Tinta Si Isteri Mekanik: Raya ketiga kita beraya rumah semalam yang takde orang tu.

30 July 2016

Raya ketiga kita beraya rumah semalam yang takde orang tu.

Tahun ni, memang berjalan je masa raya. Bagus untuk saya, sebab jarang jumpa sepupu sebelah suami ni. Dahlah tak ramai, jumpa pun sesekali je.

Hari Jumaat ni, pagi tu hujan selebat-lebatnya. Memang heaven la kat rumah, sejuk je. Dah sarapan, takde buat pape dah. Nak basuh baju, mana nak sidai? Lagipun esoknya nak balik dah, so tak payahlah basuh.

Tapi kali ni, saya memang bawak balik novel dan juga Ipad yang penuh dengan series Devious Maids. Baru terjebak uolls dengan siri pasal pembantu rumah ni. Best jugaklah, fun and entertaining. Latinas ni memang lawa kan? Nak nak bila depa menari salsa, pergh ligat.

So, lepak tengok series je. Anak buah yang rapat pun sibuk tengok series jugak. Cerita apa entah. Orang baru habis final exam, pulun tengok drama sebab lepas raya nanti nak kerja. Takut tak sempat nak tengok. Pagi memang santailah.

Dalam jam 11.00, hujan pun dah berhenti, matahari pun dah menyinar, mohlah kita pergi keluar beraya merapatkan silaturrahim.

Oh raya ketiga ni pun masih ada Baraan. Tapi untuk wanita pulak. Kesian mereka Baraan masa hujan. Lewat sikitlah mulanya sebab lebat masa pukul 8.00 pagi tu.

First house, kami pergi beraya kat rumah Abang Anuar. Abang sulung dan anak ketiga dari 8 adik-beradik suami. Abang Anuar ni duduk sebelah rumah Bapak.

Kat sini di jamu Mee Sup dan Nugget Goreng. Sejuk-sejuk makan Mee Sup memang sedaplah kan. Ada pulak kerepek tempe, cicah dengan sambal kicap, fuhhh berpeluh menahan pedas. Saya cuma hirup kuah Sup je dengan Nugget 2 keping dan tempe tu saya makan 3 keping. Kenyang sarapan belum hilang, tambah ni lagi, memang penuh perut. Sampaikan lunch saya tak lalu nak makan. Bising mak sebab tak makan, habis mak, perut dah penuh, celah mana nak sumbat?



Abang ipar saya yang pakai t-shirt putih kolar merah tu. Kali ni, memang saya ambil gambar setiap rumah yang kami pergi. Saje je buat kenangan, sambil penuhkan blog hehehe.



Sebelum bersurai, kita bergambar dulu. Saya takde dalam gambar sebab saya yang ambil gambar ni. Duduk atas sekali tudung merah tu biras saya, isteri Abang Anuar. Duduk kat tangga baju biru putih tu anak sulung Abang Anuar, Akmal namanya. 

Sebelah Akmal, baju hitam tu biras saya, Abang Jai. Berdiri baju kurung merah tu isteri Abang Jai, kakak ipar saya dan belakang dia muka separuh tu anak mereka, Najib. 

Berdiri tudung purple dan belakang yang terselindng tu anak buah saya, Alia dan Syuhadah. Sebelah Alia tu, mak dan ayahnya, biras dan abang ipar saya. 

Duduk baju t-shirt merah tu kekasih saya. Sebelah dia, yang tudung dusty pink tu anak buah paling rapat dengan kami, my super junior di UUM. Duduk kat tangga yang 3 orang baju hitam tu semua anak buah, Hanif, Azam dan Yusri. 

Wanita yang duduk tu baju coklat tu kakak ipar paling rapat dengan kami, Kak Ros. Berdiri tu tuan rumahnya, Abang Anuar.

Kerana gambar inilah, terwujudnya group whatsapp untuk famili Belukar Cina ni. Muka semua pun macam Cina kan?




Ni Maksu selfie dengan anak buah dan abang kakak ipar biras. Hehehe saje je.

Rumah kedua, rumah depan rumah Bapak. Rumah adik Bapak yang kami panggil Cik Man.

Sekejap sahaja kat sini sebab dah nak waktu Zuhur, para lelaki nak solat Jumaat.



Lapang je rumah Cik Man, senang anak cucu tidur malam. Haha taklah, sebenarnya sebelah kanan saya ni ada sofa meja kopi semua. Siap ada kuih raya lagi kat situ. Lagipun baru lepas baraan, tu yang lapang tu. Kami kan ramai, duduklah bersila. Barulah Raya di Kampung style kampung.



Dah, jom balik. Hahaha.


Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign