Tinta Si Isteri Mekanik: August 2016

18 August 2016

Duduk Berdekatan Tetapi Hanya Berjumpa Kembali Setelah 50 Tahun TERPISAH!

Lama betul tak menulis. Saya ada pengembaraan terbaru bulan depan, jadi bulan ni memang busy.

Okay, ini adalah pertemuan yang menggembirakan sebabnya setelah 50 tahun terpisah, baru jumpa balik. Yang kelakarnya, 3 - 4 orang duduk dekat-dekat je.


Seorang duduk di SS4. Kiranya, seberang jalan besar je dari rumah.


Seorang lagi di Taman Megah, tempat kami selalu pergi beli barangan kek. Ni kira bawah la, macam kampung sebelah.


Seorang lagi kat Subang Jaya. Tempat mak saya kerja dulu sekejap lepas pencen.


Bila berjumpa semula, punyalah riuh bercerita sampai makan pun tak lalu!


Oh, ini bukan perjumpaan dengan kawan-kawan saya. Ini Reunion kawan sekolah MAK saya. Dulu, mak saya belajar kat Convent Kluang, MCE kat sana. Atok Bak seorang Polis, jadi banyak berpindah randah naik pangkat.


Habis sahaja MCE, mak pindah Batu Pahat kot. So, terputuslah hubungan dengan rakan sekolah. 


Tapi, kawan-kawan mak ramai lagi di Kluang and they got mak's number through our cousin. Sebab husband kawan mak tu jiran ayah. But masa tu, mak ayah tak berkenalan lagi.


So, terjadilah mini reunion sebelum reunion besar-besaran pada 24 September 2016 di Kluang. Ini khas untuk Klang Valley sahaja. Mereka semua tak sabar nak jumpa, tu yang jadi mini reunion tu.


11 Syawal (17 Julai), mereka berjumpa di Crystal Crown, Petaling Jaya. Mak ajak saya sekali, so okaylah sebab lepas tu nak ke open house pulak.


This was what happened bila dah lama tak jumpa.








Kami dah start makan pun, mereka masih berbual lagi. Saya siap round tengok makanan sambil ambil gambar, datang ke meja semula pun tak bergerak lagi. Iyalah, 50 tahun tu.

Ini antara menu Hi-Tea Crystal Crown Hotel.










Ini baru dessert. Ada lagi saya tak ambil iaitu Ice-Cream, ABC, Cendol.













Saya tak larat nak angkat tudung periuk tu sebab beratttt okay. Tapi sebab nak senang ingat apa yang dihidang, saya ambil gambar menu sahaja hehehe. Ada lagi yang saya tak ambil macam Naan, Nasi Putih, Sup, Roti, Salad-Salad.


Ini semua yang hadir. Dari jam 12 tengahari sehingga jam 3.00 petang. Itupun mak balik awal sebab nak ke open house pulak.

Dan....masa kat open house tu, baru mak rasa lapar. Hahaha.

It was good to see that the friendship and friendly people was still the same. Hanya 4 orang anak sahaja yang teman mak-mak ni berjumpa and surprisingly, we had a great time. Tak boleh bayang bila jumpa almost semua rakan sekelas bulan September nanti. Tapi yang tu, adik saya yang bawa mak dan ayah ke Kluang. 


Remember that the most valuable antiques are dear old friends. 
~H. Jackson Brown, Jr.~





06 August 2016

Raya Kelima Kita Balik KL dan Beraya Open House

Ahad pagi, memang dah set nak kena gerak pukul 8. Sebab nak singgah Tanjung Emas nak beli pes Mee Bandung Abu Hanipah. Lagipun nak buat video "Tips Perjalanan Jauh" oleh Abang Sado Rahim Auto.

Memang kelakar lah buat video tu. Dahlah masa record, mak pun ada sama dan dok bercakap-cakap dengan kami berdua. Hahaha apa pun tak boleh sebab malas nak shoot lagi. Nanti lambat pulak gerak kan.

Masuk bag semua start gerak kul 8.15am. Kami paling last balik, sedih muka Mak dengan Bapak. Kak Ros siap basuh selimut dan tuala yang digunakan sebab tak nak Mak penat.

Tiba Muar, terus ke Tanjung Emas beli pes Mee Bandung. Beli 5 pes akan dapat Mee Bandung yang siap dimasak 1 bungkus. Saya beli 10 pek pes tu sebab kawan office pesan. Dapatlah 2 bungkus Mee Bandung. Tapi kami tak makan pun sebab nak pergi Open House rumah pakcik saya. Kak Ros pun tak mahu.

Jadinya, kami singgah ke rumah rakan usahawan kami di Saujana Impian Kajang. Nak pass Mee Bandung tu sebab dia suka sangat Mee Bandung ni. Teruslah beraya 'sekejap'. Takde maknanya, dekat 2 jam kat rumah dia.

AD hidangkan karipap dendeng, kek coklat dan udang tempura. Sedapnya, dapatlah lapik perut sementara ke open house.



Lepas tu, terus hantar Kak Ros di Hulu Langat. Solat sekejap dan terus ke Shah Alam untuk ke Open House pakcik saya.

Punyalah lapar, sampai-sampai terus salam dan terus disuruh makan. Hahaha jemputan pukul 1.30pm, tapi kami dah maklumkan akan lambat sebab dari Muar. Pukul 3.00pm baru sampai rumah Ayahchik. Dek lapar, satu gambar pun takde kali ni.

Oh, on the way balik, di area Sg Mati tu ada banyak gerai jualan, jadi saya belikan pakcik saya Belimbing Besi dan Jambu Madu. Dan juga beli ubi kayu sebab saya teringin nak makan ubi rebus dengan sambal tumis. Murah jugaklah ubi kayu ni, biasa beli 3kg RM10.00 atau RM3.50/kg. Tapi kali ni, cuma RM3.00/kg. Beli 3 kg sahaja dah cukup banyak. Siap bagi Kak Ros, Ayahchik dan juga Mak.

Pukul 5pm, kami beransur pulang sebab ada tetamu lain pulak beraya. Tapi kami tak balik rumah pun. Lepak kat Citta Mall dengan my cousin, bincang pasal bisnes. Makan Char Kuey Teow Special kongsi dengan husband. Air Ais Kosong je. 

Lepak sampai jam 7.00pm, hantar cousin balik terus balik rumah. Capek but very fulfilling day.








03 August 2016

Raya Ke-Empat. Tak Jadi Balik KL Kita Beraya Ke Kluang

Kami tak jadi balik KL pagi Sabtu tu. Raya ke-3 tu, sepupu-sepupu dari Kluang datang ziarah. Ini anak-anak Cik Mah, adik mak yang bongsu.

Mereka bawa berita tak berapa best. Cik Mah tak berapa sihat. Sekarang dah start dialisis. Tapi sekarang dah tak boleh jalan sangat. Banyak guna wheelchair dah. Pastu, matanya dah tak nampak.

Bila dengar adiknya tak sihat, terus mak ajak ke Kluang. Okaylah ikut je. Cuma esok balik KL kena awal lah. Lepas sarapan terus balik. Nasib baik ada 1 jubah standby. Jubah hitam kosong je la, dengan tudung ada extra. Sebab esok (Ahad) tu terus nak pergi open house pakcik pulak. Nak basuh baju, Sabtu rumah kosong, siapa nak tolong angkat baju pulak kan?

Saya tanya dengan Kak Ros, pukul berapa nak bertolak? Punyalah semangat dia jawab, "6.30 pagi."

Awal giler tu, sure akan gerak kul 8 lebih punya. Dah tahu sangat mereka ni, akan ada family yang lambat.

Saya ketawa je, terus cakap, "Kita gerak pukul 8 lah. Okay sikit lepas sarapan."



Ni tengah menunggu semua siap. Sambil test camera. Hahaha poyo je. Saje guna monopod, dah lama terbiar, kesian dia.

Gerak dalam pukul 8.15 am, singgah Petrol Station isi minyak, buang isi perut, keluarkan duit, beli jajan buat cerah mata. Cuma 2 kereta je pergi, tapi penuh padat la. Kereta kami 5 dewasa. Kereta Abang Rahman kembar suami, 5 dewasa dan 4 kanak-kanak dalam Alza. Okaylah.

Tiba Kluang pukul 10 pagi. Ingatkan kami awal, rupanya ada lagi awal. Yang bestnya, ini jiran mak, tapi ada kena-mengena dengan Cik Andy, suami Cik Mah.

Sampai-sampai je, dapat jumpa Cik Mah sekejap je sebab Cik Mah nak pergi buat dialisis. Tak borak pun sebab beri peluang pada mak berbual dengan adik dia.

Tapi kami diminta tunggu sekejap sebab Cik Andy nak hantar Cik Mah dulu, lepas tu dia balik rumah semula. Okaylah kami tunggu sambil makan kuih raya.



Rupa-rupanya, mereka tengah masakkan lauk-pauk untuk dihidangkan pada kami. Alahai, memang begitulah adat orang jawa. Datang rumah mesti dihidang nasi, terutamanya untuk orang jauh.

Makan lagi nasi pukul 11.00 pagi. Lauknya very simple, tapi sedap giler. Yang penting, ada tempe dan sambal kicap. Sayur campur. Kari ayam. Sambal belacan. Kenyang perut.

Jam 12 tengahari, kami pun beransur pulang. Sempat ambil gambar kat rumah Cik Andy ni.



Tapi lepas tu singgah ke rumah sepupu, anak Cik Andy ni di Yong Peng. Sampai dalam pukul 1 lebih. Pun suruh rehat sambil minum kopi dan makan kuih raya.



Dijamu Kopi Mineral yang sedap. Tapi suami, lepas minum kopi, terus capai bantal dan bantai tidur! Hahahaha. Ngantuk katanya sebab tak buat apa.

Rupa-rupanya, kami dijamu nasi. Sekali lagi! Aduh penuh perut. Simple jugak menunya. Tapi dah tak ingat apa dah menunya. Pukul 3 gerak pulak ke rumah kakak ipar. Dekat je tapi sebab dia pergi beraya, so alang-alang kita beraya rumah sepupu pulak.

Kat rumah Kak Yah, siap cakap kat Abang Din, tak payah masak pape sebab kenyang. Cuma tanya, ada Burung Puyuh tak? Dia jawab "Okay aku carik." Sempoi je.

Dia bawak balik Burung Puyuh berempah. Goreng salut tepung. Pergh...sedap giler. Tengok ni, semua yang makan penuh beremosi.


Sedap betul. Saya rasa sebab ada daun limau purutlah. Tapi cuma ada BAU dan Rasa sahaja. Daunnya dah takde, maybe dia perap je lepas tu buang daun tu.

Saya siap order bawak balik KL. Abang Din kata, kalau nak lagi, nanti dia turun Shah Alam, dia bawak sekali. Saya siap jual lagi Puyuh Berempah RM30.00/10ekor.

Habis makan, terus ajak balik. Hahaha. Penat dah beraya, perut pun kenyang.

Kenangan pun banyak. Alhamdulillah.

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign