Tinta Si Isteri Mekanik: Raya Pertama : Rumah kena SERBU dengan tetamu tidak dijangka!

27 July 2016

Raya Pertama : Rumah kena SERBU dengan tetamu tidak dijangka!

Malam raya tu, saya cuma tidur 3 jam sahaja. Tidur jam 2 pagi, bangun balik pukul 5.30pagi. Tak larat nak bukak mata awal, hehehe.

Lepas Subuh, terus mula menumis Lodeh. Suami yang memasak, saya cuma tolong masukkan bahan je. Sayur-sayur semua dah siap potong malam raya tu, bawang semua dah siap blend, jadi senanglah pagi tu.

By 7.00am, dah siap semua. Panaskan rendang sekejap je sebab malam tu dah On kan Reheat, supaya lagi kering dek kerana Tragedi Malam Raya ni. Panaskan juga Sambal Kacang Pedas Giler Tapi Sedap ahaha.

Saya terus bersiap sebab nak ke masjid. Nanti kalau lambat, duduk belakang tak best.

Jam 8.15am, semua bergerak ke masjid. Jalan kaki reramai, barulah Raya. Sampai masjid, settle solat Aidilfitri dah jam 9.30am. Sempat jumpa jiran-jiran dan kawan-kawan mana yang ada. Pukul 10.00am baru balik rumah. 

Cepat-cepat naik atas nak gosok tudung. Makeup lite-lite pastu lilit shawl. Dah sibuk my niece nak mintak Angah tolong style kan tudung dia. Siap cakap kat kawan-kawan dia, "I have my own stylist." Haha kecoh je bebudak sekarang.

Turun-turun tengok adik dan kakak dah siap hidang juadah raya. Kak Linda kata tahun ni dia tolong hidang je, tak larat nak masakkan apa-apa. Takpelah, lagipun saya ada.

Siap makan, terus salam-salam. Lepas tu, ayah yang first sekali tidur. Hahaha. Abang dan Kak Linda menyusul, sebab Abang makan Panadol, demam dari hari sebelumnya.

Kami berempat je yang sesibuk ambil gambar. Hahaha.

Tak bergambar satu family sebab adik bongsu beraya di Kelantan, yang ketiga beraya di Gombak. Lain kali bergambar kat Studio je lah.



Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin.

Lepas ni memang relaks sebab takde siapa datang. Dah standby, lepas Zohor nak tidur. Tapi tak sempat apa pun, sebab pukul 1, sepupu saya datang dengan anak-anak dan cucu-cucunya.

Penuh satu rumah. Saya panaskan semula Lodeh, Rendang dan Sambal Kacang. Buat air Sirap Ais je. Potong Kek Buah. Siapkan gelas dan mangkuk. Suami tugasnya buat air. Adik saya siapkan mangkuk, sudu dan gelas. Saya tugasnya panaskan lauk dan hidang dan potong nasi impit.

Tak lama mereka tiba, adik ayah satu famili dengan anak cucu semua tiba. Fuh dah start berpeluh. Air memang laku habis, Kejap-kejap buat air. Patutnya nak buat kat Tumbler besar tu, tapi tak sempat sebab kakitangan tak cukup, hahaha.

Tak lama lepas tu, sepupu pulak tiba dengan anak-anaknya. Memang penuh giler rumah ayah Raya Pertama tu. Sekali pandang macam majlis nikah! Hahaha.

Adik saya ni baker, memang suka bakar kek biskut semua dessert ni. Jadi, memang dia buat kek setiap tahun. Memang sedap giler kek-kek yang dia buat. Sepanjang puasa tu, setiap kali kami berbuka kat PJ, satu rumah bau sedap sebab dia dok baking biscuits yang ramai giler orang tempah.

So, cousins yang memang tahu kek memang ada, depa siap ke belakang usha kek. Kami tak sempat potong dan hidang pun sebab kena serbu. Memang tak jangka langsung. 

Cousins dok lepak kat dapur sementara saya potong Chocolate Bundt Cake tu. Dah lah adik saya drizzle cake tu dengan coklat, memang heaven betul. Few Cousins lelaki yang suka kek coklat ni, sambil makan, sambil pejam mata, sambil tangan kiri tunjuk sedap. Haha. Yang ladies, menunggu Carrot Cake.



Cousin yang pertama tu balik je, lapang sikit rumah, baru sempat berbual dengan pakcik saya ni. Baru nampak cousins lain, hahaha. Pakcik saya balik, satu lagi sepupu tiba. Masa ni dah lengang sikit. Sempatlah clearkan dapur susun pinggan mangkuk gelas nak bagi kering.

Dalam pukul 4 tu, 3 family datang. Sepupu jugak dengan anak-anak semua cucu sekali. Penuh balik rumah. Ni pun tak sempat borak sangat, sebab sibuk. Tapi happy sangat mereka datang on the first day, sempatlah saya berjumpa.

Pukul 6.30pm, baru clear rumah sebab semua dah balik. Adik ketiga pun dah tiba dari Gombak. Lega sebab lapar sangat tak makan dari pagi, campur penat kaki sebab berdiri je. 

Malam tu, balik rumah kejap sebab nak packing baju balik Muar pulak.

Sempat tidur dulu, lepas Isyak baru balik PJ balik. Hahaha.

Best betul first day raya kali ni, sebab ada few cousins yang saya tak jangka datang on the first day. Alhamdulillah.




Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign