Tinta Si Isteri Mekanik: Tak Sangka French Movie THE INTOUCHABLES ni Best!

15 August 2017

Tak Sangka French Movie THE INTOUCHABLES ni Best!

Sekarang saya banyak tengok online movies sahaja. Samada di iflix atau lain-lain channel. Jadi masa saya scroll list, terjumpalah movie ini. Bila baca narration tentang movie ni, saya rasa menarik. So teruskan klik. Yang kelakarnya, saya tak perasan yang movie ini dalam bahasa perancis!

Tapi saya tak kisah sebab ada subtitle dan jalan cerita kisah ini sangat best. So, saya teruskan jugak menonton.


sumber:Google

Movie ni tahun 2011. Lama dah keluar. Dan selepas 9 minggu dikeluarkan, filem ni menjadi filem KEDUA tertinggi dalam carta BOX OFFICE di Perancis. Dan filem ni jugak dapat beberapa nomination untuk beberapa award berprestij kat France.

Lepas tu, movie ni is based on true story. Kisah benar. Tentang Philippe Pozzo di Borgo dan penjaga beliau, Abdel Sellou berbangsa Perancis-Algeria.

Ini antara kekuatan utama filem ni.

Movie ni menceritakan kisah persahabatan antara dua darjat. Philippe ni orang Perancis yang sangat kaya, tapi malangnya Philippe ni lumpuh seluruh badan disebabkan accident. Manakala Driss pulak, mamat samseng yang suka melepak.

Disebabkan Philippe ni lumpuh, jadi, Philippe perlukan seorang penjaga untuk jaga dia sepenuh masa. Agak saya, penjaga sebelum ni dah berhenti, sebab Philippe ni dah lumpuh agak lama dah.

Driss ni pulak, seorang bekas banduan. Baru je keluar penjara. Driss kena penjara 6 bulan sebab merompak. Jadi Driss tengah cari kerja la. Tapi Driss ni bukan nak kerja pun. Driss cuma perlu interview 3 kali untuk buktikan yang dia cari kerja tapi majikan yang tak nak ambil dia bekerja, untuk dia dapatkan duit kebajikan.

Dekat Perancis, kalau bekas banduan dan tak dapat kerja selepas 3 kali interview, mereka akan dapat duit kebajikan. Tu sebab Driss tak beria-ria carik kerja, sebab dia tahu dia akan dapat duit kebajikan tu.

Driss ke tempat Philippe sebab tempat Philippe ni tempat kerja ketiga yang dia kena pergi interview. 

sumber:Google

Tengok gambar atas ni. Ni semua calon untuk jadi penjaga Philippe. Nak gi interview kan, at least pakailah kemas sikit. Driss ni, still pakai pakaian harian dia, langsung takde hati nak bersedia untuk interview. Dah dia tak nak kerja kan, buat sambil lewa je la.

Driss kena tunggu lama jugaklah, sampai dia naik bosan dan potong queue. Terus rempuh masuk je, bila nama orang lain kena panggil.



Kelakarnya, bila Magalie, PA Philippe, tanya "Siapa rujukan awak?" or "Do you have any reference?", Driss jawab kumpulan muzik yang dia suka. Lepas tu boleh kutuk-kutuk muzik klasik yang Philippe suka.

And Driss terus je mintak Philippe sign surat pengesahan yang katakan Driss ni datang interview tapi Philippe tak nak ambil dia sebagai pekerja. Tapi Philippe kata kena datang esok sebab dia tak boleh sign surat tu. Philippe kan lumpuh so Driss kata okay, dia datang esok untuk collect surat.

Esoknya, bila Driss datang ke rumah Philippe, barulah Driss tahu yang Philippe pilih dia sebagai penjaga. Dapatlah benefit macam bilik yang besar dengan bathroom yang ada bathtub yang besar dan cantik. Driss ni kan orang susah, so dia memang terujalah dapat bilik dan bathtub yang best tu.

Lepas je Magalie tunjukkan keseluruhan rumah pada Driss, Magalie bawaklah Driss ke bilik Philippe. Masa ni Philippe baru je lepas exercise. So Driss kena mandikan Philippe, siapkan pakai baju semua dan suapkan breakfast. 

At first, Driss tak maulah. Dia kata dia tak kerja pun boleh dapat duit. Tapi Philippe cabar Driss. Philippe kata Driss hanya bertahan 2 minggu je, lepas tu Driss akan berhenti. Driss ni pantang dicabar, so dia sahut cabaran Philippe tu.

Driss ni takde kelulusan dalam bidang Home Care Nursing, jadi ada beberapa perkara yang Driss buat ni, berbeza dengan orang yang ada kelulusan Home Care Nursing ni.

But, Philippe boleh ngam dengan Driss. Cara dia memang berbeza, but truly, Driss made Philippe happy. Sangat berbeza dengan Philippe yang dahulu, sejak isteri beliau meninggal dan beliau lumpuh.


sumber:Google

Tengok gambar atas ni. Driss pergi tuang air kopi panas berasap-asap kat kaki Philippe. Tak pernah dibuat orang kan? Tapi Driss buat sebab Driss macam tak percaya Philippe ni bebetul lumpuh seluruh badan. Driss tak caya yang Philippe tak rasa apa apa satu badan. Tapi bila Philippe tak rasa pape, barulah Driss percaya. And Driss pun cam serius sikitlah bila kerja.

One more thing, dengan Driss ni, Philippe boleh cakap apa je dan Driss boleh tanya, boleh komen, boleh luahkan pendapat dia tanpa ada batas. Dan Philippe boleh jawab, boleh marah, boleh tengking Driss. Driss pulak rileks je bila Philippe marah, tak ambil hati pun Philippe marah. Kadang saje je Driss buat lagi bila Philippe marah.

Sampai kan staf yang rapat dengan Philippe pun gelak je bila Driss dengan Philippe. Tak berapa terkejut dah dengan cara "pelik" Driss sebab macam worth it bila mereka tengok Philippe happy. 

Magalie (PA) dan Yvonne (Housekeeper) pun happy bila Driss ada sebab Driss ni, he has a good heart. Asyik usik Magalie dan ajak dia keluar. From Yvonne pulak, usik usik, borak-borak, pastu dok korek pasal Magalie. Walaupun Driss ni samseng, tapi common sense dia bagus. Selamba je marah jiran-jiran Philippe yang selamba parking depan hôtel particulier Philippe.


Gambar atas ni tunjukkan van yang selalu digunakan untuk bawak Philippe keluar. Bila Driss nak bawak Philippe, tak mau dia bawak van ni. Driss pi usha kereta sebelah tu, Maserati babe. Terus Driss nak bawak kereta tu.


Ni muka teruja Driss bila dapat bawak Maserati. Tengok Philippe sebelah tu. Happy kan? Ni antara perkara yang Driss buat, yang biasanya seorang Caregiver tak buat.


Yang atas ni pulak, Driss ajak Philippe jogging. Hahaha. Lepas tu Driss komplen yang Philippe ni lembab. Hahaha bengang Philippe. Nak tau apa Driss buat pada wheel chair Philippe? Pi carik movie ni. Sangat kelakar.


One of the reason Philippe suka dan sayang pada Driss adalah, Driss ni tak treat Philippe ni macam invalid. Orang lumpuh. Ni masa waktu malam. Philippe ni suka membaca, while Driss pulak suka social media, so suka belek phone la.

Pastu, ada call kat phone Philippe. Relaks je Driss hulur phone pada Philippe. Dah lah jauh, tak sampai kat Philippe. Driss cakap, "Oh saya terlupa awak lumpuh". Hahaha.

sumber:Google



Ini masa first time Driss ke opera. Tetamu lain semua pakai Black Tie, Driss relaks je pakai jeans dengan jacket. Maybe sebab Philippe ni kaya dan memang regular pergi opera, staf semua tak kisah. 


sumber:Google
Ni penyanyi opera tu. Dia nyanyi dalam bahasa German. Boleh tak, Driss buat sesuatu masa opera ni baru start? Tergelak besar masa saya tengok. Selamba je Driss ni. Philippe pulak, tak sangka reaksi beliau. Ingat Philippe akan mengamuk.

sumber:Google

Ni pulak masa tengah pilih baju untuk Philippe, untuk dating.


Part ni memang saya sama ketawa dengan Driss. Driss dok komen pasal lukisan tu. Driss tak bagi Philippe beli lukisan ni. 

Dan bestnya, lukisan tu jadi inspirasi pada Driss untuk buat sesuatu yang tak pernah Driss buat.



Lukisan ni berharga 11,000 pound.


Ini adalah perkara yang paling Philippe suka. Ni pun Driss yang bawak Philippe. Bayangkan orang lumpuh boleh paragliding. And look at Philippe, senyum lebar!


Masa Driss bawak Philippe, Driss ingat Philippe je yang akan naik. Tetengok, Philippe suruh jugak Driss buat paragliding ni. Tengok muka takut dia.


Annual birthday celebration Philippe. Bosan je. And Driss jugak yang happening kan.

Image result for THE INTOUCHABLES philippe with beard

This is what happened to Philippe after Driss left him.

Anyway, this is a very inspiring movie to watch. Antara perkara yang kita boleh belajar adalah:

1) Buat perkara yang berbeza dari biasa untuk kita capai result yang amazing. Kalau Philippe dan Magalie ambil calon yang lain, sure Philippe tak se'happy' masa Driss kerja dengan dia. And that did happen.

2) Kita belajar dari semua orang. Samada orang kaya, orang pandai, orang susah, samseng ke, semua yang Allah hadirkan membawa hikmah pada kita. Kita cuma perlu fikir apa pengajaran di sebalik sesuatu perkara/peristiwa.

3) Always be happy, SEKARANG!


Take care!


Tinta Si Isteri Mekanik Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign