkan steam dan bukak tudung periuk, memang dah lembut dah kari tu. Terus hidangkan. Suami dah sesiap goreng telur dadar, senduk nasi dan tuang air dalam gelas.

Rasa kelam kabut makan, dahlah panas kan? Nanti nak buat shake lagi, nak makan kurma lagi, nak minum air kosong lagi. Fuhhh berpeluh takut tak sempat.


Ini Menu 1st Ramadhan :

Kari Ayam Berkentang
Telur Dadar
Kicap manis


So, second day, adjust masa sikit. Masuk dapur pukul 4.50am. Haaaaa.....pukul 5.00am dah start makan. 10 minit tu pun sebab panaskan Sambal Tumis Frozen dan pecahkan telur, jadiklah Sambal Telur Pecah. Argh....sedapnya.

Menu 2nd Ramadhan :

Sup Bebola Ayam
Sambal Telur Pecah
Daging Dendeng - beli


Hari ketiga dan seterusnya, tambah sikit lagi pembaikan. Bangun je tidur, saya terus mandi. Solat kejap terus masuk dapur. Rasa selesa sikit dan sejuk badan. Inilah kot hikmah mandi sebelum solat Subuh. 

Lagipun, tidur malam banyak berpeluh, agak panas cuaca sekarang ni. Nak beli air-cond dok bertangguh je, sebab bila cari, cuaca pun hujan je jadi sejuk je tidur. Pastu bila cuaca panas balik, sibuklah cari. Hahaha ntah pape ntah.

Menu 3rd Ramadhan :
Ayam Goreng Kunyit dengan Kobis Cina dan Kobis Bunga
Daging Dendeng

Ini masa yang gas habis masa nak tumis bawang. Gelabah suami sebab dah ingatkan suruh call orang gas tu. Nasib baik ada Noxxa, terus pindahkan dari kuali ke Noxxa.


Menu 4th Ramadhan :

Ikan Goreng Bersambal
Sambal Telur Pecah

Haha hari keempat ni, Ikan Goreng tu gabungkan dengan Sambal Tumis Kosong. Pastu, ada sikit lagi sambal dalam kuali. Sayang nak buang, jadi mintak suami pecahkan je telur dalam tu terus. Jangan membazir, Allah tak suka. Lagipun, bila kenangkan kita potong cili kering, rebus, blend, potong bawang, blend bawang, tumis sampai naik minyak tu semua, jadi tak sampai hati nak 'buang' usaha kita tu.

Menu 5th Ramadhan :

Ayam Masak Lemak Kuning
Sambal Telur Pecah

Dah ketagih dah Sambal Telur Pecah ni. Rasanya Ahad ni nak kena masak Sambal Tumis balik. Sebab dah tinggal 1 bekas empat segi je. Dalam 2 kali makan.

So far, sejak buat Freezer Food ni, memang jimat masa sangat. Cuma panaskan dan goreng telur atau buat sambal telur pecah tu. 10 minit dah siap, dah boleh bersahur.

Kami masa sahur, memang makan heavy. Sebab waktu berbuka agak ringkas dan kami cuma makan waktu buka je. Moreh saya memang tak makan, suami pun sama. So waktu sahur memang saya lapar, tu yang dah makan nasi dan lauk-pauk, kami minum lagi Shaklee Performance Drink dan Mealshake. 

Performance Drink ni, sebab bagus untuk melambatkan dehidrasi, so orang yang bekerja menggunakan tenaga macam suami (mekanik), jurutera arkitek yang selalu ke site, yang kerja berat macam kat warehouse yang selalu berpeluh tu, memang elok minum Performance Drink ni.

Dah tahun ke-6 kami order Performance Drink masa Ramadhan. Laratlah suami sampai ke petang. Kalau tak, waktu 3 petang, dah tak larat, terbaring je kepenatan. Kesian sangat tengok. Dahlah bisnes bengkel ni kencang masa Ramadhan, ramai nak balik kampung kan masa raya, tu yang busy je dia.

Mealshake tu belikan untuk ayah. Nak bagi ayah nutrien lengkap sebab dia tak berapa selera makan, so berat badan dia banyak drop. Tapi ayah tak boleh minum pulak, dia kata tak lalu. Entahlah, tak kena selera kot. Tapi anak ayah ni lagi suka Mealshake dari ESP (Energizing Soy Protein) sebab bau vanilla dia sedap.

Last year, saya gabungkan Performance Drink + Mealshake + ESP. Tapi this year, saya minum Cinch Performance Drink + Mealshake. Nak habis Cinch tu, insyaallah kurus lepas ni hehe.

Siapa ada gastrik. saya syorkan sangat Triple Gem ni. Sebab saya pesakit gastrik teruk (hampir dah nak kena ulser), Ramadhan memang teruklah. Pukul 7am dah berkeroncong perut, sebab asid perut tu keluar.

Setiap minggu, saya akan mc sebab muntah-muntah teruk. Kena muntahkan hijau, baru gastrik lega. Tapi melepek je lah, tak larat langsung. Masa mula-makan makan Performance Drink + Mealshake + ESP, perut tak rasa lapar sampai pukul 5pm. Memang syoklah balik rumah siap dapat masak lagi. Pukul 6 petang baru rasa asid yang pedih pedih perut tu. Alhamdulillah, kalau tak, lembik je masa puasa. Nak marah je sebab perut tak selesa.

Anyway, sekejap je dah hari ke-5 kan?

Kat office ni pun, dah mula pasang lagu raya, saje je lepaskan tension audit tadi. Haha. Selamat Berpuasa dan Beribadah kepada semua. Take care.

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign