Tinta Si Isteri Mekanik: Puasa hari ini tapi terpaksa berbuka akhirnya...

13 July 2016

Puasa hari ini tapi terpaksa berbuka akhirnya...

Busy nya lepas naik kerja ni. Esok dan lusa ada Audit ISO dari SIRIM pula. Haha cuti mau panjang, bila mula kerja, bertimbun pulak. Rasakan lah.

Cerita raya kena tunggu esok lusa. Beraya sampai demam. 

Semalam saya mula bekerja, jadi saya niat nak puasa ganti dan puasa Syawal teruslah. Dalam 2 minggu nak puasa sebab kedai kegemaran saya tutup 2 minggu.

Semalam dah lepas sehari.

Hari ni terpaksa berbuka jam 10 pagi tadi. Terus makan kuih raya yang kawan bawak. Hahaha. Lunch order Maggie Goreng dan Telur Dadar. Tapi betullah, bila order makanan sewaktu perut kosong, memang semua pun nak order. Tapi tadi order sebab untuk berbuka dan bersahur sekali. Kononnya, order Maggie Goreng dan Bihun Goreng untuk juadah berbuka dan dinner suami. Nasi Putih dan Ayam Pedas untuk bersahur. Bila terpaksa berbuka, saya pun makan Maggie Goreng. Dah mengantuk pulak sekarang ni.

Semalam, order Nasi Putih dan Ayam Goreng Kunyit, setengah jam menunggu. Berbuka dalam kereta jawabnya sebab dapat makanan dah pukul 7.25pm.

So maybe minggu depan baru boleh sambung puasa. Kena control makan kuih raya supaya checkup bulan depan, kolesterol okay. Kali ni, total cholesterol okay, cuma kolesterol jahat naik sikit berbanding sebelumnya. Doktor kata, ni banyak makan rendang ni. Hahaha sebulan puasa memang kurang makan sayur dan buah, jadi kolesterol baik pun turun jugak. Walaupun total bagus (bawah 5.2), tapi doktor risau kolesterol jahat tu naik sebab boleh kena stroke dan serangan jantung.

Rajin-rajin buat medical check-up sebab kita ingat kita sihat, tapi sebenarnya tak. Ada beberapa kes kematian mengejut yang mungkin disebabkan kolesterol tinggi dan terkena serangan jantung.

Take care ya semua. 


Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign