Tinta Si Isteri Mekanik: Lepas Shopping Raya, kita balik kampung, TAPI BAJU RAYA TERTINGGAL!

15 July 2016

Lepas Shopping Raya, kita balik kampung, TAPI BAJU RAYA TERTINGGAL!

Lepas penat bershopping, teman suami bershopping, terus balik rumah. Sebab nak kemas bag untuk balik kampung. Lepas Zohor, saya terus gosok baju Raya sementara suami tidur kepenatan.

Lepas gosok baju, ish ngantuk pulak. Kejut suami, dia kata ngantuk lagi, so saya cakap saya pun ngantuk jugak. Dah dia ajak kita tidur, saya pun apa lagi, terus baring dan pejam mata.

Bangun-bangun, tengok jam dah dekat 5.30pm. Melompat turun katil, mandi dan solat Asar. Terus capai bag dan kemas baju, toilettries semua. Lepas tu ke dapur, capai Noxxa masukkan dalam bag. Ambil ayam, serai, bawang semua bahan nak masak masuk jugak dalam bag.

Sebab kali ni, saya tak nak susahkan mak. Biar saya je yang masak. Mak relaks. Saya sesiap beli bahan semua dah, mak tak payah risau pasal barang.

Dah siap semua packing, mulalah bawak barang turun ke kereta. Memang banyaklah barang. Bag baju ada 2 sebab satu untuk baju, satu lagi songkok, barang-barang selain baju. Pastu Noxxa. Bawak juga nasi impit yang saya dah masak pagi tadi. Bekas ayam dan sayur-sayur dalam plastik. Sampah lagi supaya rumah tak busuk. Dua kali angkat barang turun, memang mengah lah kepenatan.

Gerak dalam kul 7.00pm. Nasib baik dah pesan makanan berbuka pada adik. Kononnya nak berbuka rendang dan nasi impit, tapi nasi impit je sempat masak. Hahaha lari plan sebab suami ajak bershopping.

Tiba-tiba, masa dah kat traffic light dekat rumah mak, suami tanya,

.

.

.

.

.

"Yang, baju raya kita mana?"

"Eh, Abang tak ambil kat dalam laundry room ke?"

"Tak."

"Alamak, TINGGAL lah BAJU RAYA KITA!

Tapi sebab tiba kampung dah dekat nak berbuka, kami teruskan perjalanan jugak. Sampai rumah mak, terus buat air, siap je dah azan. 

Eh kejap je balik kampung sebab kali ni kami #teamrayaKL. Hahaha. 

Tu sebab semua juadah raya, saya yang masak. Berangkut periuk, bahan mentah semua dari Shah Alam.

Kami balik ke Shah Alam malam tu jugak selepas solat Isya'. Patah balik ke kampung dan tiba jam 10.00 malam.

Sampai je terus start masak rendang. Baru nak kupas bawang, baru nak blender bahan, ayam baru nak bersihkan. Tapi sebab buat reramai, by 10.30pm dah start tumis semua.

Nasi Impit dah selesai, cuma nak tambah lagi 35 pek mini masa solat Aidilfitri sebab takut tak cukup.

Lodeh akan masak esok pagi, tapi dah siap-siap siang sayur semua, nanti mudah tinggal tumis dan masak je.

Sambal kacang masak kat luar lepas tumis rendang.

Tapi ada kisah tragis rendang ni. Saya sambung nanti.

Bye.







Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign