Tinta Si Isteri Mekanik: April 2016

29 April 2016

Alammi Spa Concorde Shah Alam - Massage yang sakit!

Salah satu cara release tension saya adalah ke spa. Diurut dalam suasana yang relaxing dan tenang memang best.

Saya selalu ke Alammi Spa, Concorde Hotel Shah Alam sebab mudah nak dapat slot (dengan temujanji 1-2 minggu awal), parking pun senang dan saya selesa dengan terapis mereka.

Alammi Spa ni betul-betul dalam hotel Concorde ni, di tingkat 3. Bersebelahan dengan swimming pool dan gymnasium.

Kalau booking, kena hadir awal 15 minit sebab nanti nak register dan minum air halia atau air serai yang mereka hidangkan.

Saya suka minum air halia dulu sebelum diurut sebab senang angin nak keluar. Badan banyak angin memang macam ni. Hehe.

Lepas dah register, nanti terapis akan bawa kita ke bilik treatment. Dalam bilik treatment ni, kita tukar baju dan semua barang kita diletakkan dalam almari dalam bilik treatment ni. Senang dan keselamatan pun terjaga.

Ini suasana bilik rawatan. Cozy je, muzik pun memang relaks minda kita, so senang nanti badan kita nak relaks.



Inilah almari untuk kita simpan baju dan kasut dan handbag dalam ni. Siap ada kunci so kira terjamin la keselamatan barang-barang berharga kita.



Katil treatment pun siap cantik-cantik, macam kat bilik hotel je ada rose petals sumer ni. Ini pun ada yang terjatuh sebab saya letak bag atas dia. Bila angkat, terjatuh petals tu separuh. Hehe.

Pintu tu, pintu masuk ke bilik treatment.



Depan katil ada sinki untuk terapis basuh tangan sebelum urut kita. Dan juga untuk basahkan tuala untuk lap kaki sebelum urut. Memang mudahlah semuanya dalam satu bilik je. Takdelah kejap-kejap terapis keluar bilik tinggalkan kita.



Ini kaunternya. Kami berdua lepas diurut. Husband memang setiap kali diurut akan tidur lena, sampai kena kejut untuk pusing badan, dari meniarap kepada terlentang.



Ini masa baru lepas keluar hospital. Bercuti 5 malam 4 hari di Tropicana Medical Centre. Masa ni satu badan sakit sebab tegang. Rupanya bila tekanan darah kita terlalu tinggi, darah kita menjadi pekat. Mungkin ini yang sebabkan saya sakit-sakit satu badan. Kesan ubat pun ya juga.

Jadi sebab tu kali ini, urut memang sakit. Sampai kena cakap kat terapis suruh slow banyak. Jangan urut kuat-kuat sangat. Tak tahan dan juga risau naik pulak blood pressure saya. satu hal pulak nanti.



Ini faedah-faedah yang kita dapat bila kerap berurut.


Reducing or eliminating pain.
Improving joint mobility.
Improving circulation.
Improving lymphatic drainage.
Reducing muscular tension.
Decreased anxiety.
Enhanced sleep quality.
Greater energy.
Improved concentration.
Increased circulation.
Reduced fatigue.


Dan yang paling sesuai untuk saya adalah

High blood pressure patients demonstrate lower diastolic blood pressure, anxiety, and stress hormones.

28 April 2016

RESEPI : APPLE CELERY CALAMANSI JUICE

 Lepas saya keluar hospital, saya berazam untuk jaga tekanan darah saya dan tak mahu bergantung kepada ubat-ubatan. Jadi saya pun Google banyak perkara berkaitan HYPERTENTION.

Google tentang ubat yang doktor prescribe kan. Google tentang cara menjaga diri selepas attack. Macam-macamlah, sampai saya jadi takut dan serik.

Antara cara yang bagus untuk menurunkan tekanan darah dan menjaga kesihatan adalah dengan juicing. Minum jus buah-buahan dan sayur.

For me, baiklah makan sayur-sayuran tu. Saya boleh telan lah berbanding kalau cecair ni. Sayur macam kale, bayam, green vege orang putih tu tulis. Tak tertelanlah saya nak minum hijau-hijau macam ni.


So, saya Google jus yang gunakan buah-buahan. 

Saya tahu ayah dulu minum Apple + Celery + Cucumber setiap hari selama setahun tanpa fail. Tapi saya tak sukalah timun bila dibuat jus. Timun ni, ada satu bau tak sedap bila diblend.

Saya ni, dahlah hidu/cium dulu makanan sebelum masuk dalam mulut, kalau tak sedap bau tu, memang saya tak akan makan, apatah lagi minum.

Jadi saya buang timun dari list jus tu, saya gantikan dengan Limau Kasturi. Itu yang nama Calamansi tu. Sedap sangat jus ni bila campur semua tu.



Warna pun menarik. Rasa pun sedap. Remeh sikit tapi berbaloi.

Okay, ingredient dia cuma :

1 biji Apple Hijau
1 batang Celery sebesar 4 jari
3 biji Limau Kasturi
1 gelas Air Sejuk + Ais

Cara-caranya:

1. Potong-potong semua bahan supaya senang nak blend.

2. Masukkan dalam blender. Saya guna Shake & Take je. Hehe. Yang limau kasturi tu, masuk sekali dengan kulit. Sedap jadinya. Tak pahit pun.



3. Masukkan air + ais.
4. Blend sampai semuanya hancur dan sebati.
5. Sediakan tapis dan gelas sekali dengan sudu. Tapiskan bahan blend tadi. Gunakan sudu untuk tekan-tekan serdak tu untuk keluarkan semua jus.
6. Terus minum supaya khasiat buah tu kita dapat.

Rasa jus ni, ada manis dari limau kasturi dan celery. Masam ada jugak dari apple. Light je jus ni, tapi syaratnya kena minum terus.

Celery tu, jangan banyak sangat. Masa first time buat, saya gunakan celery tu sebatang. Pergh....rasa maung celery tu buatkan jus ni tak sedap.

Bila cakap dengan mak, mak kata celery tu tak payah banyak, tu pasal tak sedap. Guna 4 jari je, jadi tak rasa sangat celery tu.

Kalau suka rasa limau tu kuat, tambahkan limau kasturi tu 7 biji. Sedap okay.

Ada banyak faedah bila kita minum jus ini.

Sumber : ifocushealth.com







27 April 2016

The Liar by Nora Roberts

My favourite author ialah Nora Roberts. Sentiasa mencari novel karya beliau supaya lengkap koleksi saya yang saya kumpul dari tahun 2000 lagi.

Ada novel yang sampai tanggal kulitnya sebab saya dok ulang baca. Ada jugak yang hilang bila dipinjamkan dan tidak dipulangkan.

Saya memang prefer novel English, sebab jalan cerita mereka. Kajian yang dibuat agak teliti, dan cara mereka menulis tu sangat detail. Tak hanya cakap matahari itu bersinar, tapi dijelaskan sampai kita sendiri boleh membayangkan perkara itu.

So, novel The Liar ni saya dah baca sinopsisnya tahun lepas, tapi lepas tu saya tak ingat tajuknya. Saya cari tapi rupanya hanya direlease pada Mac 2016 untuk mass market paperback. Patutlah...

Saya hanya ingat sedikit pasal watak utamanya iaitu Shelby yang ditipu oleh suaminya.



Semua tipu ni, Shelby dapat tahu hanya selepas kematian suaminya, Richard. Richard ni mati, dia tinggalkan Shelby dengan hutang. Lepas tu, bila Shelby nak jual barang kemas yang Richard belikan untuk dia, barulah Shelby tahu yang barang kemas tu pun tipu! Dan baru dia tahu yang insurans untuk barang kemas tu pun tipu!

Kesian giler kat Shelby. Dia ingat, dengan hasil jualan barang kemas tu, bolehlah dia bayar hutang-hutang yang Richard tinggalkan.

Hutang tu semua hampir USD 3 juta. Tapi bila Shelby jual barang kemas, jual baju-baju, jual arts collection Richard, jual perabot-perabot yang Shelby dan real estate agent dia kata "It is so ugly", dapatlah Shelby bayar dan selesaikan hutang 2 kad kredit. Dapat jugak jual rumah mereka di Atlanta dengan harga yang bagus.

So, Shelby pun baliklah kampung dia kat Tennessee. Ni kira kat Selatan Amerika Syarikat. Ada satu insult (penghinaan) yang sopan yang famous penduduk South ni gunakan iaitu "Bless your heart" yang Shelby gunakan untuk insult Melody. Melody ni musuh ketat Shelby dari zaman sekolah lagi.

Tapi, kisah lampau Shelby ni ikut sampai kat kampung. Tu yang tagline novel ni. 


A new life. A new home. But can she ever escape her past?

Nanti kat kampung, Shelby dan Callie, anak perempuan Shelby, jatuh cinta dengan Griffin Lott. Griff ni kawan baik dengan Matt, yang tengah bercinta dengan Emma Kate, best friend Shelby.

Best lah novel ni. Bagusnya Shelby ni, dia FOKUS pada PENYELESAIAN. Memang dia kecewa bila Richard tipu dia dan tinggalkan hutang untuk dia tanggung, tapi dia tak 'main biola' sangat. Terus dia fikir, macam mana nak selesaiakan hutang ni. Apa dia boleh buat, apa yang perlu dia buat. Bila dia fokuskan kemarahan dan kesedihan dia pada mencari solusi, sekejap aje dah dapat. Tu yang kejap aje 1 kad kredit dia dapat bayar sebelum dia tinggalkan Villanova.

Support family juga sangat membantu Shelby. Dia kuat sebab dia ada family yang sentiasa menyokong dia. Marah memang marah sebab Shelby sebenarnya lari tinggalkan rumah dan ikut Richard dan kahwin di Vegas, tapi di saat Shelby ditimpa tragedi, semua datang membantu.

Shelby kata, dia tak kesal tinggalkan family dan berkahwin dengan Richard. Sebab kalau dia menyesal, maknanya Shelby ni tak hargai Callie, yang mereka berdua conceive masa mereka berkahwin.

Cuma dia kesalkan, dia tak cukup kuat untuk keluar dari kongkongan Richard, yang sebabkan Shelby lukakan hati Emma Kate dan family dia.

Ending dia, sangat unexpected bahagian stalker Shelby. Yang Shelby dengan Griff tu memang boleh agak. Yang part stalker tu saya salah teka.

Itu yang best novel-novel Nora Roberts ni. Bukan novel biasa yang asyiklah 'cliche' je jalan cerita dia.

The Liar ni saya beli thru www.mphonline.com. Senang, dapat points dan terus hantar ke office. Trylah baca, tak menyesal punya. Hehe.

26 April 2016

The Mystery Housemaid

Saya terjebak lagi dengan drama di Iflix. Tapi kali ni, beralih ke drama Korea.

Cerita-cerita Korea ni, saya tak berapa minat kecuali The Return of Superman dan juga Running Man. Simple and light entertainment lepaskan lelah rehatkan minda. Cehceh.


Tapi memang itu je saya tengok. Pernah jugak la tengok 1 drama apatah tajuknya, sebab colleague saya kata best, tapi episod 1 pun tak habis sebab bosan.


Tajuk drama ni di Iflix adalah The Mystery Housemaid. Tapi kalau Google, ada juga nama The Suspicious Housekeeper (wiki). Ini semua sebab translation je lah. Perkataan seerti.




Saya mula ingatkan, drama ni scary. Macam kisah hantu atau pembunuhan. Tapi sebab episod 1 dia menarik, saya teruskan jugak tengok sampai episod 20. Setiap episod antara 56 minit hingga 1 jam lebih.


Kena tengok dan fokus kepada drama ni, tak boleh buat kerja lain masa tonton, sebabnya nanti tak faham.


Tak faham sebab.....


Bahasa Korea. Kena tengok terjemahan dia, kalau tak, tak fahamlah apa dia cakap. Hehehe.


Ada terjemahan, tapi hanya dalam English sahaja. Okay jugalah. Dapatlah saya belajar perkataan Korea. Sunbae ialah Senior.


Kisahnya berkisar tentang struggle satu keluarga yang kematian mak mereka. Suami, anak perempuan sulung, anak kedua dan ketiga adalah lelaki dan yang bongsu tu perempuan.


Suami - Eun Sang Chul

Anak perempuan sulung - Eun Han Gyeol
Anak kedua (lelaki) - Eun Doo Gyeol
Anak ketiga (lelaki) - Eun Soo Gyeol
Anak bongsu perempuan - Eun Hye Gyeol.

Suami ni duduk di Korea, tapi Isteri dan anak-anak berada di Filipina sebab mereka bersekolah di sana. Tapi isteri ni balik kejap ke Korea untuk sambut birthday suaminya, tapi masa ni si isteri dapat tahu yang suaminya curang. So, isteri bunuh diri.


Masa ni suami tak tahu yang rahsia beliau dah terbongkar, so suami assume yang kematian isterinya adalah satu kemalangan.


Pada hari ke-49, kiranya telah selesai hari berkabung 48 hari, keluarga ni start jalani hidup merekalah, suami/ayah pergi kerja dan anak-anak pergi sekolah, datanglah pembantu rumah bernama Park Bok Nyeo. Anak-anak panggil Bok Nyeo Nim, makcik kot maksudnya.


Saya paling suka watak Bok Nyeo Nim ni. Sebab dia ni semua benda dia tahu. Cekap pulak tu. 


Rumah macam tongkang pecah masa tempoh berkabung tu, Bok Nyeo Nim siap kemas dalam masa 1 hari ni je.


Sepanjang tempoh berkabung, sarapan pun beli je, sampai muak diorang makan. Tapi first day tu, sarapan dia, memang banyak dengan side dishes semua. 


Ternganga satu family bila Bok Nyeo Nim hidangkan makanan tu semua, sebab Bok Nyeo Nim ni datang tepat jam 7.00am dan sarapan tu siap sebelum diorang keluar. Maybe depa keluar dalam pukul 7.45am, so Bok Nyeo Nim ni kira cekap dalam sediakan macam-macam makanan pagi la.


Gambar bawah ni dinner.




Misterinya Bok Nyeo Nim ni adalah beliau sangat patuh pada ARAHAN. Apa sahaja arahan, Bok Nyeo Nim akan lakukan, hatta untuk MEMBUNUH. Kenapa Bok Nyeo Nim jadi sebegitu? Ada kisahnya.


Misteri kedua adalah Bok Nyeo Nim TAK BOLEH SENYUM. Walaupun diarah oleh keluarga Eun, Bok Nyeo Nim tetap tak boleh senyum. Ada sumpahan terhadap Bok Nyeo Nim. 


Macam ni jelah muka Bok Nyeo Nim sepanjang drama ni.





Tengok ni, orang lain semua senyum, tapi Bok Nyeo Nim tak. Adalah diorang buat supaya Bok Nyeo Nim senyum, tapi tetap tak boleh.



Ini pulak pelakon tambahan yang menjadikan drama ni best.



Ni first love Han Gyeol, Choi Soo Hyuk.


Ni admirer Han Gyeol. Banyak tolong Han Gyeol, tapi Han Gyeol suka pada Choi Soo Hyuk.


Ni rakan sekerja merangkap kekasih Eun Sang Chul, Yoon Song Hwa.


Ini Director Hong, pemilik Agensi yang Bok Nyeo Nim kerja.


Inilah penyebab kepada misteri Bok Nyeo Nim, namanya Jang Do Hyung.

Ini adik ipar dan bapa mertua Eun Sang Chul.


Banyak pengajaran yang boleh kita dapat dari drama ni.


Selalunya, kita menyesal apabila benda/perkara yang berharga, tiba-tiba hilang dari pandangan kita. Bila perkara ini terjadi, baru kita appreciate sesuatu yang hilang tu. Sedangkan, kita kena bersyukur dengan apa yang kita miliki.


Ada banyak lagi, so kalau ada Iflix, boleh download dan tengok masa kita free. Saya selalu tengok masa tunggu suami ambil balik kerja dan bila lepas dinner. Cubalah tengok episod 1 dulu. Memang menarik perhatian untuk sambung tengok episod 2 dan seterusnya.

22 April 2016

Kalau Kita lewatkan Solat, Produktiviti Kita Akan Terganggu dan Apa Kita Nak Buat Untuk Betulkan Ini?

How Being Chronically Late for Salah Affects Your Productivity & What to Do About It


“Allahu Akbar… Allahu Akbar…”


I hear the adhan through the windows of my office, and I see the pop up on my computer, “It’s time for dhuhr prayer.”

Few minutes earlier, I just started getting into the flow of my work and I don’t want the momentum to be lost. So I tell myself, “I still got 20 minutes until iqama ti2me. Let me wrap this up and I will make it in time, in sha Allah.”

25 minutes later, I know salah started and I am frantically trying to send that last e-mail before rushing off to make a quick wudhu and join the prayers. I am late, again!

And this was not only for zuhr prayer, but for all 5 daily prayers: late for fajr because I woke up late, late for zuhr and ‘asr because of work, late for maghreb because of rush hour, late for ‘isha because of dinner!

And each time I was late, I felt bad, and told myself, “This is the last time I will ever be late!” And guess what? For the next salah, I was late again. In fact, I was the brother who seemed to have a permanent position in the last rows of every musalla/masjid I entered.

Initially, I was taking this lateness lightly. In fact, I fell into the classic trap of shaytaan and said to myself: “Alhamdulillah, brother, at least, you pray, and in the masjid as well! Masha Allah, how many brothers are out there who do not pray in the masjid, or pray at all!” But slowly I realised, this lateness was making an impact on my spirituality and character, and affecting my overall productivity.


Why being chronically late for salah is bad for you?
When you are always late for salah, it says a lot about you and your character. It shows that you lack discipline, internal strength, and integrity to be where you are supposed to be ‘on time’ for your most important appointments of the day, and you are not dependable.

No one likes to say about themselves that they are not dependable or lack discipline, but actions speak louder than words, and being late for salah is the first warning that you are on a slippery slope towards being chronically late in everything else in your life.


قالُ الحَسنُ البَصري:

إذَا هَانَت عَليكَ صَلاتك فَمَا الذي يَعـزُ عَليـكْ ؟!!

.بقدر ماتتعدل صلاتك تتعدل حياتك

ألم تعلم أن الصلاة اقترنت بالفــلاح …

“حي على الصــــــــلاة حي على الفـــلاح”،

، فكيف تطلب من الله التوفيق وأنت لحقه غير مجيب

Al-Hasan Al-Basri said:

“When salah is the least of your concerns, then what is your most important concern? As much as you fix your salah, your life will be fixed. Did you not know that salah was equated with Success: ‘Come to Prayer, Come to Success.’ How can you ask Allah for success when you are not responding to His right upon you?”

If you are wondering why there is a delay in your sustenance, in your marriage, in your work, in your health, look into your salah: are you delaying it?


Why are we late for salah?

When I started looking deeper into myself and asked myself why am I ALWAYS late for salah, it boiled down to 3 spiritual reasons and 3 practical reasons:

1. Spiritual reasons
Lack of understanding of who Allah is: My lateness for salah was, unfortunately, a sign that I had not understood who Allah is. 

I failed to comprehend His Power and Majesty. You probably have heard the cliche’ example of “If you are invited by the King or the President or the Prime Minister of a country, would you not attend in your best manners, best clothes, and very early? 

How come when Allah , the King of kings, invites us for salah, we do not take this invitation seriously?” I will go a bit deeper than this and say, ‘If we truly have faith in the unseen and have faith in the Messenger of Allah telling us that Allah wants us to meet Him 5 times every day in our salah, then we should take salah more seriously.’

Lack of appreciation of the gift of salah

It always fascinates me how salah is the ONLY OBLIGATION that was revealed to Prophet Muhammad in the Heavens during the Israa and Mir’aj journey. 

Every other obligation was revealed here on earth. It is as if Allah is sending the message that salah is so important that He wants to gift it personally to Prophet Muhamad and his Ummah. 

When we are late for salah, what does that tell us about our appreciation of this gift from Allah ?

Lack of knowledge of the relation between salah and rizq (sustenance)

The number one excuse people (including myself) use for being late for salah is that they are chasing after their sustenance. 

You hear excuses such as “I have a meeting…”, “I have an important call…”, “I have a lecture…” etc.

What we fail to realise is that by delaying our salah and taking salah so lightly, the barakah is being removed from our sustenance even if we make material gain during the period we miss salah. Allah Ar-Razzaq says in the Qur’an:


“And enjoin prayer upon your family [and people] and be steadfast therein. We ask you not for provision; We provide for you, and the [best] outcome is for [those of] righteousness.”[Qur’an: Chapter 20, Verse 132]

Notice how Allah linked salah with seeking provision and He is promising us through these verses that if we pray and enjoin our families to pray, He will provide for us.


2. Practical reasons

Underestimating how long things will take

I used to have the wrong perception of time where I think it takes me 10 minutes to get to the masjid. 

But I forget to factor in the time it takes me to make wudhu, go downstairs, leave the office building, walk across to the masjid, and put my shoes away before finally entering the masjid. 

The time taken from the moment I leave my office till I get to the masjid is actually closer to 20 minutes and not 10 minutes!

Procrastination

A lot of times the reason why I am late for salah is that I procrastinate on a task earlier on those days or weeks. This procrastination then leads to impending non-negotiable deadlines that I have to meet and does not allow me to make it for salah on time.

Enjoying the ‘rush’

Deep down, I used to enjoy the ‘rush’ that the time between adhan and iqama provides. As soon as adhan goes off, I switch to laser sharp focus and I get a lot done in those 20 minutes, but of course, at the expense of salah.


How to break out of being chronically late for salah?

Being chronically late for salah is a pattern and the moment you understand how that pattern develops, you can make small tweaks in your daily life and mindset, and develop a new pattern that helps you make it to salah on time – every time. 

Below are the top 10 tips to break out of being chronically late for salah:

1. Own up to the problem: Admit you have a problem of being late. If you think you are OK, and that you should be applauded for just praying, then you will never take this lateness seriously. By realising that being late for salah is not what Allah or His Messenger love, it forces you to own up to the problem and want to do something about it.

2. Redefine punctuality as a matter of faith: We hear the verse from the Qur’an that says:


“…Indeed, prayer has been decreed upon the believers a decree of specified times”[Qur’an: Chapter 4, Verse 103]

Let us internalize it and make it part of our faith. Ask yourself the following questions:

Do you truly believe that Allah is calling you to meet Him?
Do you truly believe that salah is His gift for you?
Do you truly believe that success, sustenance, and barakah will come from praying on time?

If you do, then be punctual with your salah and show Allah that you are eager to meet Him.

3. Note the benefits of being on time for salah: Unfortunately for some people, they think it is a waste of time to be early for salah. They say, “What will I do? Just sit there and wait?” What they do not realise is the immense virtue of simply waiting for salah. I will mention three ahadith to inspire you:

a. Narrated ‘Abdullah :
I asked the Prophet “Which deed is the dearest to Allah ?” He replied, “To offer the prayers at their early stated fixed times.” [Bukhari]

b.Narrated Abu Huraira :
Allah’s Apostle said, “The angels keep on asking for Allah’s Blessing and Forgiveness for anyone of you as long as he is at his Musalla (praying place) and does not do Hadath (passing wind). The angels say, ‘O Allah! Forgive him and be Merciful to him.’ Each one of you is in the prayer as long as you are waiting for the prayer and nothing but the prayer detains you from going to your family.” [Muslim]

c. Narrated Abu Huraira :
The Prophet said: “If the people knew the reward for the zuhr prayer in its early time, they would race for it. If they knew the reward for the ‘isha and the fajr prayers in congregation, they would join them even if they had to crawl. If they knew the reward for the first row, they would draw lots for it.” [Bukhari]

4. Stop work at adhan: Allah says in the Qur’an:

“So woe to those who pray [but] those who are heedless of their prayer” [Qur’an: Chapter 107, Verses 4-5]

This verse is a stern warning for those of us who pray but are heedless of their prayers and do not give it its due attention. The safe thing to do, when you hear the adhan or you know it is time for salah, is to get ready for it and answer the call of Allah .

5. Shoot to arrive 5-15 minutes early: I explained in a previous post about how I wake 45 minutes early before Fajr regardless of the season. The same principle I now apply for other daily prayers. I had set an alarm 30 minutes before when I am supposed to leave for the masjid and that gives me 30 minutes to wrap up whatever I am doing and get to the masjid 5-15 minutes early.

6. Time yourself: One of the ways that helped me understand how long it truly takes me to get from my office to the masjid, was to use a timer. So I will press start on a timer as soon as I leave my office and press stop when I enter the masjid. This gives me an accurate door to door estimation of how long it takes me to get to the masjid and I build that into my schedule. If you do this exercise you will be surprised at how the little things add up and end up delaying you without you even realising.

7. Keep things at specific places: One of the biggest reasons people end up late is they misplace something they need before going out. Could be their keys, wallet, handbags, etc. Do not fall for this and keep things at a particular place and leave important things (keys, wallet etc.) by the door that you are not wasting time trying to find them and ending up waiting for salah.

8. Keep a salah clock in around the house: To inspire your family to always pray on time and not delay salah, purchase one salah wall clock and have it somewhere centrally in the house. Train your children when they hear the adhan from this clock (especially if they do not live close to a masjid) to drop what they are doing and get ready for salah.

And this is a note to parents: If your kids see you are careless about salah and do not drop what you are doing to get ready for it when the adhan goes off, guess what the children will learn!
9. Plan your life around salah: All the aforesaid tips boil down to planning your life around salah. 

What I recommend my coaching clients to do is to block time out for salah in their calendars and set a 30-minute reminder before each one. This way they will not accidentally place a meeting or a call or an errand during salah time and end up delaying salah. 

As we say on ProductiveMuslim:

“Plan your life around salah and not the other way around!”
10. Do not put anything between you and salah: I learned this from a scholar who said that his teacher told him never to place anything between him and salah. What this means is that you should not place an errand or a task or somebody between you and salah. 

The moment the adhan goes off, do not say ‘I will pass by the groceries and then head out to salah’ or ‘I will send this e-mail and then I will pray’ or ‘I will beat the rush hour traffic then I will pray.’ Do not place anything between you and salah. This is the guidance of the Prophet who would be with his family helping them and serving them, but when the adhan is called, he would proceed for salah.

‘Aishah was asked: “What did Messenger of Allah used to do inside his house?” She answered: “He used to keep himself busy helping members of his family, and when it was the time for salah (the prayer), he would get up for prayer.” [Bukhari]

The tips in action

“Allahu Akbar… Allahu Akbar…”

I hear the adhan through the windows of my office, and I see the pop up on my computer, “It is time for zuhr prayer.”

I stop what I am doing because I already had a 30-minute head start to wrap up, go make wudhu and head to the masjid. I arrive 10 minutes early, pray the sunnah prayers, make dua, and read the Qur’an. I pray in jama’a in the first row, and sit after salah to complete the athkar, and pray the sunnah prayers. I come back to the office refreshed, rejuvenated and ready for another productive session at work.

What a difference from my rushed, and late salah!

Final note

Here is a thought I always keep in mind to push me to go early for salah: Prophet Muhammad taught us that on the Day of Judgement when the people of Heaven enter Heaven, and the people of Hell enter Hell, there will be a special day every week (Friday according to most hadith) where people of heaven will be called to meet Allah

On that Day, we will be sitting in rows and speaking to Allah . But the interesting bit is: How close you are to Allah on that Day, i.e. which row you will be sitting at, depends on how early you used to go for Jumuah.

It was narrated that ‘Alqamah said: “I went out with ‘Abdullah to Friday (prayer), and he found three men who arrived before him. He said: ‘The fourth of four, and the fourth of four is not far away. I heard the Messenger of Allah say: “On the Day of Resurrection people will gather near Allah according to how early they came to Friday (prayer), the first, second, and third.’” Then he said: ‘The fourth of four, and the fourth of four is not far away.’” [Ibn Majah]

Those who are always keen to be in the first rows of the masjid for Jumuah will be the closest to Him on the day Allah meet people of the Heaven. 

Now think about it this way: If throughout the week, you’ve been practicing with the 5 daily prayers to be there early and on-time, don’t you think it’d be easier for you to be early for Jumuah?

So next time when you are tempted to be late for salah (especially for Jumuah), ask yourself: Am I willing to fall further and further behind in the rows on that Day when there will be nothing sweeter or more special than being closer to Him?

May Allah make us all of those who are in the front rows in this life and the next.

Sumber : PRODUCTIVEMUSLIM.COM

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign