Tinta Si Isteri Mekanik: Asyik MAKAN JE...

10 March 2017

Asyik MAKAN JE...

Lama betul saya tak menulis. Sekarang saya nak mulaka balik. Hehehe. I remember a friend of mine cakap,

It is easy to start. Difficult to maintain. 

And again, she was right! Nak start memang senang, tapi nak maintain tu yang susah. Sebab tu Allah pandang kepada istiqamah kita, bukan kepada betapa besarnya permulaan amal tu.

Now, saya dah kerja kat tempat lain. Kat SS 15, Subang Jaya. Senang sikit nak pergi kerja. Husband akan hantar sebab kat sini susahnya nak dapat parking. Nak parking, datanglah awal jam 8.00am - 8.30am. Nak buat apa kalau awal, sebab saya masuk kerja jam 10.00am!

Jadi sekarang, husband yang hantar dan ambil. Hehe best sikit tak payah drive. Kalau husband ada meeting, kami tidur rumah mak ayah. Dan saya akan guna UBER untuk ke pejabat.

Sejak berhenti dari office lama, barulah saya ada selera nak makan. Masa tengah stress, memang tak ada selera langsung. Lapar tapi taknak makan. Sempatlah kurus sikit sebab saya banyak minum air kosong. Air Coway kan sedap. Hehe.

Jadinya, bila dah takde stress kerja, datanggg la pulak stress baru. Stress sebab badan dah naik. Sebab asyik makannnnnn je. Manjang lapar. Ish, selera dah datang tapi macam menggunung pulak!

Dan saya dah start makan/minum gula balik! Masa stress kerja tu, asyiklah ke Starbucks. Tapi macam sebab tak makan sangat kan, so calorie intake tu kurang lah.

Now, minum manis plus makan merapu, ish naik takut pulak.

Oh, last year, hari ni, saya kat Tropicana Medical Centre. Hypertention. Tapi tahun ni masih tak berapa sedar yang saya kena jaga makan. Ergh.

Now my plan adalah sebegini:-

1. Tolak GULA dalam minuman dan kudapan.
2. Heavy breakfast.
3. Lunch either salad or shake.
4. No rice dinner.

Doakan saya berjaya!

Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign