Tinta Si Isteri Mekanik: February 2016

29 February 2016

TAHUN LOMPAT : How Do You Celebrate A Leap Year Birthday?



A leap year (also known as an intercalary year or a bissextile year) is a year containing one additional day (or, in the case of lunisolar calendars, a month) added to keep the calendar year synchronized with the astronomical or seasonal year.[1] Because seasons and astronomical events do not repeat in a whole number of days, calendars that have the same number of days in each year drift over time with respect to the event that the year is supposed to track. By inserting (also called intercalating) an additional day or month into the year, the drift can be corrected. A year that is not a leap year is called a common year.

How Do You Celebrate A Leap Year Birthday?

Once every four years, people born on Feb. 29 actually get to celebrate their birthday. That's right, Monday is leap day, the extra day added every fourth year to help fix the problem that while our calendar year is 365 days, the solar year — the amount of time it takes the Earth to circle the sun — is 365.24219 days.

NPR asked to hear from you leap babies about how you usually celebrate, and here's what some of you said.

Joel Strack from Orlando, Fla.

Typically in a non-leap year birthday scenario, I might go out to a local pub, and when it gets close to midnight, I'll go into countdown mode — draw a little bit of attention towards myself and say, "My birthday's coming in four, three, two, one — oh, it's over." And then have a slug of beer.

I'm really excited about my next leap year, because I'm going to be turning 15 and I'm going to throw myself a quinceañera. It's going to be fabulous.

Kate Bowen from Carlsbad, Calif.

This year I'm due with my second child on the 29th. It was a big surprise to both of us. It's pretty cool. So we figured that it is a one in 2.1 million chance of mother and child both being born on leap day. I'm really ready for this baby to come out, so Monday is looking like the perfect day for that to happen.

Emily Clayton from Austin, Texas

Usually on my non-leap year birthdays I just do a casual dinner. But this year, since I'll be turning 6, I'm having a '90s-themed party at a roller rink. You have to go big because you only get a birthday every four years.

Peter Campbell from New York City via South Africa

I like to traditionally celebrate my leap year birthday on the years where there is no leap year by having a two-day birthday festival. I normally celebrate my leap year birthdays by having a party in the style of the age that I'm turning. In this case, 8. Last time, we had a bouncy castle with lawn games, balloons and streamers and all behaved like we were 7 years old.

Charlotte Massey from Leavenworth, Wash., now at Middlebury College

I usually celebrate my birthday by having a normal birthday party, usually it's themed after something that I'm interested in at the time. But because it's a leap year, I'm celebrating the same way that I did when I was 5, which was a princess and dinosaur-themed birthday party.

Susan Whitford from Dover, N.H.

I sing in a 200-voice women's chorus in Portsmouth, N.H., and if your birthday falls on a rehearsal night — which this Monday will be — the 200 women in my chorus will sing me "Happy Birthday" while I stand in front of the whole group. And having had it happen once before in the 20 years that I've belonged to the chorus, it's amazing to have 200 people sing just to you.

Lisa Clark Ashworth from Belmont, N.C.

When I turned 15, years ago in North Carolina, I went to get my driver's permit at the DMV on Feb. 28 because there was no 29th. And they would not allow me to get my driver's permit that day. So they forced me to come back ... on the next day, on March 1.

Judy Lange, a retired schoolteacher from Paragould, Ark.

I'm going to actually be sweet 16 this year. ... Especially teaching school it's been really unique, because the kids go home and say "I have a teacher that's younger than me."

sumber gambar dan cerita : Google

22 February 2016

JJCM : TAMAN MELATI, GOMBAK


Saya ke Cemerlang Heights ni tahun lepas. Tertarik dengan cerita Tuan Al Irfan Jani, saya mendaftarkan diri untuk kelas Stori Telling Marketing.



Best sangat kelas ini. Rupanya setiap dari kita adalah Storyteller, atau, pencerita yang hebat. Sebabnya, setiap hari kita bercerita. Hampir setiap masa kita bercerita. Bangun pagi, bercerita dengan suami dan anak-anak. Di pejabat, bercerita dengan kawan-kawan sepejabat, dengan klien, dengan bos. Nanti bila di kenduri, bercerita dengan sepupu sepapat, dengan makcik pakcik.

Kita semua adalah storyteller. Cara kita bercerita adalah dengan berborak.

Contohnya, 

"Apa khabar Mak Nab? Sihat?"

"Macam ni lah. Sihat orang tua. Hari tu doktor kata jantung Mak Nab lemah. Sekarang ni kena makan ubatlah. Doktor kata jangan banyak risau. Yelah, Mak Nab ikut cakap doktor."

Hahaha Mak Nab seorang storyteller, kan?

Kelas ni dari pagi sampai petang. Jadi waktu tengahari, saya ikutlah kawan saya, Fir. Single lagi orangnya. Tumpang kereta dia dan Fir bawak kami ke area Taman Melati ni lah. Saya memang tak familiar kawasan ni, jadi ikut sajalah.

Parking tepi-tepi jalan je. Warung ni di corner lot. Di Persiaran Pertahanan. Masuk-masuk je, saya terus tinjau hidangan yang ada. Banyak giler lauknya. Katanya specialty kat sini adalah Ayam Dara.

Cara hidangan very simple tapi effective. Kalau lauk berkuah, ada yang diletak dalam belanga. Macam Gulai Kawah. Macam Ayam Dara tu, letak kat dalam cabinet siap dengan lampu oren macam kat kedai mamak. Yang lain letak dalam tray je, tapi susun ikut jenis masakan. Masak Lemak, berderet masak lemak ayam, daging, sayur. Senang nak tengok, sedap perut berbunyi.


Ha ni lah ayam goreng tu. Menarik kan displaynya?


Sambal Kering Ikan bilis. First time tengok masakan guna ikan bilis yang besar ni.


Agh....kerabu favourite saya ni. Ada macam-macam jenis kerabu. Saya tak ambil gambar semua sebab tinggal sikit je.


Ha, tengok ni. Sotong kembang. Ni tak ingat, samada sambal atau kari. Tengok display dia, dalam belanga! Mesti laku keras, sebab tu buat banyak-banyak. Bawah periuk ni, ada tungku, so sentiasa panas.


Ketam pun ada. Goreng rangup is my favourite.

Dua kali saya pusing kawasan lauk-pauk sebab banyak sangat pilihan sampai tak tahu nak pilih apa. Hahaha. Memang macam tu. Bukan apa, saya nak pilih semua yang saya suka, tapi perut saya kecik je. Dan hero saya takde bersama, nanti kalau tak habis, sayang membazir pulak.

Yang bestnya, saya tak ambil gambar pun apa yang saya pilih. Lapar sangat dah. Duduk terus makan. Seingat saya, saya ambil kerabu, jantung goreng yang dicucuk ke batang sate, satu lagi protein saya tak ingat. Nasi ambil sikit je, tak sampai sesenduk. Adik tu kena kurangkan nasi tu sampai dua kali, pastu tanya, "Cukup ke kak?". Cukup dik, sebab nak ratah lauk ni.

Saya jangka. harga lunch saya around RM8.00 - RM9.00 termasuk air. Tapi jangkaan saya salah!

Saya cuma perlu bayar RM7.00 termasuk air. Murah giler for a luxury lunch macam ni.

Overall, memang bestlah experince di sini. Banyak pilihan, makanan sedap, kawasan selesa, panas sikit tapi banyak kipas. Warung kan, kira ni macam high-end warung la ni.

Kalau yang biasa dengan area Taman Melati, mesti tahu warung ni. Maafkan saya, saya tak familiar so saya tak tahu macam mana nak terangkan. Tapi dekat dengan LRT Taman Melati. Ha, yang gambar first tu, tu LRT nya track. Haha harap dapat membantu.

19 February 2016

REVIEW : RESTORAN AROMA HIJRAH


Maafkan saya.

Saya sangat lemah apabila ada pilihan tak perlu memasak. Haha. *memang mencari peluang.

Restoran Aroma Hijrah ni terletak di TTDI Jaya, Shah Alam. Atau Seksyen U2. Kawasan Monforts Boys Town, Space U8, AidiJuma, Nasi JJ Kak Wok. Ha...kalau tau mana-mana satu tempat tu, kira senanglah.

Sumber : Google

Restoran Aroma Hijrah ni sebenarnya restoran nasi arab. Jadi hidangannya memang ikut style Arablah. Dah banyak kali makan kat sini. Sebab dekat dengan bengkel Rahim Auto. Balik kerja, terus ke sini.

Satu je syaratnya, kalau makan kat sini, saya tak akan makan tengahari. Biar perut betul-betul kosong, baru boleh habis nasi sepinggan.

Untuk nasi, ada pilihan antara Nasi Mandy, Nasi Kabsah dan Nasi Maghlubah. Saya paling suka Nasi Mandy. Kurang rasa rempah berbanding 2 lagi nasi tu.

Gandingkan dengan Roasted Chicken atau Ayam Bakar, Nasi Mandy memang sesuai. Ayam dia lembut dan juicy, tidak kering seperti ayam bakar biasa. Rempah yang disalut pada ayam pun sedap, tidak terlalu menyengat sangat. That's why saya boleh habiskan satu hidangan Nasi Arab ni.


Setiap pesanan nasi, akan dihantar bersamanya Sambal dan Salad. Sambal Nasi Arab di Restoran Aroma Hijrah ni memang kena dengan tekak orang Malaysia. Sambalnya seimbang antara rasa PEDAS dan MANIS. Sedap sangat dengan ayam bakar tu. Saya suka betul.

Salad Nasi Arab, macam biasa, ada timun, tomato dan bawang merah. Semuanya di potong dadu dan ada masam-masam, mungkin dari limau atau cuka. Tapi tak kuat sangat, sedang-sedang elok je.

Campurkan nasi, ayam, salad dan sambal. Fuh...tak tengok kiri kanan dah bila makan.

Suami pula kalau ke sini, memang pilih lauk kambing je lah. Nasi Kabsah dengan Lamb Kabsah. Memang kami berdua akan pilih masakan yang sama je bila ke sini.

Ini alamatnya. 

Restoran Aroma Hijrah
8 Jalan Opera U2/H
TTDI Jaya
40150 Shah Alam
No. Tel : 03-78321524 / 012-6544838 / 012-6644639

Kalau ramai, better buat reservation dulu. Pastu request tempat makan bersila. Best!

18 February 2016

RESEPI : NASI LEMAK SAMBAL UDANG DENGAN PERIUK NOXXA


Saya dah terjebak dengan periuk Noxxa keluaran Amway ni. Sebenarnya, tak mahu beli. Memang tak nak beli sebab takut jadi tukun macam gadget lain. Macam *ehem* breadmaker. Haha.


Lepas tu, kawan kat office ajak main kutu. Tak mahu juga. Tapi lepas kami tengok youtube, yang mana masak nasi goreng hanya 7 minit sahaja, hati dah mula tertarik.


Tapi mintak izin dengan suami dulu. Tunjukkan pada suami kelebihan dan kebaikan Noxxa Pressure Cooker ni. Suami pun tertarik dengan nasi goreng dan bihun goreng yang dimasak tanpa perlu memasak nasi dan merendam bihun.


So, confirm dengan kawan nak join kutu Noxxa. Ada kawan yang dah beli sebelum ini, bagi number ketua kutu ni. Tapi lambat sangat responnya. Ada tu, seminggu nak tunggu dia jawab. So cancel. Saya bersedia nak beli secara tunai, tapi kesian kat kawan office ni, so saya pun bersabar.


Dan amat-amat berbaloi kesabaran saya sebabnya dapat beli dengan harga ahli, main kutu cuma 3 bulan sahaja dan yang paling best, dapat periuk Noxxa selepas 1 kali bayar. Ini memang best sebab kalau kutu kan kena ikut giliran. Kami cuma main 5 orang sahaja. 3 kali bayar dalam 2++ sahaja. Dapat serentak kelima-lima ahli tu.


Masa dapat je, saya terus masak Nasi Goreng 7 minit. Kebetulan dapat lepas maghrib. Dan kami memang nak keluar makan. Tapi bila dapat Noxxa, teruja nak cuba terus. Cakap pada suami, kita masak nasi goreng guna noxxa ni. Macam dalam youtube. Husband setuju, terus ke dapur hiris bawang, tumbuk cili padi. Dalam 15 minit dah siap hidangan dinner.


Second dish yang saya masak adalah SAMBAL TUMIS. Paling best sebab biasanya saya masak sambal, akan ambil masa 2 jam dan dapur akan comot dengan percikan sambal.


Kenapa 2 jam?


Sebab saya masak banyak. Lepas tu saya freeze kan sambal tumis tadi. Bila nak guna, cuma keluarkan dan thaw kan (cair). Buat sambal kosong je, jadi senang nak adjust kalan masak lauk-pauk.


Ini resepi sambal paling ringkas dan paling senang sebab cuma guna 2 bahan je iaitu cili kering dan bawang je. 


Sambal Tumis Noxxa


Cili kering - RM2.00

Bawang merah besar - 3 biji
Minyak masak - 3 cawan
Garam
Gula

Cara memasak


1. Blendkan cili dan bawang sehingga hancur. Kalau boleh, kurang air sebab senang nak masak nanti. Saya letak air, 1/3 sahaja dari bahan (cili bawang). Blend lama sikit supaya cili bawang tadi smooth.

2. ON kan Noxxa. Tekan butang Stir Fry dan tekan butang merah ON/OFF.
3. Masukkan minyak masak.
4. Tuang cili bawang blend ke dalam Noxxa. Tumis sampai keluar minyak.
5. Bila minyak dah naik, OFF kan Noxxa. Kacau-kacau sambal tadi supaya wapnya keluar. Ambil tudung periuk Noxxa dan tutup dengan betul. Tombol atas pusing ke PRESSURE.
6. ON kan Noxxa. Tekan butang High Pressure sebanyak 20 kali. Tekan butang merah ON/OFF.
7. Selepas 20 minit, keluarkan wap panas dengan memusing tombol. Wap tu PANAS, so cover dengan tuala supaya tak terpercik.
8. Bukak tudung periuk Noxxa. ON kan Noxxa. Tekan butang Stir Fry dan tekan butang merah ON/OFF.
9. Kacau sambal. Masukkan garam dan gula sampai sedap.





Lepas sambal sejuk, saya masukkan dalam bekas-bekas kecil untuk sekali masak. Jadi senang kalau tiba-tiba nak masak sambal tumis ikan bilis ke, ikan goreng bersalut sambal ke. Balik, cairkan dan terus masak.




Hari Ahad, teringin nak makan Nasi Lemak. Sambal tumis dah ada. Cuma rebus telur. Masak Nasi Lemak dengan Noxxa, cuma 7 minit je. Dan buat Sambal Udang je. Setengah jam dah siap.


Kenapa 30 minit?


Sebab siang udang lambat. Hehe.


Nasi Lemak Noxxa


2 pot beras - basuh dan tos

2 cawan santan
1/2 cawan air
Daun pandan
Halia
Garam

Cara memasak


1. ON kan Noxxa.

2. Masukkan beras. Santan. Air. Daun pandan. Halia. Garam.
3. Ambil tudung periuk Noxxa dan tutup dengan betul. Tombol atas pusing ke PRESSURE.
4. Tekan High Pressure sebanyak 7 kali. Tekan butang merah ON/OFF.
5. Selepas 7 minit, keluarkan wap panas dengan memusing tombol. Wap tu PANAS, so cover dengan tuala supaya tak terpercik.
6. Bukak tudung periuk Noxxa. Kacau Nasi Lemak. Hidangkan.




Nasi Lemak Sambal Udang


Nasi Lemak

Sambal Udang
Telur Rebus
Timun Hiris
Kacang Tanah yang digoreng

Cara-cara


1. Letakkan nasi.

2. Sendukkan sambal udang.
3. Letakkan telur, timun dan kacang.
4. Hidangkan.







16 February 2016

REVIEW : DIM SUM SEDAP DI WESTSIDE BISTRO, SHAH ALAM CONVENTION CENTRE

Dim sum adalah antara kegemaran kami berdua. Sangat suka sebab kononnya macam hidangan yang sihat sebab dim sum kan dikukus? So macam boleh makan banyak-banyak hehehe. Ajaran salah ni.

So bila saya ternampak offer ni dalam Groupon, saya memang terus beli. Tak tunggu dah sebab takut bila tangguh, saya terlupa dan melepas peluang ni.


Tempoh offer ni dari bulan September 2015 sampai 1 November 2015. Being me, memang selalu tunggu last minute baru teringat dan baru terhegeh-hegeh nak redeem.

And, surprise surprise, tarikh yang saya nak iaitu pada 1 November tu dah penuh! Argh...menyesal sangat tak book awal-awal tapi weekend kami memang penuh sebab saya tengah ambil course LEADERSHIP. Memang cramp sabtu ahad saya.

Tapi, saya bernasib baik sebab Westside Bistro extend the promotion until December 2015. So saya cepat-cepat book on 11th December iaitu hari cuti Keputeraan Sultan Selangor. Dan masukkan dalam Planner saya. Plus REMINDER juga. Siap bagitau husband supaya dia tak kerja hari tu.

Saya pernah beberapa kali ke Shah Alam Convention Centre. Terletak bersebelahan dengan Kompleks PKNS dan SACC Mall, SACC selalu menjadi pilihan sebagai venue untuk majlis perkahwinan dan seminar.

Tapi selalu tak perasan dengan Westside Bistro ni. Sebab letaknya di corner, so nampak kecil. Dan bila saya pergi seminar yang ramai orang, memang terselindung la Bistro ni sebab orang dok lalu lalang kat situ.

Ini gambar dari luar. Dari Kompleks PKNS. Westside Bistro ni dekat kawasan bulat tu. Ada juga outdoor area untuk merokok.

Sumber : Google
Pagi tu, kami tak makan pun. Cuma minum coffee je sebab nanti nak makan banyak-banyak dim sum ni. Lagipun, masa yang diberikan adalah dari pukul 11 pagi sampai pukul 3 petang. 4 jam nak makan tu..

Kami tiba dalam pukul 12 tengahari. Parking di basement SACC Convention Centre. Park dekat area lif, senang sikit. Naik tingkat 1. Keluar lif, ke kanan dan kanan lagi dan jalan terus sampai hujung.

Nanti nampak kaunter ni. Ini kiranya reception area dia. Kecik je kan? Kami datang, terus ke kaunter. Adik berbaju hitam yang sambut.


Disebabkan dah beli Groupon dan bayar melalui Groupon, kita kena print dulu voucher Groupon dan serahkan kepada staf mereka.

Pilih meja dan duduk. Hehe.

Lepas tu, staf akan serahkan satu borang. Dalam tu, ada senarai semua dim sum. Ada dim sum yang STIM dan ada dim sum yang diGORENG. Boleh pesan 5 jenis setiap satu. Maknanya sekali datang, 10 jenis dim sum.

Bila dah habis makan, baru pesan lagi 10 jenis. Bagus juga buat macam ni. Tak membazir. Hanya pesan apa yang kita nak makan je.

Masa beli Groupon ni, ini senarai dim sum yang ada.


Steamed dim sum
Steamed chicken dumpling
Steamed fish ball dumpling 
Steamed seaweed golden roll
Steamed prawn dumpling
Braised chicken feet with black bean sauce
Steamed barbecue chicken bun
Steamed long bean dumpling
Steamed salted egg dumpling
Steamed button mushroom dumpling

Fried dim sum
Deep fried beancurd roll
Salad prawn
Deep fried Vietnamese rolls
Deep fried beancurd prawn roll
Deep fried wantan dumplings
Thai fish cakes
Deep fried crispy otak-otak roll
Crispy beancurd roll

Porridge and rice
Porridge with fish, chicken, and groundnuts
Salted egg seafood fried rice

Dessert
Chilled almond pudding with longan
Chilled sea coconut with longan
Crispy sesame ball
Mini egg tarts
Mixed fruits

Drinks
Jasmine tea

Saya suka sangat dengan sea coconut ni. Pertama kali makan di Setia Alam Convention Centre. Dan terus jatuh cinta. Sedap dimakan sedikit sejuk. Rasanya kenyal yang lembut. Sebab dimasak dengan gula, jadi rasanya manis. Saya makan 2 mangkuk. Kuahnya saya tak berapa minum, hanya makan sea coconut sahaja. Longan kegemaran suami, maka suami makan longan.


Chilled sea coconut with longan.


Jasmine tea ni, suami ambil. Dia ingatkan teh biasa. Siap letak gula dan creamer. Saya pun pelik tapi tak tegurlah. Bila minum, tak sedap langsung. Tapi dia habiskan juga, tak baik membazir katanya. Dan kemudian, suami ambil sea coconut pula.

Jasmine tea. Chilled sea coconut with longan. Mini tart.


Yang bawah ni dim sum kukus. Sedap semuanya kecuali yang chicken feet tu. Second order hanya ambil Steamed chicken dumpling. Ini Siew Mai sebenarnya.

Bila dim sum kukus ni datang, kena hati-hati sebab PANAS. Yelah, keluar kukusan terus ke meja. Berasap-asap atas meja. Dan make sure dah sejuk baru masuk mulut. Again, PANAS. 


Steamed chicken dumpling. Steamed prawn dumpling. Braised chicken feet with black bean sauce. Yang oren tu tak tahu tapi rasanya ketam.


Yang ni jenis dim sum yang digoreng. Thai fish cakes tu sedap. Yang dua lagi tu biasa aje. Cuma dim sum yang digoreng ni berminyak sangat. Second order, ambil Thai fish cakes lagi. 



Thai fish cakes. Deep fried beancurd roll. Crispy beancurd roll.





Kami order semua. Sebab nak merasa. Second round, hanya ambil yang sedap di tekak sahaja. Lagipun dah kenyang, jadi tak mahu membazir.

Suami rasa juga bubur nasi (Porridge with fish, chicken, and groundnuts) dan saya ambil sesenduk Nasi Goreng Cina (Salted egg seafood fried rice).

Kami keluar dengan perut yang bergendang gendut hahaha. Memang padat penuh puas hati sebab dapat makan dim sum sedap dan murah.

Oh masa tu serentak ada promo juga Buy 1 Free 1 dengan harga RM58.00. Sama je dengan harga Groupon, so okaylah kan.

Overall, okaylah cuma tidaklah sebanyak China Treasures di Sime Darby Convention Centre.


Westside Bistro
Precinct 1.1, 
Jalan Perbadanan 14/9 SACC Mall, 
Seksyen 14, 40000, Shah Alam, 
Selangor


Phone:+60 3-5511 8858

13 February 2016

REVIEW : GRAFA SS15

Kami ke Grafa SS15 ni tahun lepas lagi. Hehehe. Memang dah basi giler dah ni.

Tapi nak buat jugak review supaya boleh pergi lagi *smile

Sumber : Google
Grafa ni terletak di Subang Jaya. Kawasan SS15. Kalau dari traffic light Subang Parade, Subang Parade sebelah kanan, Masjid sebelah kiri. Lepas traffic light tu, belok kiri. Nanti nampak Mc Donald dan Shell sebelah kiri. Masuk simpang kiri dan terus sampai nampak KFC. Terus sikit lagi dan masuk simpang kanan. Terus je. Grafa ni kat tengah-tengah.

Tapi kena awas sikit sebab signboard dia kecik je. Kalau malam kena peka sikitlah. Satu lagi problem adalah PARKING. Walaupun malam, kawasan ni memang happening la. In fact, SS15 memang alive malam-malam.


Sumber : Google


Tapi memang rezeki sebab dapat parking dekat je dengan Grafa. First time kan, so redah ajelah.

Masuk-masuk, memang style cafe hipster. Simple decor. Lampu ala-ala relaxing. But, surprisingly, masuk ke dalam, kawasan dia luas! Besar macam 2 lot kedai. Cantiklah, tapi tak ambil gambar sebabnya baru balik kerja, penat. Tak larat nak fikir dah. Nak makan aje hehe.

Sumber : Google
Satu signature kat Grafa ni adalah The Famous Orange Couch ni. Ramai yang datang, mesti ambil gambar kat sini. Kami tak pun, sebab tak ramai orang, terus menonong masuk carik meja.

Masa on the way ke sini, dah tengok instagram Grafa dah, tapi bila sampai, gi order menu lain. Nampak sangat penat dah malam tu, tengok menu terur order je.

Saya order Olive Garlic Pasta sebab dalam menu ada tulis 'Not your ordinary Aglio Olio" or something like that. Even waiter dia pun macam berahsia. 

Husband order Nasi Goreng Ketam yang ada Soft Shell Crab. 



Food presentation okaylah. Simple. Tapi masih cantik. Sebab dah lapar, lepas ambil gambar je, terus makan. Untuk pasta tu, lama-lama bila makan, makin pedas. Tapi bearable la for me. Cuma kalau tak tahan pedas at all, jangan order. Air memang laju je sedut sebab pedas.

For Nasi Goreng, memang sedap dan berbaloi sebab dahlah ada ketam, di sebalik nasi tu penuh dengan udang dan sotong. Memang bestlah. Kalau datang tengahari, akan order lagi Nasi Goreng Ketam ni.

Overall, pengalaman di Grafa SS15 ni memang berbaloi. Makanan sedap. Servis pun cepat mungkin sebab dah pukul 10 malam. Dah lepas dinner time. So tak ramai orang.

Saya akan datang lagi dengan syarat bukan waktu peak. Maybe by 12.00 noon dah tiba. Atau jam 3.00pm lepas lunch rush hour. Atau jam 10.00pm macam yang saya datang ni.


Alamat Grafa SS15
55 Jalan SS 15/4B
Subang Jaya
03-5611 7600
FB Grafa Malaysia

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign