Tinta Si Isteri Mekanik: Balik Muo Raya Kedua Kita Makan Makan Makan..

28 July 2016

Balik Muo Raya Kedua Kita Makan Makan Makan..

Raya kedua balik kampung suami. Konon nak bertolak awal, dalam pukul 8.00 pagi. Takdenya. Haha 8.30pagi kot bertolak, ke lambat lagi but before 9.00am dah gerakla.

Ikut Sg Besi sebab kononnya nak singgah R&R Nilai sebab ada kawan buka kiosk western food kat sana. Masa ni kereta dah start banyak, kat R&R Sg Besi Tol tu dan juga kat R&R Serdang yang ada Starbucks Drive-Thru pun banyak kereta berhenti.

Uish awalnya mereka keluar, kan?

Masa exit R&R Nilai tu, kereta banyak giler sampai stuck kejap tak bergerak. Rupa-rupanya ada kereta nak keluar dari parking. Siap ada anggota RELA yang bertugas mengawal trafik. Bagus juga ada, sebab lancarkan pemanduan.

Alhamdulillah, dapat parking depan-depan R&R tu. Jalan dari hujung ke hujung, tapi tak nampak kiosk kawan kami tu. Rupa-rupanya dia tutup daaaaa. Bukak jam 11 pagi nanti. Tapi kami tak boleh tunggu sebab nak beraya kat Muar, dah janji pukul 1.00pm nak konvoi.



Ini kiosknya. Masakan western beliau memang sedap. Nita ni Chef di Australia dan Singapore. Menghidangkan masakan Barat yang HALAL. Itu yang penting. Niat Nita berniaga sebab nakkan semua Muslim makan makanan yang bersih dan bebas alkohol.

Kami tak dapat rasa masa Raya kedua, cuma dapat ambil gambar je. Hahaha.


Perjalanan balik kampung kali ni, banyak kereta dan ada ketikanya kereta berhenti tersangkut dalam jammed. Nak hilangkan rasa bosan, dengar HotFM sebab banyak lagu raya.

12.30 tengahari baru sampai kampung. Sampai je, terus salam-salam dan terus duduk makan, hahaha. Lapar giler sebab konon pagi tu makan roti je sebab simpan perut nak makan western food. Sekali tutup, terus beli pau je makan dalam kereta. Tapi bagus juga sebab cepat sikit sampai kampung.

Raya kedua, kakak masak Soto sebab ketupat banyak lagi. Saya setia makan ketupat dengan rendang dan serunding kelapa. Sedapnya serunding yang Kak Long buat, banyak jugak ketupat saya makan.

Siap je makan, semua dah ready nak beraya. 3 kereta join beraya, syoklah sikit beramai-ramai. Dapat ziarah Kak Long, Cik Man, Nyayi dan Cik Mis serta Cik Wok. Kiranya adik-beradik Bapak dan Mak dapat ziarah semua masa raya kedua ni.

Raya kedua ni, ada Baraan Lelaki. Masa ni geng-geng Baraan semua pakai baju melayu lengkap, pergi satu rumah ke satu rumah dan memuji-muji Nabi Muhammad SAW. Very simple dan sekejap je pun, but tradisi ni sangat bagus diteruskan. Tapi suami saya dah pencen katanya.

Kat Rumah Cik Yati dan Nyayi, mereka hidangkan Mee Hoon Sup. Sedapnya sambal kicap power orang Johor ni. Pedas giler tapi cukup rasa pedas dan manisnya. Saya cuma makan sesudu Mee Hoon Sup tapi dok hirup Supnya sebab sedap. Walaupun pedas.


Malam tu, nak beraya 2 rumah, tapi kelakarnya, dua-dua rumah takde orang. Hahaha depa pun nak beraya jugak kan?


Bagus juga mereka takde kat rumah, saya dah mengantuk sangat dah masa ni. Naik bilik, tukar baju terus baring nak tidur. Sekali suami masuk bilik, bagitahu Abang Long Kak Long datang. Capai tudung terus turun. Berbual-bual. Bila mereka balik je, dah tak tahan dah, terus naik masuk bilik dan tidur.

Kali ni, saya fokus kepada tema silaturrahim. Kena buat macam ni, kalau tak, saya akan banyak menyendiri hehehe. Tak faham sangat mereka cakap sebab ngomong Jawa. Tu yang malas tu.


Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign