Tinta Si Isteri Mekanik: November 2016

19 November 2016

Rindu

Rindu sangat untuk menulis. Tapi bila balik rumah, otak dah tak mampu nak bergerak. Dah macam tepu dengan segala benda perkara baru di pejabat. Balik tahu nak mandi dan tidur je.

Tapi setelah 2 bulan setengah kat tempat baru ni, rasa dah okay sikitlah. Dah dapat bertenang sikit sebab kerja-kerja dah tersusun sikit. Backlog tu dah hampir siap, kiranya dah key-in sampai Oktober 2016 dah. 

Betullah lata orang, kalau dalam masa 3 bulan pertama ni, kita dapat adapt situasi baru ni, insyaallah kita boleh serasi di situ. Well taknak jinx sangat, just bersyukur sebab dapat control apa yang perlu dicontrol.

Ingat kan kat tempat baru ni, tak kisah tentang kehadiran, rupanya mak sudah salah. GM sana sangat strict, semua kena ada di office pukul 9.00am. Mula-mula rasa macam Ala..jalan jammed lah. In denial sebab kena datang sebelum pukul 9.00am.

Tapi bila berlapang dada dan terima kenyataan (haha drama giler), saya mula susun strategi. Kena keluar jam 7.55am paling lewat 8.00am. So, breakfast (kedai) dalam 45 minit, so 7.15am kena gerak ke warung. Saya siap (mandi dan make-up) dalam setengah jam. Kalau kena gosok baju, tambah 15 minit lagi. So, saya kena bangun selewat-lewatnya pukul 6.00am! Hah, patutlah saya selalu sampai lambat, bangun pun lewat haha. Dah solat, siap boleh baring tidur lagi.

But, bila dah buat jadual macam ni, teraturlah sikit. Kehadiran pun bagus, sebelum jam 9.00am dah kat meja. Kecuali kalau sesak sangat atau terlewat, saya sampai dalam 9.15am. Boleh diterima sebab saya jarang lewat dah.

Masak, memang tak sempat dah. Sekali sekala je kalau teringin. Itupun setakat pasta or nasi goreng or nasi lauk simple. Memang banyak makan luar je, samada keluar berdua atau kami tapau dan makan kat rumah. 

Rumah pulak, kalau larat kami buat. Kalau tak larat, panggil part-time cleaners. Senang cerita. Seriously, kami amat santai sekarang ni. Betullah orang kata, bila berumur ni, tenaga pun makin kurang. Time ni, masa pun padat. Alhamdulillah, wang ada. Jadi saya berpegang pada, dalam duit saya ada duit awak dan mereka. Share the wealth dengan mereka.

Ini pun tengah ada cleaners bersihkan rumah. 2 orang 2 jam. Anak beranak, anak sedang cuti semester. Ambil Diploma in Sains. Tolong mak, jawab dia. Puan Mak pulak, buat hujung minggu je, sebab weekdays anak-anak sekolah, jadi sibuk ambil hantar. Nanti cuti sekolah, senang sikit katanya.

Saya selalu ambil dari www.maideasy.my. Dah lama dengan mereka, sejak dari harga murah sampailah sekarang harga weekend yang RM88 excluding GST. Saya dah jadi tak berapa cerewet dah, sebab matlamatnya ialah rumah bersih. Nak harap bersih macam kita buat, memang susah sikit nak dapat. Tapi asalkan goal tercapai, saya okay. Hahaha simple je. Nasib baik mereka sanggup, kalau tak? Mak yang pengsan.

Tadi pergi RHB Bank kat Paradigm Mall. Teringat yang kad debit belum tukar kepada kad baru, alhamdulillah sebab pergi awal, jadi parking pun senang. Dah settle kad baru, saje jalan-jalan. Dah terjebak dengan PADINI. Memang carik kasut sejak awal bulan tu, tapi tak berkenan. Rupanya, nak dapat kasut murah. Beli jugak pouch, nak gantikan wallet yang dah terkopek.

Lepas tu, nak beli blusher. Ingat nak ke Sephora atau MAC, tapi singgah kat Elianto sebab nak beli brush dia. Terus terjebak beli blusher dan lipstik jugak. Sales Associate ni namanya Ika, sangat pandai memujuk hati kakak ni supaya beli banyak barang. 

Saya suka kat office baru, semuanya presentable. Semuanya fashionable, yelah sesuai dengan industri kami lah kan. Tapi baju saya kena beli lagi, sebab rasa tak cukup, rasa baju ni dah pakai dah hari tu, pastu cakap takde baju. Hahaha.

Memang ada bajet untuk baju, kasut dan make-up. Dah buat bajet bulanan dah, sebab kat sini, senang nak lunch yang harganya dalam RM30 ke bawah. Kalau ke food court je, bosan sebab pergi 1 gerai je, ambil lauk yang lebih kurang je setiap hari. Dan juga, saya dah start rekod perbelanjaan saya. Letak dalam dropbox, senang nak monitor.

Anyway, dah banyak membebel. Selamat berhujung minggu. Enjoy!


Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign