Tinta Si Isteri Mekanik: Jumaat terakhir Ramadhan ini - Baju Raya Takde!

01 July 2016

Jumaat terakhir Ramadhan ini - Baju Raya Takde!

Sekejap je rasa Ramadhan kali ni. Ni dah Jumaat terakhir. Insyaallah, Rabu depan dah raya.

Persiapan raya kali ni lebih pada rumah.

Baju raya - recycle 2014 punya. Baru 2 kali kot pakai baju tu. Suami pun sama, dia kata nak beli shirt, t-shirt dan pants je kali ni. Saya ada jubah baru belum pakai lagi, tapi maybe pakai hari kedua ketiga kot.

Biskut raya - order dengan adik saya je. Sebab dia buat biskut sedap. Kerepek order dari adik yang kerja di Desaru. Ambil di Kota Tinggi.

Duit raya - tahun ni, duit baru tak banyak sangat. So baru atau lama, bukan ukuran. Jumlah yang penting. Hahaha taklah. Sebenarnya memberi itu yang bagus. Sebab kita dapat dua kebaikan. Satu, gembirakan hati orang yang terima. Kedua, gembirakan hati kita si pemberi.

Balik kampung - kali ni raya dekat dulu. Yeay. Raya di PJ. Saya akan masak Nasi Impit, Lodeh, Rendang Ayam, Nasi Minyak. Semangat saya nak masak. Insyaallah sempat. Pagi kat rumah saya, sesiap masak Nasi Impit. Petang sikit kat rumah mak, masak rendang. Siap-siapkan potong sayur untuk Lodeh. Pagi-pagi raya baru nak masak Lodeh. Masa pergi masjid untuk solat sunat Aidilfitri, masak Nasi Minyak. Ada Noxxa ni senang dan cepat. So, kurang sikit renyah memasak ni especially Rendang.

Raya kedua baru balik Muar. Beraya sampai Raya keempat. Balik KL, beraya sebelah saya pulak. Ziarah pakcik makcik kat Klang, Shah Alam dan rumah abang kat KL.

Isnin dah start kerja, tapi saya ada checkup kat hospital. Harapnya result darah okaylah dengan segala mala rendang, lodeh semua ni.

Kali ni, Ramadhan ni, saya turun banyak kilo jugak. Tapi bezanya, kali ni saya nak maintain selepas Syawal. Sepanjang Ramadhan, saya tak minum manis. Sikit-sikit je, cuma semalam terpaksa minum Air Teh Bunga sebab berbuka mengejut kat office. 

No ice at all, sebab tu bila minum sejuk semalam, tangkap ke pinggang. Itupun mintak yang takde ice, huhu. 

Nasi memang waktu berbuka, hanya sesenduk lebih je. Banyak minum air kosong je. Masa sahur je banyak makan. So rasanya tukar makanan. Breakfast makan nasi putih dan lauk dan air kosong je. Lunch just buah sahaja. Dinner yang simple macam capati, naan, sandwich, kebab. Kalau nasi or mee pun, order 1 pinggan je dan share, just like in Ramadhan.

Kena fikir apa lagi boleh buat. Semoga dapat istiqamah especially Puasa Enam dan solat. Insyaallah.

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign