Tinta Si Isteri Mekanik: May 2016

27 May 2016

SUBWAY Sandwich Penyebab Darah saya naik!

Hari selasa, saya takde selera makan. Jadi bila kat Giant, kena test satu per satu makanan kat sana. Maksudnya, saya sebut Sizzling Mee, kalau rasa loya atau taknak makan, tu tanda taknak lah tu.

So, last sekali saya sebut Subway. Haaa rasa nak makan tu membuak-buak. Jadi saya pilih Every Day Value dengan harga RM7.30 sahaja. 



Saya pilih Chicken Slice tu. Yang kelakarnya, saya ingat Chicken Slice tu guna dada ayam yang dipotong. Tak teringat langsung yang Chicken Slice tu yang keping-keping macam Pepperoni tu.


Tiba-tiba, pagi tu, masa bangun pagi, kepala saya pening teruk. Sampaikan pejam mata pun berpusing-pusing dalam gelap.

Husband saya takde, dia pergi meeting BNI di The Club, Damansara. So saya kena drive sendiri ke office.

Tapi bila pening sangat-sangat ni, saya ingat sebab tak cukup tidur, ataupun lepas Subuh saya tidur balik. So maybe sebab tu lah.

Lepas mandi, saya baring balik, kot-kot boleh kurang pening tu. 15 minit baring, agak dah okay dah, saya pun duduk. Ya Allah, makin pening balik.

Lepas tu, terdetik dalam hati, darah naik ke ni?

Terus ambil Blood Pressure Monitor dan measure tekanan darah saya. Rupa-rupanya, tinggi dari biasa iaitu 166/90.

Patutlah saya pening teruk. Saya baring lagi sampai jam 9.00am. Check balik tekanan, masih tak kurang.

Saya berjalan perlahan-lahan ke dapur, ambil pil darah tinggi saya dan terus makan, walaupun saya tak sarapan lagi.

SMS suami, mintak dia balik rumah terus, hantar saya ke klinik.

Bila kat klinik, jam 11.30am, tekanan saya cuma turun sikit je. 145/85. Doktor kata masih terkawal, so no additional medicine dia beri, sebab ubat dah makan, cuma tunggu ianya bertindak je.

Dapatlah MC satu hari. Tapi risaunya ialah, pening tak hilang-hilang.

Teringat pada Puan Ros, pakar terapi saraf ada pesan, kalau sakit kepala, cuba urut di point ini, Insyaallah akan kurang. Saya pun terus buat. Alhamdulillah ada kurang pening tu.

Bukannya apa, pening ni buat saya tak stabil. Terhuyung-hayang bila berjalan. Takut pitam aje, dahlah sensorang kat rumah.

Bila sorang je kat rumah, handphone mesti pegang kat tangan sentiasa. Kalau terjatuh atau apa-apa, insyaallah mudah nak hubungi suami atau adik-beradik atau jiran.

Dapatlah tidur sekejap.

Petang tu, agak kuat sikit sebab dah berpeluh. Jadi saya buat air detox iaitu Apple Calamansi. Resepi ada kat sini. Jadi malam tu, adalah lega sikit.

Doktor ada cakap, makanan kita kena trial and error. So now, no more Subway Sandwich. Kalau nak beli pun, beli Starbuck's Sandwich je. Hehehe.

19 May 2016

Cirit-birit rupanya antara tanda GASTRIK

Dah dekat 2 minggu saya kena cirit-birit. Bermula dengan demam panas dan cirit-birit akibat keracunan makanan. Lepas tu agak okay sehinggalah Sabtu minggu lepas, saya terkena lagi attack yang teruk.

Teruk sebab hampir setiap jam ke toilet. Sampai rasa nak baring je dalam toilet tu sebab penat sangat.

Sambil tu, monitor jugak blood pressure, takut naik mendadak, tapi alhamdulillah masih dalam kawalan.

Adik saya ada cakap, akak ni macam kena gastrik, sebab antara tanda gastrik adalah perut tak sedap dan cirit-birit. Kami berdua ni pesakit gastrik, tapi gastrik saya agak teruk sebab boleh kena attack tiba-tiba dan tahap muntah-muntah sampailah muntah kuning, baru akan lega gastrik ni. Siapa biasa gastrik, sure tahu muntah kuning tu apa.

Tapi saya macam tak percaya sebab saya fikir, kalau saya kena gastrik, sure ada muntah-muntah. Ni takde, cuma cirit-birit je.

Sampailah Ahad lepas, rasa tak sedap badan. Ada rasa mual. Sakit perut. Selera makan memang dah tak berapa ada. So saya ajak suami ke klinik.

Sampai klinik, ada doktor lelaki, takpelah sebab biasanya suami akan masuk sekali. Bila check tekanan darah, masih normal 120/80.

Tapi bila doktor ketuk-ketuk kat perut tu, katanya perut saya penuh dengan angin. Then doktor ambil stethoscope dan letak kat perut. Hahaha rasa kelakar pulak sebab ingatkan dia nak check degupan jantung.



"Confirm awak gastrik."

Uish, lama betul saya tak kena gastrik ni, sampai dah lupa simptom-simptomnya.

Bila Google, ini tanda-tanda gastrik.

* Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)
* Rasa senak, berangin atau pedih
* Rasa tidak selesa
* Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan
* Rasa mual (loya) dan muntah
* Hilang selera makan
* Berat badan turun (pada peringkat teruk)

Dua ni je saya rasa, Rasa tidak selesa dan Hilang selera makan.

So doktor bagi ubat magnesium trisilicate, ala-ala Gaviscon untuk gastrik ni. Ni untuk neutral kan kandungan asid dalam perut dan kurangkan sakit dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh gastrik ni.

Kena cari cara alternatif untuk kurangkan gastrik ni cepat. Dah nak Ramadhan ni.

Saya pernah gastrik sepanjang Ramadhan. Akan ada 1 hari dalam seminggu saya mc sebab gastrik. Tapi puasa penuh jugak sebab tak boleh makan sangat.

Taknaklah macam tu lagi. Serik.

18 May 2016

Pengalaman Malindo Air dengan BERKERUSI RODA

Hari Isnin lepas, saya ambil annual leave dan teman ayah ke Pejabat Tanah & Galian Johor di Nusajaya.

Jadi, kami ke JB dengan kereta. Tumpang adik yang bekerja di Desaru. Nanti lepas settle semua kat Nusajaya, adik akan hantar ke Senai dan adik teruskan perjalanan ke Desaru. Adik pun ambil cuti untuk uruskan hal-hal tanah ayah tu.

Bertolak dari Putrajaya jam 6.45pagi. Stop kejap kat Seremban R&R untuk isi minyak dan kami teruskan perjalanan hingga ke R&R Machap.

Satu pesanan sayalah, berdasarkan pengalaman di R&R Machap ni. R&R Machap ni tengah upgrade, so toilet dia tutup. Rasanya macam ada toilet sementara tapi tak nampak pulak kat mana. Tapi, boleh pergi toilet kat Shell dan Petronas kat situ.

Satu lagi, saya rasa macam tak bersih lah kawasan sini, maybe sebab tak ramai yang singgah, jadi macam kebersihan pun tak dititikberatkan.

Gelas atau mug air tu berkerak kat luar, tanda tidak disental, mungkin hanya sekadar basuh sahaja. Saya tak lalu nak gunakan mug tu, saya mintak ais dan straw dan tuangkan Nescafe ke dalam gelas lain.

Meja pun lambat dikemaskan. Bila dah lap pun, kita rasa kain lap tu tak dibersihkan. Entahlah.

Biasanya kami berhenti di R&R Pagoh, tapi masa lalu Pagoh tu, ayah tengah tidur, jadi malaslah nak berhenti dulu. Nanti ayah tak cukup rehat pulak, sebab memang time dia tidur biasanya.

Kalau ada parents yang gunakan wheelchair pun, bertabah sikit menolak mereka sebab R&R ni berada atas bukit, so kekuatan dan stamina kena ada untuk menolak mereka hehe.

Okay, ni cerita masa balik. Kami balik dengan Malindo Air, laluan JHB - KLIA.

Memang pilih KLIA walaupun Subang Skypark lebih dekat. Sebabnya adalah ayah sekarang gunakan wheelchair. Jadi kalau turun KLIA, biasanya kapal terbang jenis Boeing. Besar. Dan kalau besar, akan ada aerobridge. 



Senanglah ayah nanti, tak perlu naik tangga kalau kapal terbang ATR. Walaupun tak tinggi, dalam 7 steps je, kesian la dia kena berjalan.

Sumber : Google

Tapi, tengahari tu, adik dapat call dan sms, katakan yang flight ke KLIA pukul 6.00pm tu cancel. Diganti dengan naik flight ke Skypark jam 6.15pm.

Alamak, maknanya kami naik airplane yang ATR ni. Maknanya ayah kena naik tangga. Ayah kata, boleh, cuma kena sabar sikitlah.

Masa check-in, dah sesiap bagitahu yang ayah guna wheelchair sendiri. So staf Malindo Air akan tag kan wheelchair dan tongkat ayah ke boarding pass kita. Jangan lupa tau bagi yang parents guna tongkat atau wheelchair. Nanti leceh kat security check tu.

Kami boarding jam 4.30pm. Malas nak tunggu kat bawah tu, panaslah. Lagipun adik nak balik ke Desaru, kesian pulak kalau lewat sangat. Lagipun, nak rehat kat dalam tu. Okaylah.

Bila dah time nak ke Gate, kami pun pergi ke Gate 5. Nampak dah kena turun tangga. So, tunggu staf Malindo Air untuk uruskan kami.

Carik jugak kat mana nak turun, kat mana lif, tapi tak nampak. Takkan nak turun ke area Security balik. Rupanya, kena lalu area Imigresen, turun lif dan keluar ikut area Bagasi. Hahaha pengalaman betul.

Saya tolak ayah laju-laju sampai risau adik Malindo tu. Hahaha bukan apa, hari nak hujan. Selagi kami tak settle, selagi tu passenger lain tak boleh board aircraft tu. Dahlah kena berjalan, kalau hujan, walaupun ada payung, kesian mereka.

Sampai je aircraft, ayah terus berdiri. Alhamdulillah dia okay, so dia start panjat tangga dan naik atas. Ground Staf Malindo tengok dari bawah je, sebab maybe dia tak boleh naik aircraft. Stewardess standby kat atas, dah sesiap nak pegang ayah.

Saya kat bawah sibuk tutupkan wheelchair ayah, nak serah pada Luggage Man untuk simpan kat perut kapalterbang. Saya siap aje tutup wheelchair dan angkat bag , ayah dah sampai atas. Stewardess terus pegang ayah dan bantu ke kerusi.

Alhamdulillah, Ground Staf bagi kami seat 18. Bahagian belakang, seat ketiga, so ayah tak payah jalan jauh sangat untuk ke seat. Even tongkat ayah pun stewardess simpankan kat belakang. Senang sikit.

Elok je kami duduk, passenger lain pun naik. Kami dah relaks dan sibuk mengipas sebab berpeluh tolak wheelchair. Hahaha.

Masa landing, Stewardess dah pesan, yang kami kena turun last. Memang itu prosedur mereka, and we are fine with it. Biar semua turun dulu, senang sikit sebab ambil masa kan nak bangun, nak turun tangga dan bukak wheelchair.

Alhamdulillah, again staf Malindo Air memang bagus. Dah siapkan wheelchair ayah dah. Tak payah saya nak bukakkan. 

Sebabkan kami yang last turun, dah takde orang dah kat tarmac tu. So kami pun bergambar. Hehehe.


13 May 2016

Sweet sangat Uncle ni dengan wife dia yang kena Stroke

Beberapa hari yang lepas, kami dinner di sebuah restoran di Bukit Jelutong. Balik je kerja, terus ajak suami dinner. Before 7pm. Senang sikit, balik nanti dah boleh relaks.

Sambil menunggu order, saya memerhati keadaan lalu lintas. Sambil belek phone. Sambil baca FB dan share dengan husband. Bincang dan berbual tentang bengkel dan apa improvement yang boleh kami lakukan untuk berikan yang terbaik bagi team dan pelanggan Rahim Auto.

Tiba-tiba saya terlihat sepasang suami isteri. Suami memegang tangan isteri, di bahagian lengan. And this uncle walked very slowly.




Bila dah dekat, rupanya wife dia macam pesakit stroke. Pegang tongkat dengan tangan kiri. Biasanya pesakit stroke, bahagian kanan badan akan mengalami kelumpuhan. Nampaklah tangan kanan auntie ni agak keras.

Bila berjalan, auntie ni ambil small steps sahaja. Patutlah uncle tu jalan perlahan-lahan sahaja, tunggu isteri dia melangkah rupanya.

Then, uncle ni tarik kerusi. Untuk auntie tu duduk. Dia biarkan je isteri dia duduk sendiri. Uncle perhatikan je. Bila auntie dah selesa, baru uncle tarik kerusi untuk dia duduk pulak.

Mereka order satay 10 cucuk.

Bila satay sampai, uncle ni ambil 1 cucuk satay, lepas tu dia keluarkan daging tu dari batang satay tu. Masukkan dalam mangkuk kuah satay.

Nanti auntie akan makan satay tu dengan garfu.

Sabar je uncle tu layan isteri dia makan. Ambilkan tisu, letak depan auntie. Allahu Akbar, sweet sangat.

Saya teringat mak dengan ayah saya. Kalau ada appointment di PPUM atau IJN, kalau kami adik beradik tak dapat cuti, mereka akan pergi berdua.

Masa ayah kuat lagi dan masih boleh berjalan, memang akan pergi berdua. Adik akan hantar ke hospital, lepas tu nanti mak ayah akan naik teksi. Bila kami nak ambil, mereka tak mahu sebab kami selalu lambat. Yelah, nak harung Jalan Parlimen ke Jalan Tun Razak tu, berpeluh jugaklah.

Mak ayah ni, kalau depan anak-anak, both of them takde lah nak sweet-sweet sangat. Biasa-biasa je.

But bila mereka berdua je, alahai. Sangat sweet. Calling each other Sayang. Berbual-bual. Makan sama-sama share hidangan. Jalan pimpin tangan. 

Kami jarang nampak, but bila ternampak, berbunga-bunga hati ni. Pastu dalam hati cakap "Sweet jugak mak ayah ni." Hehehe.


12 May 2016

Malunya hari ini, termuntah di kedai makan

Aduh...first time jadi pada saya.

Sejak Jumaat lepas, perut saya tak berapa sihat. Bermula dengan cirit-birit. Sabtu paling teruk sebab setiap jam saya ke tandas.

Ahad hingga Rabu, ada kurang sikit kekerapan tu, tapi Selasa Rabu, perut berangin pulak. Letak minyak angin pun tak berapa berkesan. Sampai takut nak buang angin, takut bukan angin je keluar, dengan *xxxx* sekali mengikut.

Tapi, pagi ni rasa okay dah perut. Yang tak okay adalah saya LAPAR. Semalam hanya makan Spaghetti Alfredo sahaja, so agak lapar pagi ni.

Suami ajak breakfast kat luar, sebab dia nak cepat ke bengkel. Saya okay je. Semangat nak makan Nasi Goreng, sebab lapar sangat. Tapi sebelum keluar rumah, saya minum sesudu teh Vivix Shaklee.

Sampai je kat warung biasa kami, alamak...Nasi Goreng belum siap. Saya intai dapur, nampak mereka tengah goreng Mee Hoon, maknanya lepas tu baru goreng nasi. Lambat sangat nak tunggu, so saya order Nasi Lemak.

Tak sampai separuh saya makan, tiba-tiba rasa semacam. Dah agak dah ni, nak muntah ni. Saya jangka hanya sikit je lah.

Sekali keluar, air Nescafe yang saya minum sikit tadi. Dapat tekup dengan tisu.

Sekali, terasa nak muntah lagi.

Alamak, saya tak naklah putuskan selera orang yang tengah makan ni. Melilau mata saya mencari ruang untuk saya keluarkan isi perut. Saya ternampak kawasan seberang jalan dari warung tu. Cepat-cepat saya bangun dan tuju ke tempat tu dan muntah. Ergh...Lega dah perut saya.

Jadi, saya memohon maaf kepada pengunjung Warung Liyana jika saya terputuskan selera tuan/puan.


10 May 2016

Mother's Day - sakit yang tak boleh tahan tapi kena tahan jugak!

Ahad lepas kan Mother's Day, special day for all mommies.

Ada baca yang kata celebration ni haram sebab asal usul dia berkaitan dengan agama lain. But for me, kegembiraan ibu itu yang penting.

Memang betul, every day is Mother's Day, tapi kita ni, kalau dah namanya hari-hari, kita tend to take things for granted. Tak sedar yang kita semakin tak appreciate apa yang ada depan mata. Takut-takut, bila sedar, mak dah takde dan kita menyesal tak buat banyak perkara untuk mak.

My moms is a very simple person. My mak PJ (mak kandung) ni, dapat makan best, bawak shopping, jalan-jalan tengok-tengok kain kat JAKEL MALL pun dah happy dah. Bawak pergi Nursery Pokok kat Sungai Buloh tu pun happy sangat sampai nak borong semua pokok. Hehehe.

My mak Muar (mother-in-law) pun easily pleased. Suka belikan mak kain ela. She looks so sweet pakai pink, so saya suka belikan warna pastel untuk mak. Nanti, bila dah siap jahit, dia akan terus gosok dan gantung. Dan akan tunjuk pada kakak-kakak ipar. Tapi kat saya, mak tak tunjuk. Dan saya selalu lupa warna dan corak kain yang saya belikan, sampailah bila mak pakai, rasa macam "Eh, macam pernah tengok je". Nanti kakak akan cakap, "Ini kan kain yang Rahim/Odah belikan". Cara dia tunjukkan sayang dia adalah, dengan masakkan my favourite dish iaitu SAMBAL GORENG JAWA. Hehehe.

But this year, suami saya hadiahkan treatment yang best untuk saya. Sebab dia tahu yang saya tak mahu bergantung dengan ubat hypertention.

So, dia hadiahkan saya URUTAN TERAPI SARAF di Alammi Spa, Concorde Shah Alam.



Saya Google dulu tentang Urutan Terapi Saraf ni. Antara informasi yang saya dapat adalah:

- Penyakit akan timbul jika sistem peredaran darah tidak lancar.

- Rawatan Terapi Saraf merupakan satu lagi kaedah refleksologi yang dipermodenkan.

- Urutan saraf menggunakan titik saraf.


Tak banyak sangat tentang terapi saraf ni, tapi bila ke Alammi Spa, ada juga informasi yang saya dapat.


Sekarang dah tukar ke hari AHAD.





Gambar ni, ini semua point yang ditekan dan diurut jika kita ambil urutan terapi saraf untuk satu badan.

Sejak sakit ni, badan saya ada yang terasa kebas-kebas, macam kat tangan sebab saya suka tidur mengiring, kaki pun mudah lenguh dan cramp kalau menggeliat tak kena cara, pinggang memang selalu lenguh. Dan yang penting sekali, bahagian bahu dan tengkuk selalu sakit dan buatkan kepala saya berat je.

So, treatment ni start dengan sesi consultation. Akan ada satu form kena isi, then proceed dengan bacaan tekanan darah. Nanti Puan Ros akan tanya apa masalah kita dan beliau akan suggest point mana dia akan treat.

Macam saya, sebab ada darah tinggi, dia suggest urutan satu badan untuk dia cari point mana yang trigger tekanan tu. Tapi sebab satu badan, tak cukup hanya satu jam je. Kena urut 1.5 jam, dan saya okay je sebab tak tahanlah bahu dan tengkuk ni sakit.

Dia start dengan bahagian kaki dulu. Ada part sedap kena urut, ada part, sampai saya terjerit sebab sakit. Hahaha memang Puan Maziana (owner Alammi Spa) ni dah bagitahu, yang urutan terapi saraf ni sakit, tapi sebab saya nak cepat sihat, saya cuba jugaklah.

Dan Puan Ros jumpa point yang trigger tekanan darah tinggi saya adalah di bahagian belakang, kat urat belikat. Dan, pertama kali saya dapat rasa dan tahu urat belikat tu kat mana. Kat bahagian belakang ni memang lama Puan Ros urut sebab tegang sangat. Bahu saya yang keras tu pun diurut-urut sampai lembut. Sakitnya....walaupun sedap tapi sakit.

Lepas tu dia urut kepala pulak. Ada point yang sakit bila kena urut. Ini sebab stress ni, katanya.

Jangan stress. Kawal stress tu. Pergi berehat. Itu pesan beliau.

Saya pun fikir, apa saya nak buat untuk berehat?

Anyway, kalau nak buat appointment dengan Puan Ros, call Alammi Spa untuk temujanji. 


03-5511 0200

Cakap untuk Urutan Terapi Saraf.

Hanya ada hari AHAD sahaja.

06 May 2016

RESEPI DETOKS : LEMON APPLE GINGER JUICE

Another juice yang sedap, terutama bagi yang suka halia.

Cuma 4 bahan je yang perlu.

1 biji Lemon
1 biji Granny Smith Apple (Epal Hijau)
1 inci Ginger (Halia)
1 gelas Cold Water and Ice (Air sejuk dan ais jika suka) 

Dalam gambar ni, halia saya besar, dalam 2 inci. Jangan letak banyak sangat, jadi tak sedap. Saya masukkan semua halia ni (2 inci), terasa sangat halia tu, so not good letak banyak-banyak. Letak sekadar ada rasa je, berlebihan tu membazir, dan tak sedap.




Epal hijau ni, potong kecil-kecil kalau guna blender. Kalau guna Juice Extractor, tak payah kecik sangat, asalkan muat masuk mulut Extractor tu. Kulit tak payah buang, sebab nanti kita tapis, so buang masa je dan buang khasiat kulit tu.



Lemon ni, kena buang kulit. Kalau tak, pahit. Kalau nak perah je pun boleh. Tapi malas nak keluarkan pemerah Tupperware tu, so buang kulit je senang.



Halia ni buang kulit jugak. Tapi saya pernah buat, basuh bersih-bersih, potong kecik, tak buang kulit. Blend je. Ok je sebab lepas tu saya tapis,so macam takde different.




Masukkan semua dalam blender, masuk air dan ais. Bahan-bahan ni cukup untuk seorang je. Kalau nak buat untuk ramai, gandakan je bahan-bahan tu semua.




Tengok serat tu, punyalah banyak. Jangan lupa tapis. Saya pernah minum tanpa tapis. Boleh je tapi gatal tekak. Kalau tak tapis, lambat sikit nak minum, macam kena kunyah baru telan.

Kalau tapis, laju je minum. Tadi penuh satu gelas, 2 minit dah habis.




Antara kebaikan Detoks adalah mengeluarkan TOKSIN dalam badan kita. Toksin ni datang dari persekitaran kita macam udara dan air. Datang dari pemakanan kita macam fast food, makanan bergoreng, sayur yang penuh dengan pesticide.

Bila banyak sangat toksin, metabolisme kita jadi tak sekuat dulu. Bayangkan, highway PLUS yang 4 lane tu. Kalau takde kereta, laju giler kita boleh bawak kereta, boleh cecah 220km/j!

Tapi, bayangkan masa musim raya, pergh...padat dengan kereta, nak pecut 100km/j pun tak boleh. Ha..yang kereta tu, kita bayangkan toksin. So, kena rajin buat detoks kalau nak badan kita sihat. Saya pun tak rajin, tapi bila dah warded hari tu, menggelabah jugaklah nak bagi badan sihat balik.

05 May 2016

Cool Fever jadi kecik sebab panas sangat dan cirit-birit

Lemau rasa badan. Minggu lepas, saya demam panas. First time demam dengan suhu yang tinggi. Kejap jer demam dia, tak perasan pun demam sampailah kat klinik bila doktor check suhu.

Kisahnya, Khamis petang ayah ada appointment di PPUM. Jadi saya pun ambil cuti 1 hari tapi pagi tu saya ke pejabat. Tak buat kerja pun, sebab kepala saya pening. Saya ingat sebab tak cukup tidur. Tapi at the same time, check jugak blood pressure, takut mencanak naik.

Pening kepala pun lain dari kalau BP naik, so tak risau sangat. Jam 12 tengahari, husband ambil dan hantar ke PJ. Beli Nasi Kukus favourite saya di Kelana Parkview, tapi bila tiba PJ, perut saya rasa tak sedap dan start takde selera nak makan. So tak makan lunch. Solat dan husband terus hantar ke PPUM.

Saya expect jam 5.00pm akan siap appointment ayah ni, tapi jam 4.00pm dah siap. Bad news tapi syukur. Jantung ayah, given his age and medical history, dah semakin lemah. So...

Anyway, balik dari appointment ayah, kepala saya semakin pening. Jadi ajak husband ke klinik untuk check BP.

Bila doktor tanya, "Ada demam?" Saya jawab takde. Sebab tak rasa sangat pun demam tu. 

Rupa-rupanya, suhu badan saya ialah 38.9.

A fever is a rise in body temperature. It's usually a sign of infection. The fever itself is generally harmless and probably helpful. Fevers usually don't need treatment.

Doktor kata ada infection, cuma tak tahu kat mana. So, just ambil Paracetamol dan doktor beri MC untuk 1 hari dengan pesanan - Bed Rest. Hehe.

Balik, makan panadol. Tepek Cool Fever. Baru saya tahu sejuknya bila Cool Fever tu letak kat dahi. Terus tidur. Jam 2.00 pagi, saya terjaga sebab Cool Fever tu tertanggal. Cubaan lekatkan semula tak berjaya. So saya bangun dan ambil Cool Fever tu. Dah jadi kecik, maybe panas sangat kot badan saya. Alhamdulillah, demam dah takde sebab saya tak pening kepala lagi.

Tapi, lepas tu, saya cirit-birit yang teruk. Sejam sekali saya bangun untuk ke toilet, sampai takut nak tidur, takut tak sempat sampai toilet dah terburai.

Sarapan pagi tu, husband belikan Nescafe dan Roti Canai. Sebenarnya saya takde selera dan tak tahu nak makan apa. So order je sebab taknak husband risau. Saya cuma larat minum suku cawan dan sekeping Potato Bread je. Roti Canai tu tak bersentuh pun.

Dan selepas tu, cirit-birit yang lagi teruk. 

Saya buat air Teh O Pekat tanpa GULA. Ini petua yang berkesan setiap kali saya cirit-birit. Minum dalam setengah cawan.

Tapi TAK BERKESAN.

Masih lagi cirit-birit setiap jam. Makin lembik dan dah terasa dehydration sebab takut nak minum air. Tapi paksa jugak minum teh o supaya ada air masuk badan. Melepek saya atas katil sambil lelapkan mata. Tak sedar hujan pun sebab tak larat. Bangun hanya untuk ke toilet. Solat pun laju-laju, sebab lepas tu, berlari ke tandas balik.

Cirit-birit ni lebih 24 jam sebab hari Sabtu tu pun, masih lagi cirit. Dah lah nak balik kampung.

Saya rasa saya terkena food poisoning la. Antara simptom-simptom keracunan makanan adalah :



Most types of food poisoning cause one or more of the following signs and symptoms:
Nausea
Vomiting
Watery diarrhea
Abdominal pain and cramps
Fever

Signs and symptoms may start within hours after eating the contaminated food, or they may begin days or even weeks later. Sickness caused by food poisoning generally lasts from a few hours to several days.

Saya ada Nausea (Loya), Watery Diarrhea (Cirit-birit) dan Fever (Demam).

Hari Rabu tu, kami cuba makanan di Food Truck. Maybe ada contamination di situ. Khamis pagi, makan di gerai regular kami, sini kebersihan dia terjaga. 

Salah saya sebenarnya, pilih untuk makan di situ. Saya tak salahkan food truck tu. Saya pilih untuk try di situ, bukannya dia paksa kan?

Pengalaman baru demam panas dan cirit-birit yang melebihi 24 jam. 

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign